Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Rechter verbiedt proef snelvaren op Bergumermeer voor heel 2019 mede in mogelijk belang van natuur

Persbericht

Leeuwarden – Het snelvaren op de Burgumer Mar is in 2019 niet meer toegestaan, zo heeft de rechtbank vandaag besloten. Ruim een week geleden legde de provincie de proef al stil op last van de rechter. Met deze uitspraak blijven de gele boeien die het gebied markeren dit jaar aan de wal.

,,Dat het snelvaren dit jaar niet meer mogelijk is, is vooral vervelend voor de mensen die hier om gevraagd hebben en er juist in de vakantie gebruik van wilden maken. Het is voor ons ook teleurstellend. We gaan nu kijken hoe we het volgend jaar alsnog mogelijk kunnen maken’’, aldus gedeputeerde Avine Fokkens.

Natuur- en landschapsvereniging de Wâlden, de Marren diende een beroep in tegen de pilot snelvaren, inclusief een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter oordeelde vandaag dat het snelvaren voorlopig niet meer toegestaan is. De mogelijke verstoring van de natuur is mede aanleiding geweest om te komen tot deze uitspraak.

De uitspraak van vandaag geeft nog geen duidelijkheid over het experiment in 2020. De verwachting is dat de rechter hier na de zomer uitspraak over doet. Afhankelijk van deze uitspraak kijkt de provincie hoe de proef in 2020 een goed vervolg kan krijgen.

Begin juni heeft de provincie een deel van de Burgumer Mar aangewezen als snelvaargebied om een proef te kunnen doen. De opzet was om gedurende twee jaar het snelvaren van 15 juni tot en met 15 september toe te staan. Op die manier wilde de provincie onderzoeken wat effect het is op de omgeving en de natuur.

Meer informatie www.fryslan.frl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *