De Harde Waarheid Van De Zee

‘Pas als je het doet, zie je hoe simpel het kan zijn’, schijft vertrekker Ben Rutte over z’n rondje Atlantic in het mei-nummer van het blad ‘Zeilen’. Ben en zijn vrouw Annemiek maakten hun zeilreis over de oceaan met een Victoire 34 uit 1977. Ik lees het precies in de week dat een reis van Engeland naar Noorwegen het varend wrak ‘Warnow’ fataal lijkt te zijn geworden. Drie opvarenden worden vermist. Gebrek aan gezond verstand speelde hun parten.

De één vertrekt met alle zorg en voorzorg en vaart de oceaan rond, de ander improviseert maar wat, en haalt de Noordzee niet eens. Hoe naïef kun je zijn? Of ronduit dom. Over de bemanning van de ‘Warnow’ natuurlijk niets dan goeds, maar het moet toch gezegd worden. Er verschijnen al krantenartikelen dat het gek is, dat ‘op zee zomaar alles mag’. Alsof politiek en wetgeving aan dit soort gedrag iets kunnen doen. Aan naïeve kamikaze types doe je niets. Hun onbezonnenheid schept de gemeenschap echter wel met torenhoge kosten van zoekacties op. En hun familie en geliefden met een onmetelijk verdriet. Het gedrag van zulke ‘vrije mensen’ kan ervoor zorgen, dat de ‘vrije zee’ straks niet meer zo vrij is.

De – volgens het NRC – anarchistische schipper-eigenaar Arnoud Brinkman (47) had z’n boot Warnow zelf voorzien van een mast, nu ja van een voormalige arm van een hijskraan (..). Het omgebouwde vroegere Duitse loodsbootje torste zonder duidelijke kiel of zijzwaarden het zeil van een platbodem. En wat me het meest verbaasd heeft: in Schiedam runde Brinkman onder dezelfde naam als z’n boot het ‘Scheepsreparatiebedrijf Warnow’, ingeschreven bij de Kamer van Kophandel en al. Dat wel. Zou hij – meer saxofonist dan lasser van schepen – dan ook anderen van advies hebben gediend?

De vermissing van de ‘Warnow’ heeft veel aandacht gekregen. Te danken aan de romantiek van de vriendengroep, het naïeve gedrag van toch volwassen mensen en het dramatisch verloop van de reis. Muzikanten die naar Oerol varen en daar besluiten gezamenlijk op jacht te gaan naar het Noorderlicht. Doel van de club was met zo min mogelijk geld een zo’n luxe mogelijk leven te leiden. Daar kan niemand tegen zijn. Zolang het tenminste niet ten koste van anderen gaat of anderen in gevaar brengt. Maar hun doel had anderen al lang in gevaar gebracht.

In een vliegende storm voor de Engelse kust bij Whitby was de ‘Warnow’ een paar weken eerder al stuurloos geraakt en had de motor het begeven. Boot en bemanning werden gered door twee reddingsboten van de Engelse reddingsmaatschappij RNLI. Door ervaren zeelui, die in hun verslag spreken over golven van acht meter en een ‘challenging rescue’. Een stevige waarschuwing, zou je toch zeggen. Het was op de ‘Warnow’ één bende aan boord en de drinkwatertank was vol met zeewater gelopen. Na te zijn bijgekomen en wat reparaties hield het groepsgevoel het via de kroeg nog tot Stonehaven uit. Even zouden ze gezamenlijk afzien van hun Noorderlicht-bestemming, maar plotseling stelde kapitein Arnoud de keus: toch Noorwegen of afstappen. Van de acht oorspronkelijke avonturiers hielden vijf het voor gezien. Hun verstand redde hun leven.

Wat heeft een volwassen man – zeker na die eerdere redding – er toe kunnen bewegen om met dezelfde wrakkige loodsboot zo vlak na de winter en slechts voorzien van een marifoon, een iPad zonder bereik, en een niet zeewaardige bemanning alsnog per se die onvoorspelbare noordelijke Noordzee over te willen steken? Mogelijk ging het puur om het halen van z’n gelijk. Want nee, echt helder kan hij op het moment van die beslissing toch niet geweest zijn. Teveel gevoel, te weinig reden.

De zee is geen speeltuin, geen plek om de grenzen van je vrijgevochtenheid, creativiteit, verstand en verantwoordelijkheid te verkennen. Zijn keuzes valt de schipper van de ‘Warnow’ persoonlijk aan te rekenen. Ook nu hij niet meer leeft, en twee anderen heeft meegetrokken in z’n noodlot. Wie pas bij de uitvoering moet ontdekken, hoe gevaarlijk iets kan zijn, heeft vooraf waarschijnlijk weinig voorbereidingen getroffen. Of nagedacht. Uit onwil, onkunde, naïviteit of onmacht. En zal zich door de zwaarste straf nog hebben laten verrassen ook. Tragisch maar waar. De werkelijkheid van de zee is soms bikkelhard.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

20/05/2013

7 gedachten over “De Harde Waarheid Van De Zee”

 1. Ik vind het verontrustend dat mensen zo snel hun oordeel hebben over hetgeen er is gebeurt op basis van niet juiste berichtgevingen in de media. Afz. een zeezeiler en een vriend van de vermisten.

 2. Beste Bert,

  Jouw stuk is me weer uit het hart gegrepen. Vaak gaan dingen bij toeval goed en het geluk is met de onwetenden maar dit voorjaar had je net iets meer nodig dan geluk en onwetendheid. De depressies volgden elkaar in rap tempo op en een Noordzee oversteek was een kwestie van goed plannen. Een week na de Warnow zijn wij overgestoken naar Noorwegen en hebben veel van de zoekacties meegekregen. Ook vragen van gasten “hoe kan dat nou?” en “kan ons dat nou ook gebeuren?” Mijn antwoord is dan altijd dat ik en mijn stuurman een paar jaar op school hebben gezeten om er voor te zorgen dat we netjes aan de overkant komen en dat we een schip hebben dat wat certificering, constructie en uitrusting aan alle eisen voldoet. Dat avonturiers dit kunstje ook willen doen is prima, maar val anderen er niet mee lastig en schilder ze vooral niet af als helden, want dat zijn het niet. Het enige nadeel is dat door de ophef rond de verdwijning van de Warnow er een grote kans op meer regelgeving is.

  Voor het noorderlicht hadden de Warnow jongens en meisje trouwens geen haast hoeven te maken, dat is pas in september weer zichtbaar.

 3. zo dan ……
  een heel verhaal met gestaafde ? beweringen…
  met het grootse slotaccoord
  “nu hij niet meer leeft”
  uhm wij als vrienden en naasten van arnoud zitten op goed bericht of uitsluitsel te wachten en te hopen.
  jij hebt hem al dood verklaard ?
  help ons dan ook uit de onwetendheid of…..
  is dat net als de rest van het verhaal een beschouwing met weinig gestaafde fundering?

 4. Beste Hans de Koning, ik heb respect voor je kunde. Echter dit keer ben je teveel met je bedrijf bezig en zou het juist jou sieren om niet te uitgesproken te zijn. Wel degelijk was er ervaring aanwezig, ok ik zou ook andere keuzes hebben gemaakt. Neemt niet weg dat wij ons enorm zorgen maken over onze vrienden. Ik zou best een boom op willen zetten over wat verantwoord is en wat niet. Ja, ik ken ons zeilers, wij staan vooraan om ons eigen gelijk te halen en hebben nogal eens commentaar op de ander. Dat Noorderlicht was helemaal niet zo slecht bedacht aanvankelijk, met de zon dit voorjaar op zijn actiefst sinds zeer lang. Er was al behoorlijk vertraging opgelopen. Misschien zat daar juist de keuze om toch door te zetten anderhalve maand geleden. Wie zal het weten.. Ik wil niet speculeren, maar ben diep bezorgd en soms wat verontrust over alle reacties en aannames die ik zie op internet. Elke dag zoek ik naar nieuws en stuit je op commentaar van anderen. Ik hoop dat tijdens jouw overtocht ook hebt gezocht. Wel een vraagje… Toen ze gingen zoeken was de Warnow al weken vermist en op 18 april kwamen zij langs Platform Draupner behoorlijk voor op schema.. Heb jij dan drie weken gewacht met overvaren en konden de klanten die tijd wachten? Ik hoop wel dat buiten het commentaar, ook bewust hebt uitgekeken hebt naar ze. Hoef ik eigenlijk niet te vragen, weet ik wel zeker, bedankt daarvoor. Dit is niet om cynisch te doen maar meer om aan te geven dat keuzes soms gemaakt worden. Het enige wat ik nu zou willen is te weten waar ze zijn, of ze er nog zijn. De rest komt later wel.

 5. Beste ketelbinkie, natuurlijk hebben we naar ze uitgekeken en kijken we iedere dag nog of we hier op de kust iets zien of vinden wat van de Warnow afkomstig kan zijn want het lot wat hun getroffen heeft en het lot dat vrienden en familie treft hoop je dat je nooit zal overkomen. Ik weet zeker dat niet alleen wij maar iedereen die hier vaart dat doet. Mijn commentaar komt voort uit bezorgdheid omdat er teveel van dit soort ongelukken gebeuren en dat heeft niet veel met m’n bedrijf te maken. Je schijnt me te kennen en je mag altijd contact met me opnemen voor een toelichting

 6. Een goede vriend van mij maakte zich ook druk over beweringen in de media dat het schip niet zeewaardig zou zijn. Hij kent namelijk enkele opvarenden en was er zeker van dat het allemaal heel goed geregeld was.
  Ik ben heel benieuwd naar de fundamenten van de veronderstellingen dat de boot niet zeewaardig en/of niet veilig zou zijn geweest. Zelf vond ik hem er ook niet al te veilig uitzien, maar waar zijn de bewijzen?

 7. Beste A. Faber, Het zal me wel niet in dank worden afgenomen maar toch nog een reactie van mij. Het schip is eerder binnengesleept vanwege technische problemen in slecht weer. Een van de problemen, gemeld door een opvarende, was dat er zeewater in drinkwatertanks was gekomen, ergo het schip was niet dicht. Als dit ook met de brandstoftanks is gebeurd dan loopt een motor niet lang. Op de foto’s is geen reddingsvlot te zien maar dit kan verstopt hebben gezeten. Er is tijdens het zoeken tot nog toe geen vlot gevonden. Deze vlotten drijven en blazen zichzelf automatisch op zodra het schip zinkt. Er is geen EPIRB signaal ontvangen, zover ik weet, en gemeld door de kustwacht. Een EPIRB drijft automatisch op en gaat zenden zodra een schip zinkt. Deze kan ik geval van nood ook handmatig geactiveerd worden. Er zijn geen noodsignalen op de marifoon kanalen of op de middengolf ontvangen, meer dan 30 mijl uit de kust is GMDSS vaargebied A2 en dus middengolf met DSC. Dit is even een greep uit de veiligheidsmiddelen en methoden die een goed uitgerust schip aan boord dient te hebben. Ik kan me voorstellen dat de indruk ontstaat dat een en ander minder goed geregeld was aan boord. Verder blijf ik bij mijn eerdere bewering dat je met zulke relatief korte oversteken van 2-3 etmalen en met de huidige meteo informatie niet in dramatisch slecht weer terecht hoeft te komen en zeker niet twee keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *