Foilende watertaxi van start in Parijs

Parijs (F) – De elektrische taxi SeaBubbles combineert varen met vliegen. In Parijs kan je er nu mee over het water vliegen. Wie een taxi neemt, wil graag dat die de snelste route neemt. Waar de kortste weg van A naar B over het water is, schiet deze elektrische watertaxi te hulp. De SeaBubbles combineert ook nog eens varen met vliegen.

Tijdens de proefvaarten werd het gedrag van de Seabubble ook getest tussen het drukke vrachtverkeer op de rivier rond Dordrecht. (Foto Seabubbles)

Wat de watertaxi speciaal maakt, is dat bij 12 km/u de SeaBubbles uit het water komt, waarna hij net boven het water verder vliegt. De vierpersoons cabine snijdt nagenoeg stil door het wateroppervlak omdat drie dragers met daaronder een kantelbaar vleugelprofiel (foils), het vaartuig uit het water tillen. Dat gebeurt al na een paar meter varen, waarna de gang kan oplopen tot ruim 45 km/uur.

De SeaBubbles is sinds eind vorige maand officieel getest op de wateren. De watertaxi is bedacht door Alain Thébault die de foiling-technologie eerder ontwikkelde voor de trimaran Hydroptère. Voor SeaBubbles werkt hij samen met windsurfer Anders Bringdal. (www.bright.nl, www.seabubbles.fr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *