Ecologen: Fonteinkruid maaien heeft geen zin; de plant is juist goed voor het watermilieu

Het Gooi – Fonteinkruid bestrijden? Dat heeft helemaal geen zin, dat is vechten tegen de natuur. De plant die woekert in de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer is juist nuttig. Je zult er mee moeten leren leven. Dat stellen twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam in het jongste nummer van IJsselmeerberichten.

Voor watersporters is het een plaag in de zomer. Het taaie fonteinkruid wikkelt zich om de schroef met alle risico’s van dien. Zelfs de reddingsbrigade heeft vaak problemen. Alleen in de vaargeul en op de diepste plekken in het Gooimeer – de zandwinputten ten noorden van Naarden – kan nog vrij gevaren worden. Twee keer per jaar verdienen vissers een boterham aan het maaien van de waterplanten. Maar of dat een goed idee is?

Nee, zeggen dr. Harm van der Geest en dr. Arie Vonk, beiden ’bentisch ecoloog’, specialisten op het gebied van de waterbodem en alles wat daarmee te maken heeft. Ze doen al jaren onderzoek naar de gezondheid van de grote meren. (Gooi- en Eemlander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *