Ventis Scheepstimmerwerk bouwt klassieke zeiljachten, beginnend bij de boom in Alaska

Enkhuizen – TNO-techonoloog Hans-Peter Baars gooide het roer om en kocht botenreparateur Ventis. Inmiddels produceert die Enkhuizer werf klassieke zeiljachten voor de happy few, die ermee racen in de Mediterranee. Het maken van een mast voor een scherp zeiljacht (classic yacht zoals dat in het Engels heet), begint in Alaska. Daar moet iemand de Sitka Spruce gaan lezen en de juiste boom selecteren op basis van een rechte draad, fijne nerf en hoegenaamd geen knoesten.

‘Dat kan er een zijn van 400 jaar oud en 2 meter dik’, zegt Hans-Peter Baars (61) van Ventis Scheepstimmerwerk in Enkhuizen. Als de boom is uitgezocht, krijgt die het label mast and spars grade en gaat iemand de mast ontwerpen. Daarna wordt de boom in planken gezaagd, gedroogd en naar Enkhuizen verscheept. Daar worden de planken uitgefreesd en gelijmd tot de vorm van een mast. De conditionering van het hout voor de verlijming is belangrijk, evenals de verlijming zelf. (De Volkskrant, www.ventis.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *