Op zoek naar de geschiedenis van Amsterdamse boten

Amsterdam – De gemeente Amsterdam werkt aan een inventarisatie van varend erfgoed, vooral woonboten. ‘De bewoners houden de geschiedenis van de stad mede in stand.’

In Amsterdam liggen ruim 2900 woonboten. Volgens de Rapportage woonboten in Amsterdam van begin 2018 zijn er daarvan 1048 potentieel historisch. Al in 2011 deed stadsdeel Centrum een onderzoek ­waaruit bleek dat er flink wat historische schepen in de hoofdstedelijke wateren dobberen. Veel daarvan verkeren in een ‘zorgelijke’ staat. Dat wil de gemeente niet. In het in 2016 vastgestelde waterbeleid zet de gemeente in op het behoud van maritiem erfgoed, waaronder historische woonschepen, -vaartuigen en -arken. De gemeente vindt dat de geschiedenis van de stad ook op het water zichtbaar moet zijn. Monumentale woonboten moeten daarom voor de stad bewaard en bewoond blijven.

Zo kwam de vraag bovendrijven: hoe voer je een histo­rischebotenbeleid? Om die vraag te beantwoorden heeft de gemeente dit jaar de Rotterdamse organisatie Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) gevraagd een grootscheepse inventarisatie te maken. ­Projectleider Martine van Lier: “Die duizend schepen willen we bezoeken. We zijn begonnen in de Museumhaven, van daaruit trekken we steeds grotere cirkels in de stad.” (Het Parool)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *