Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Oude houten wedstrijdzeilboten op 13 en 14 juli weer bijeen voor de 13de ‘Oud-Zeilend-Hout’ op het Paterswoldsemeer

Paterswolde (Groningen) – Inmiddels zal het Oud-Zeilend-Hout evenement alweer voor de 13e keer worden gezeild. Het is een echte traditie geworden. Oude houten wedstrijdzeilboten die door de eigenaren vertroeteld worden en jaarlijks weer op het evenement afkomen. Vaak zijn het zelf gerestaureerde boten waarvan sommige al 100 jaar oud zijn. Dit jaar is het evenement op 13 en 14 juli weer te gast op het Paterswoldsemeer bij de Vereniging Watersport De Twee Provincieën.

Foto: Johan Schoonbeek

Op het terras van de VWDTP aan de Meerweg zijn de wedstrijden goed te volgen. De banen zijn zodanig dat de boten nooit te ver weg zijn. De start en de finish zullen vóór het clubhuis plaatsvinden. De starttoren, een monument(!), bewijst daarvoor weer zijn diensten.

Welke klassen kunnen we verwachten? Natuurlijk zullen er weer vele Larken komen, dit boot-ontwerp is 100 jaar oud en de klassenorganisatie viert dat dit jaar door aan vele evenementen deel te nemen. Deze klasse, die zo’n 25 jaar geleden volledig verdwenen was, is door de inspanningen van o.a Johan Klaver uit Leeuwarden weer tot een respectabele klasse uitgegroeid. Normaal gesproken komen ze bij onze evenementen met meer dan 10 boten aan de start.

Een andere interessante boot uit het verleden is natuurlijk de 12m2 BM klasse. De “kleine” BM in de volksmond. Ook daarvan komen er steeds meer op ons evenement af. We verwachten er dit jaar een achttal boten te mogen verwelkomen. Ook van een ander Bulthuis-ontwerp, de Bulthuisjol, verwachten we een paar boten.

Van de oude olympische klassen komen er dit jaar ook weer Olympiajollen, de éénmansboot van de spelen in 1936, aan de start. Ook in de Flying Dutchman klasse, de olympische 2-mans zwaardboot van 1960 tot 1992 zal weer gestart worden.

Daarnaast hopen we natuurlijk weer op Zuidlaardemeerjollen (ZM), Vrijbuiters, W-klasse, 7m10-klasse en Zomerweeldes.

Meer informatie www.oudzeilendhout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *