Informatie voor de watersporter

Amsterdams grachtenbeleid op de grens van redelijkheid

Misschien verwacht u nog ‘vrijheid, blijheid’, wanneer u door de Amsterdamse grachten denkt te gaan varen, maar die tijd is geweest. Gratis varen bestaat niet meer, we betalen daar binnenhavengeld. In tien jaar tijd bijna verzevenvoudigd. Het dagtarief is dit jaar 20,20 euro ongeacht de lengte. Een monopolist die z’n markt dicteert.

De hoogte van het liggeld in de gracht wordt vastgesteld door de gemeente, en is intussen zowat even hoog als van een commerciële haven, terwijl toezicht of enige tegenprestatie ontbreekt. En als klap op de vuurpijl kan wie met een wat ouder motortje vaart, dit seizoen meteen voor een nieuwe gaan sparen. Vanaf volgend jaar is z’n tweetaktje verboden.

Waternet (‘een waterbedrijf, dat in opdracht van gemeenten en waterschappen water – zowel leidingwater als oppervlaktewater – levert, zuivert en beheert’) is de uitvoerder en handhaver van wat de gemeente verzint. Het bijzondere bedrijf verkoopt vignetten aan bootbezitters en rekent ligplaatsen af in vierkante meters. Voor een sloep van pak ‘m beet 7 maal 2,50 meter betaal je in 2016 627,38 euro (35,85 per vierkante meter). Nu wilt u natuurlijk weten, wat u daarvoor terugkrijgt. Nou, helemaal niets dus. Nu ja, ze varen af en toe met een zeef door de gracht.

Je mag blij zijn, als het uitgaans-peloton niet op je boot piest, en zwervers niet in je boot slapen, poepen of een vuurtje stoken als het koud is. Overigens is het al knap, dat je je boot sowieso hebt kunnen vastbinden. Want kaderingen zijn nergens te vinden. En je buitenboordmotor er ‘even afhalen’ is er niet bij, want de kade is hoog en van Waternet kun je wel auto’tjes verwachten die je vignet scannen, maar geen steigers.

En nu is het met de pret in de gracht voor bezitters van tweetaktmotortjes ook nog eens gedaan. Omdat de gemeente vanaf 2017 het gebruik ervan verbiedt. Brandstofmotoren waarbij je nog apart smeerolie aan de benzine toegevoegt, produceren te veel fijnstof en zijn te vervuilend. Daar hebben ze wel een punt. Hoewel de incidentele vervuiling door een 10 pk’tje natuurlijk in geen verhouding staat tot de permanente walmen uit een beetje rondvaartboot. En die hebben nog tot 2025 de tijd om te voldoen aan de ‘zero emissie’-eis.

Wil je ook volgend jaar door de grachten blijven varen, dan zul je je tweetaktje moeten inruilen tegen een schonere viertakt. Gaat je honderden, zo niet duizenden euro’s kosten. En opvallend: op de wal mogen tweetakt scooters diezelfde grachten gewoon legaal op en af blijven raggen. Want het gebruik van deze apparaten wordt pas een jaar later verboden op basis van het bouwjaar. Zo’n 30.000 van voor 2011 van de in totaal 55.000 stuks zullen vanaf 2018 niet meer in de stad mogen rijden.

Op het water zou het bij elkaar maar om zo’n 1000 tot 1500 geregistreerde boten gaan. Een fractie van het aantal vervuilende bromfietsen. Als je bedenkt dat deze boten gemiddeld maar een paar keer per seizoen zullen varen, is het 2017-verbod vrijwel nutteloos in verhouding tot de ‘foute’ nog voortrazende tweewielers op de wal en de dikke blauwe dampen van het merendeel van de rondvaartboten. Deze deel-maatregel dient vooral een politiek doel.

Sinds 2005 zijn er nauwelijks meer nieuwe tweetakt motortjes verkocht. Maar als je dan toch een einddatum op het gebruik van die paar overgebleven exemplaren wilt stellen, trek die dan gelijk met de wal: 2018. Het zou de maatregel op het water in elk geval logischer maken en de acceptatie groter.

Als Amsterdam zijn ligplaatshouders meer faciliteiten zou bieden en verboden, waarover beter is nagedacht, dan zou het vertrouwen in het beheer stellig groeien. Dan wel geen ‘vrijheid, blijheid’ meer, maar wel de terugkeer van een goed gevoel in de Mokumse gracht!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht