Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Niet minder dan zestien nieuwe Nederlandse kampioenen zeilen 2019

PERSBERICHT

Medemblik – Het Open Dutch Sailing Championship 2019 wordt afgesloten met een dag vol wind en zon. Uit 315 teams zijn 16 kampioenen gerold die een felle strijd hebben geleverd op het IJsselmeer. De algemene conclusie van de zeilers zodra ze het water afkwamen: ‘Een prachtig evenement met kansen voor iedereen’. De praktisch windstille vrijdag is snel vergeten met een geweldige zeildag op zaterdag en zondag. De barbecue op zaterdagavond wordt genuttigd in de volle zon en ook de afsluitende prijsuitreiking wordt buiten gehouden.

Foto: Life shots Photography – Hugo Onink

Close racing in SB20
Meermaals Nederlands Kampioen Marco van Driel klimt ook dit weekend op het hoogste podium met zijn bemanning Joost Assmann en Martijn Worseling. “Het was best moeilijk dit weekend, het veld lag heel dicht op elkaar. Het ging soms om maar een paar meter, dan zijn wij toch iets behendiger als team op de boot blijkbaar. We varen ook al heel lang samen, ik denk dat dit de zesde keer is dat we Nederlands Kampioen worden.” Op de tweede plek eindigt het Belgische team met Bart Tytgat, Kristof Woutters en Tobias Tytgat en derde eindigen Ko Stroo, Koen Verhaegen de Naeyer en Ralph van Etten.

Auke Holtrop kampioen J22
Met bijna alleen maar 1tjes zijn Auke Holtrop en zijn team (Anne Rietveld, Frans Dijckmeester en Suzanne van Iterson) met recht de Nederlands kampioen in de J22. Dirk Jan Verdoorn, Anneloes Krikhaar, Liselotte Verdoorn en Rosemarijn Verdoorn weten hun tweede plaats veilig te stellen. Op een derde plaats eindigt Jesper Overbeeke met Levi Mulder, Michelle Koopmans en Pam Witsenboer.

Strijd beslist in laatste wedstrijd 49erFX
De top 3 in de 49erFX is redelijk aan elkaar gewaagd. Cecile Janmaat en Odile van Aanholt eindigen op gelijk aantal punten met Willemijn Offerman en Elise de Ruyter. Janmaat en van Aanholt hebben het beste resultaat in de laatste wedstrijd wat ze naar de overwinning brengt: “Ja het was nog even spannend. Het hele weekend was leuk, we hebben veel battles gehad. En om dan te winnen is altijd leuk natuurlijk!” Svea Karsenbarg en Thomas Snoek eindigen op een derde plaats.

Strijd tussen Thais en Nederlands team in 49er
Bart Lambriex en Pim van Vugt varen dit weekend voornamelijk tegen de Thaise Don en Dylan Whitcraft. Lambriex en van Vugt zijn het sterkt, zij pakken de gouden medaille terwijl het Thaise duo op een tweede plaats eindigt. Derde worden Daniel Bramervaer en Robin Becker.

Huisman en Zuidema kampioen in 29er
Robbert Huisman en Gijs Zuidema gingen sterk van start, vandaag was qua resultaten een iets mindere dag. Toch weten ze de nummer 2, Yanne Broers en Dolf Hendriksen voor te blijven. Broers vaart haar eerste evenement in de 29er, volgend seizoen maakt ze definitief de overstap van de Optimist naar de 29er, dit is al een mooi begin voor haar. Derde wordt Marlies Schouten met Maud Lodewijk.

Duitse Contender zeiler pakt Nederlandse titel
Bij de Contenders is het niet een Nederlander, maar een Duitser die de Nederlandse titel behaalt. Christoph Homeier mag de blauwe wimpel mee naar huis nemen: “Het was een heel mooi weekend, we hebben qua wind wel van alles gehad. Vrijdag hadden we 1 wedstrijd in heel licht weer, dat was niet mijn wedstrijd. Zaterdag was de beste dag met goede wind, vandaag was het juist weer wat lichter als verwacht. Blij om te winnen dit weekend.” Dirk Lafleur pakt de zilveren medaille en Rene Heynen wordt derde.

Alleen maar 1tjes voor Nicholas Heiner in Finn
Met overtuiging wint Nicholas Heiner het Nederlands Kampioenschap, achter zijn naam prijken alleen maar 1tjes. “Het was een lekker weekend, die eerste dag was wel lastig met weinig wind. Die mannen zijn best goed in licht weer.” Nanno Schutrups gaf zaterdag al aan dat het een strijd om de beste van de rest te worden was. Die strijd wint hij, Schutrups gaat er dus met het zilver vandoor. Op het nippertje derde wordt Bas de Waal, hij weet in de laatste wedstrijd Tobias Kirschbaum voor te blijven waardoor hij een plekje stijgt.

Duko Bos doet wat hij belooft in Laser Standaard
Duko Bos houdt de leiding vast op de laatste dag en gaat er met de Nederlandse titel vandoor. “Het ging vandaag wat minder goed, maar ik ben blij dat ik gewonnen heb.” Nicholas Bezy (HKG) eindigt op een tweede plek. De strijd om de derde plek is nog even spannend, maar Eduardo van Vianen weet deze plek in de laatste wedstrijd op te eisen.

Top 4 Laser Radiaal aan elkaar gewaagd
Het is hard werken voor de Laser Radiaal zeilers dit weekend. De top 4 ligt continu heel dicht op elkaar, uiteindelijk wint Maxime Jonker het Nederlands Kampioenschap. “Met zijn vieren zijn we heel erg aan elkaar gewaagd, daardoor krijg je ook niet de kans op elkaar uit te lopen qua punten. We rouleerden steeds qua positie. Voor de laatste wedstrijd kon ik al geen derde meer worden, moest alleen voor Paul blijven om te winnen. De titel was dus niet zo vanzelfsprekend, blij dat ik hem heb, daarvoor doe je natuurlijk ook mee.”
Teun in der Maur neemt het zilver mee naar huis en Paul Hameeteman eindigt op de derde plaats.

Key is rustig blijven voor Laser 4.7 zeiler
Het hele weekend was het een strijd tussen Peer Noordanus en Ties Wijbinga om de eerste plaats. Een strijd die Noordanus wint: “Ik probeerde rustig te blijven en me niet te focussen op de punten maar gewoon mijn eigen wedstrijd blijven varen.” Wijbinga eindigt met twee punten meer op een tweede plek. Derde wordt Sjors van der Pol.

Nederlandse titel blijft bijzonder voor Yngling zeiler
Yska Minks, Jaap Molenaar en Wouter Toornstra winnen het Nederlands Kampioenschap in de Yngling. “Het is denk ik de zesde keer dat wij de Nederlandse titel winnen, maar het blijft toch bijzonder. Het veld dit weekend is heel sterk, je wint dan ook niet zomaar.” Gert Roukema en zijn team met Michel Peulen en Jan Willem van de Bunt wordt tweede. Maarten Jamin, Cristel Pessers en Jaap Smolders finishen de laatste wedstrijd als eerste, hiermee varen ze net Kaj Moorman en zijn team voorbij naar de derde plek.

Belgisch duo pakt titel in F18
De Belgische Patrick Demesmaeker en Gilles Tas worden Nederlands Kampioen in de F18, qua resultaten leek het ze makkelijk af te gaan: “Als de wind goed is en steady dan gaan wij wel hard. Vandaag was een een beetje moeilijker, de wind ging van rechts naar links en er was veel verschil in druk. Bij de laatste serie wisten we dat we goed zaten. Dit is een fantastisch evenement met al die klassen. Zoiets hebben we in België niet!” Op de tweede plaats eindigt ook een Belgisch team, Philip Hendrickx en Laurent Verbeek. Derde worden Ad en Maarten Noordzij.

Van Gerp en van Gisbergen sterk in Dart 18
In de Dart 18 zijn Nicolette van Gerp en Ruud van Gisbergen het sterkst, zij winnen de titel met 5 punten verschil op nummers 2, Gerben ter Avest en Patrick Hofman. Op een derde plek eindigen de Britten Deborah Waters en Barry Peters.

Strijd in Nacra 15 op laatste dag beslist
De strijd in de Nacra 15 wordt op de laatste dag beslist. Olivier Jaquet en Ghislaine van Empel starten zondag op een eerste plaats, maar zij worden ingehaald door de Belgische Lucas Claeyssens en Arthur vandenBerghe. Van Empel: “Dat is best zuur ja, maar we wisten dat dit kon gebeuren.” Claeyssens zei een dag eerder al dat hij het Nederlandse duo maar wat graag in wilde halen. “Het was wel moeilijk, maar blij dat het is gelukt.” De derde plaats gaat naar Maja en Oskar Niemira (POL).

Oud-olympiër wint NK Matchracen
Het matchracen heeft een goed weekend gedraaid, alle geplande wedstrijden konden worden gevaren. Oud-olympiër Renee Groeneveld stapte ook terug in de boot en gaat er direct met de Nederlandse titel vandoor. Zij voer vandaag de finale tegen Jelle Roos en won twee matches van zijn team. Hiermee verzekerde ze zich van de Nederlandse titel. Jelle Roos wordt dus tweede en het team van Dirk-Jan Korpershoek ging de semifinale in voor de strijd om de derde plek. Zij wonnen deze van de Duitse Lars Huckstadt.

Open Nederlands Kampioenschap 2020
In 2020 wordt het Open Dutch Sailing Championship georganiseerd van vrijdag 18 tot en met 20 september. De organisatie hoopt dan weer op de geweldige hulp van het Watersportverbond, de wedstrijd comités, de vrijwilligers, gemeente Medemblik en Team Medemblik.

Meer informatie www.opendutchsailing.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *