‘Zelfvarend’ huisje op het water in jachthaven Uitdam: boot of geen boot? Raad van State beslist.

UITDAM – De Raad van State zal binnen enkele maanden gaan beslissen of varende woonarken van het type Aqua Viva als vaartuig moeten worden gezien. Een puur juridische kwestie, maar wel met mogelijk grote gevolgen voor Uitdam. Dit bleek maandag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State.

Exploitant EuroParcs heeft grote plannen met de Aqua Viva in jachthaven Uitdam. Het geldende bestemmingsplan laat meer dan 500 ligplaatsen toe. Voor vaartuigen welteverstaan. Maar volgens de gemeente Waterland is de Aqua Viva niet primair bedoeld als vaartuig. “De Aqua Viva is eerder bedoeld om te functioneren als een recreatiewoning op het water, dan als vaartuig”, zegt de advocate van de gemeente. En op zoveel bijkomende recreatiewoningen zitten de gemeente en de Dorpsraad Uitdam niet te wachten. Dat leidt volgens een woordvoerder van de Dorpsraad tot veel extra ‘bewoners’ en grote verkeersdrukte in het dorp. (Gezinsblad)

4 gedachten over “‘Zelfvarend’ huisje op het water in jachthaven Uitdam: boot of geen boot? Raad van State beslist.”

 1. Een beetje een vreemd verhaal, als het vaart is het een boot, zelfs al is het dan een vreemde kruising met een woonark.
  Als de plaatsen niet door deze varende huisjes wordt ingenomen zal het door “normale” motorkruisers en ander jachten zijn, dus het aantal extra bezoekers waar de gemeente bang voor is zal gelijk blijven.
  Conclusie; een werelvreemd gemeente bestuur bestaande uit pure “eigenheimers”

 2. Op steeds meer plaatsen kom ik het “varende” vakantiehuisje in diverse gedaanten tegen. Maar gelet op alle vaste verbindingen met de wal is het de vraag of het ooit de bedoeling is van de exploitanten ermee te laten varen. Voor jachthavens natuurlijk lucratief om de toenemende lege plekken te vullen. Maar zoals bij alles wat relatief nieuw is lopen wet en regelgeving achter de feiten aan. In die zin is het goed dat de RvS zich hierover buigt, in ieder geval voordat de jachthavens zijn veranderd in drijvende vakantieparken.

 3. maakt het werkelijk wat uit? gezien de ervaringen ergens in het Maasgebied wordt er toch niet gecontroleerd. In mojn omgeving varen er vele schuurtjes rond zo af en toe afgewisseld door dikke jetski s die zo’n 100 tot 120 km hr over het water scheuren maar controle heb ik al 2 jr niet gezien. wacht maar gewoon op de klap.
  ik moet wel vaarbewijs halen hoor! oh ja
  mag m’n plasje ook niet meer lozen. dat doen alleen beroepsvaart nog dag en nacht.
  goede wetgeving toch???
  bah

 4. het plasje lozen is verboden sinds Maxima een frisse duik nam in de grachten van Amsterdam
  En men kan met goed fatsoen onze koningin toch niet tussen onze drollen laten zwemmen?
  Over de beroepsvaartplasjes ,die zijn zo verdunt door sterke drank,dat men die niet meer als een reguliere plas kan beschouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *