SailGP: Wat elk bedrijf kan leren van een zeilwedstrijd

Geel (B) – Eind september vormde de haven van Marseille het podium voor de finale van de eerste editie van SailGP, een internationale zeilwedstrijd die om meer dan één reden wordt vergeleken met de Formule 1 in autosport. Waarom we over een zeilwedstrijd schrijven op Techzine? Ook zeilen is vandaag, net als Formule 1, doordrongen van big data analytics. De manier waarop SailGP met die data omgaat, is op z’n minst gezegd bijzonder.

SailGP, dat zijn zes landen die het tegen elkaar opnemen in een reeks races op vijf verschillende locaties, voor een prijzenpot van 1 miljoen dollar. Elk team vaart met identieke F50-catamarans, die een snelheid van meer dan 50 knopen, ofwel zo’n 100 kilometer per uur, kunnen halen. Het zijn de snelste zeilboten van het moment, maakt Sir Russell Coutts, voormalig Olympisch zeilkampioen en CEO van SailGP, zich sterk. De vergelijking met de Formule 1 in autosport is volgens hem snel gemaakt.

Een andere parallel die kan worden getrokken, is het gebruik van data om de sport te verrijken, en zelfs een nieuwe dimensie te geven. “Alle teams racen met dezelfde boten. Het zijn hun vaardigheden en de manier waarop ze de technologie gebruiken, die het verschil maken”, legt Coutts uit. (Techzine, www.sailgp.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *