Bootje delen?

Eeuwenlang hebben wij geleefd in de ban van het bezit. De afgelopen jaren denken echter steeds meer mensen, dat ons geluk niet zozeer zit in het eigen bezit, maar eerder in het gebruik van al die mooie producten voor een comfortabel leven. Volgens de opkomende ‘deeleconomie’ ben je pas slim, als je bezit met elkaar deelt. Bezit als statussymbool zou passé zijn. Dit alles door of dankzij het internet. We digitaliseren ons een ongeluk.

Zo hebben trendy nerds van de haperende economie een hippe deugd gemaakt. En daaraan ook nog het mooie verhaal van duurzaamheid kunnen koppelen. Maar de meeste bedrijven zitten bepaald niet te wachten op consumenten, die liever niet kopen, maar delen. Tegelijk zijn er uitzonderingen. Ondernemingen als Flex Yachts, die het gebruik van een zeiljacht of motorjacht als soort ‘deelbezit’ verkopen, surfen juist mee op de golven van de ‘deeleconomie’. Ook al is hun business minder booming dan gewenst, naar eigen zeggen hebben zij relatief weinig te klagen.

Voor de rest is het massaal delen van spullen voorlopig nog een modieuze bezigheid. Want ondanks de charmante grondgedachte blijkt ook de deeleconomie niet volmaakt. Het is leuk een boormachine met de hele straat te delen, maar wat, als je toevallig op hetzelfde moment een ‘dagje wilt boren’ of de ‘gedeelde auto’ wilt gebruiken? Bootbezitters riskeren slapelozenachten, wanneer zij weten dat, die ‘ene buurman’ op de jachthaven in feite drie ‘delers’ zijn, die het in- en uitvaren van de box ook drie keer moeten leren.

Daarom is het opvallend dat ook de HISWA vereniging nu kiest voor de vrije rit op het gedeelde bezit. De vereniging ontwikkelde voor haar leden-ondernemers de zogenaamde ‘HISWA Boatshare Overeenkomst‘, waarbij meerdere mensen samen een boot bezitten. Opvallend, omdat je zou denken dat deze formule eerder minder boten doet verkopen dan meer. Anderzijds heerst bij de HISWA de gedachte, dat het er in deze magere jaren in eerste instantie om gaat om toch zoveel mogelijk mensen het water op te krijgen. Je verkoopt tenslotte liever nog één boot aan een collectief van drie of vier eigenaren, dan helemaal geen boot.

Maar eigenlijk weet iedereen wel, dat een boot best een ingewikkeld ding is om te delen – al was het alleen al omdat de deel-eigenaren natuurlijk allen tegelijk willen varen op die ene dag met mooi weer. De HISWA zal er dus bij voorbaat op speculeren, dat er tussen de toekomstige Boatshare-deelnemers, zeker ook afvallers zullen zijn, die toch de smaak te pakken hebben gekregen, maar zo genoeg hebben van ‘al dat gedeel’, dat ze uiteindelijk wel een eigen bootje willen aanschaffen. Zelfs als deze kleiner of wat ouder moet zijn. Het verlaten van de eigenaarsclub zou tegen die tijd echter nog wel eens een financieel hobbeltje kunnen opleveren.

Al met al valt het initiatief van de HISWA ondernemers zo wel te verklaren. Komt bij: de bedachte ‘Boatshare Overeenkomst’ zal hier en daar een boot meer doen verkopen, maar de kans op een doorslaand succes is nu ook weer niet zo groot. Stel je voor, dan zouden we als Nederlandse pleziervaarders met z’n allen op termijn genoeg hebben aan de halve vloot van nu. De HISWA moet er niet aan denken…

Een boot delen, lijkt eerder de uitloper van de digitale storm met al haar hypes. Nieuwe mogelijkheden, culturen en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Wat hiervan overeind blijft, of toch weer verdwijnt, valt moeilijk te voorspellen. Dát is een zekerheid, die we middenin de storm pas écht kunnen delen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

24/03/2015

3 gedachten over “Bootje delen?”

  1. Beste Bert,

    Leuk dat je aandacht besteedt aan bootdelen. Graag wil ik een kanttekening plaatsen bij enkele bedenkingen in je verhaal. Het is ten eerste een misverstand dat iedereen tegelijk wil varen. Op mooie dagen ligt nog steeds het merendeel van de boten in de haven en daarnaast zijn de agenda’s van mensen verschillend. We willen tegenwoordig verschillende dingen doen en daar is varen maar een van. Mensen die een boot met elkaar delen zijn sociale types die rekening houden met elkaar. Daardoor blijven de boten netjes. FlexYachts bestaat nu 7 jaar. De meeste klanten zijn heel trouw en enkele enthousiaste zeilers daarvan hebben een eigen boot gekocht. We zijn begonnen met 2 boten en hebben nu 10 boten in de vloot. Het is inderdaad geen booming business maar het groeit goed door.

  2. bootje delen kan wel goed zijn voor de boot.wat ik doe om mijn boot varende te houden is hem tegen een kleine vergoeding aan te bieden.het betreft een open sloep van 5,30 meter.als er iemand belangstelling heeft,ga ik eerst eens met die gene proef rondje varen om te kijken of alles goed gaat.en is dat goed kan die persoon hem gebruiken.en heb ik minder last van aan groei onder de boot.zo als alg/schelp dieren,enz. en door dat ik zelf werk heb ik niet altijd tijd om met de boot te varen. en mocht ik zelf willen varen is hij gewoon beschikbaar voor mij.daar door heeft al iemand nu zelf ook een bootje aangeschaft.om dat het zo mooi is op het water.dus vaart ook de economie hier bij.en zie ik meer blije mensen in mijn buurt.

  3. Boot delen is geen moderne digitale hype. Wij delen al meer dan 20 jaren boten met 1 of max 2 andere eigenaren. we kunnen toch niet iedere weekend varen en delen zo lusten en lasten. Als je het goed organiseert, een goed contract maakt en jaarlijks evalueert hoe het gaat is het een prima concept om tegen acceptabele kosten lekker te varen en ook af en toe eens op een andere manier vakantie te houden omdat niet het hele budget in de boot zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *