Bewegingswetenschapper UMCG promoveert op ‘klapschaats van het roeien’

Groningen – Bewegingswetenschapper Laura Cuijpers (1991) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is gepromoveerd op een onderzoek waarin zij aantoont dat beurtelings roeien kan leiden tot snellere races.

Teamwork, synchronisatieprocessen en samenwerking staan in de regel centraal bij het roeien. Als toeschouwer zie je één ploeg, één boot, in plaats van bijvoorbeeld acht individuele roeiers. Roeiers streven dan ook naar perfecte synchronisatie.

Echter, in theorie zijn via antifase-roeien, waarbij roeiers beurtelings een slag maken, snellere tijden te realiseren. Dit doordat de snelheid van de boot tussen twee slagen in, minder fluctueert en terugloopt. (Dagblad van het Noorden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *