Den Haag heeft geen flauw idee, en de HISWA blijft maar faciliteren: opnieuw stront aan de knikker

Wellicht pompen we over een paar jaar al het toiletwater weer vrolijk overboord. Waarom we dat denken? Omdat het steeds stiller wordt op het water. Nu ja, op een enkele watersporter na. En die diehard zal met zijn incidentele uitwerpselen de boel toch nooit zo vervuilen, dat de politiek zal eisen dat politie of BOA moet handhaven. Zijn bijdrage aan de bacteriologische samenstelling van het water valt weg tegen die van nog steeds vrij poepende watervogels. Of van de nog steeds vrij lozende beroeps- en chartervaart. Waarom we denken dat het steeds stiller wordt op het water? Omdat een boot bezitten steeds meer ‘een heel ding‘ wordt. Vol verrassingen. We leggen het u uit.

Afgelopen maand stuurde de HISWA vereniging een jubelend persbericht rond ‘Toiletwater zelf zuiveren aan boord van jachten wordt toegestaan‘. En wat lezen we daar letterlijk? ‘Een vuilwatertank is relatief duur en kan stankoverlast geven…’. Ja echt, het staat er schaamteloos. Niet eens een ‘Sorry, dat we die dingen zo hebben zitten pushen’ of ‘Sorry, dat we de politiek niet hebben gewaarschuwd’. Nee, tussen de regels door maakt de branchevereniging stiekem een u-turn van jewelste, en geeft toe dat haar ‘vuilwaterpolitiek’ is mislukt, nu dat al die vuilwaterpompen staan te verroesten. Opnieuw wil onze branchevereniging weer wat graag tegemoet komen aan de Haagse politiek, in dit geval aangevoerd door de ‘D66 mooi-denker’ Tjeerd de Groot (ja, dezelfde die de veestapel even wil halveren). Maar waarom zegt de HISWA nu eens niet een keer “Stop, dat gaat niet één, twee, drie”, in plaats van over-enthousiast plankgas te geven?

Nou, daar zit natuurlijk ook weer ‘een slimme gedachte’ achter. Nu er inmiddels al heel wat jachten zo’n vuilwatertank rijk zijn (die bij voorkeur buiten de haven wordt geleegd), is het tijd voor een nieuwe stimulans voor de sector. Inderdaad de eigen zuiveringsinstallatie aan boord. De consultatie is sinds mei in volle gang (echt een klik waard, een mooie plaats om zich een idee te vormen). Zo’n zuiveringssysteem bestaat echter nog nauwelijks. Enkele aanbieders zijn het Duitse Enteron op basis van bacteriën (1500x600x550mm…!), of de chemische (en kleinere 385x235x360mm) oplossing van het Australische Sani-Loo. Apparaten die veel geld kosten en met name bedoeld zijn voor grotere jachten. Maar de branchevereniging HISWA ziet vooral weer een mooie kans voor z’n leden: “Hier liggen kansen voor leveranciers in de watersportsector. Wij gaan direct met hen in gesprek om de ontwikkeling van dergelijke zuiveringssystemen te stimuleren…”

De HISWA-vereniging maakt zich op deze wijze dus opnieuw sterk, dat we met z’n allen weer zo’n niet-uitontwikkeld product moeten aanschaffen. Nu denkt u wellicht: “Laat toch gaan. Ik blijf gewoon lekker lozen zoals altijd…” Maar dan ziet u over het hoofd, dat gelijk met deze nieuwe ‘Omgevingswet’, die in 2021 al moet ingaan (..), er ook een regeling komt met betrekking tot het verzegelen van afsluiters voor boordtoiletten en vuilwatertanks. Kortom: of u bent veel geld kwijt aan een vuilwatertank met een goede kans op gedoe en stankoverlast, of aan een reinigingssysteem aan boord, dat inclusief de installatie toch ook een aardige duit zal kosten (en wellicht nog te maken zal krijgen met kinderziekten). Overigens blijft het opmerkelijk dat het direct overboord lozen van urine – ondanks alle mogelijke resten van drugs en geneesmiddelen – gewoon toegestaan wordt.

Er worden in Nederland beduidend minder boten verkocht dan in het verleden. Jachthavens met een wachtlijst zijn zeldzaam geworden. Wordt het allemaal ook niet een beetje te veel, te onzeker, te ingewikkeld en wie weet te kostbaar? Stel dat je nu een boot wil kopen, die een vuilwatertank rijk is. Terwijl zelfs de HISWA beweert dat-ie kan stinken. Moet je die tank er dan eerst weer uit laten slopen? Om te vervangen door een zuiveringsinstallatie? Zulke sores wil je je toch niet op de hals halen? Dan nog maar even géén boot! En wie nog een boot heeft zónder vuilwatertank maar met een paar goed werkende afsluiters, die straks moeten worden verzegeld, is dat laatste wellicht de druppel, die hem ertoe beweegt de boot maar te verkopen. De laatste jaren meestal naar het buitenland. Zo wordt het dankzij de inzet van de HISWA steeds rustiger op het Nederlandse water. Zelfs zo rustig, dat we onze persoonlijke bijdrage aan een gezond milieu straks zonder enig gewetensbezwaar en zonder enig risico op handhaving weer met een gerust hart overboord kunnen pompen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

21/10/2019

13 gedachten over “Den Haag heeft geen flauw idee, en de HISWA blijft maar faciliteren: opnieuw stront aan de knikker”

 1. zolang mijn buurman met 8 rondvaartboten (stipthout Maastrich) vrij zijn toilet mag lozen ,is het natuurlijk onzin dat ik op mijn 30 jaar oude Doerak een installatie moet bouwen voor een paar weekenden plezier.
  ik verzegel de afsluiter wel maar kiep mijn emmer wel leeg in de maas.
  Er zijn weer regeltjes makers achter een buro die eigenlijk niet weten waar ze het over hebben.geef die watersporter zijn vrije lozingen en verplicht de echte grote vervuiler met zijn rondvaartboten een verplichting tot vuilwatertank.
  j.Zoet Heerlen

 2. Ik denk dat de Hiswa heel stiekem een afdeling van DenHaag is geworden, net als heel veel belangen behartigers in andere branches. Lekker makkelijk, hoeftmDen Haag zich zelf niet te branden aan heikele onderwerpen. (Dit heet ook wel een ande de kastanjes uit het vuur laten halen.)
  En wij maar denken dat wij goed vertegenwoordigd worden en onze belangen goed verdedigd worden. En dit geld niet alleen voor de watersportbranche. Heel veel sectoren denken een goede gesprekspartner in Den Haag te hebben. Blijkt plotseling dat ze alleen maar met Den Haag mee praten of dat Den Haag zich niks aantrekt van een andere mening en gewoon iets regelt zoals zij dat willen. Het is één zootje met elkaar.
  Toen wij vorig jaar een keertje over het PM kanaal voeren achter een rondvaart boot, kleurde het water plotseling bruin. Rarara!!! Was meneer zijn septic tank vrolijk aan het lozen. Dat kan allemaal wel dus.
  Bovendien hebben we overal te schoon water. Kijk maar naar de overvloedige en niet te stuiten plantengroei overal. Ook hierdoor krijgen mensen steeds minder aardigheid aan hun hobby en verkopen de boot dan maar.
  Moet Bovendien nog zien of dat verzegelen van de afsluiters wel een handhaafbaar wetsartikel wordt.
  Daar komt nog bij dat blijkt dat de natuur, na een winter, dit makkelijk aan kan en het water weer keurig gezuiverd heeft.
  Het lijkt wel of wij nu alleen mogen leven om de generaties na ons een goed leven te kunnen bezorgen.
  MAAR WIJ LEVEN NU EN OOK ONZE GENERATIE WIL IN ZIJN KORTSTONDIGE TIJD DAT HIJ OP DEZE PLANEET VERBLIJFT GENIETEN.

 3. Je stront netjes opruimen hoeft niet duur te zijn. Je moet helemaal geen dure installatie aanschaffen. Het kan ècht goedkoop èn simpel èn schoon. Als je van natuur houdt – ja toch, mag ik hopen ? – gooi je die shit-zooi niet zomaar overboord; en bagatelliseer je de boel niet door jou “ene kleine drolletje” af te zetten tegen de complete inhoud van tien rondvaartboten. Schoppen tegen de politiek is makkelijk, je raakt altijd wel iets. “Recht op genieten” ? Bestaat dat ? Als dat zo is, dan ook voor volgende generaties. Het is niet moeilijk: Gewoon iets NIET doen. Niet aankomen met “wetenschappelijke” argumenten dat het goed zou zijn voor de visjes of goedkope vergelijkingen met andere partijen. Je laat toch ook geen drol in je aquarium zakken ? Als een ander iets fouts doet (septictank spoelen op open water) betekent dat toch niet dat jij dat óók mag ? Of dan maar moet doen ? Zèlf nadenken alsjeblieft. Wie neemt er een duik achter zo’n “loser” ?

 4. Den Haag ga eerst die mega vervuilende beroepsvaart helpen. Stop met die peanut-regulering!

 5. Kan iemand in normaal nederlands mij vertellen wat er zo vreselijk is aan het doorpompen van 2 drollen op het ijsselmeer als ik een weekendje met mij vrouw ga zeilen? Honderduizenden watervogels vissen enz. doen hun behoefte in dat water wat blijkbaar geen kwaad kan en steeds meer waterplanten tieren welig. (Graag normaal commentaar aub.)

 6. Het is toch van de zotte dat onze belangenvereniging hier mee op de proppen komt.
  Denk er wat langer over om tot een realistisch beeld te komen ,en om niet iedereen in het harnas te jagen.want zo verlies je de houdbaarheid.

 7. Die Hiswa club is niet voor de watersport maar tegen de watersport met alle onzin regeltjes ,hier wordt niemand wijzer van ook de watersportgebondenbedrijven niet.

 8. Helemaal mee eens lidmaatschap Hiswa opzeggen. Een club die zich niet inzet voor de “normale ” watersporters. Het water is zo schoon dat we omkomen in de waterlelies. Die groeien toch alleen in schoon water? Hoe komen ze op het idee van een zuiveringsinstallatie.

 9. Het is wel goed aan schoon water te werken. Wij proberen dat wel. Zo min mogelijk de wc gebruiken. Nu gooien we zo’n flesje met bacteriën erbij die boel al zuiveren en dan alleen op zee lozen als dat lukt.
  Laat een ieder zijn verantwoordelijkheid nemen!

 10. 1. Een Action luier in de pot en vervolgens in een luchtdichte -met plastic zak- emmer. Eénmaal per week naar de vuilniscontainer. Alles geurvrij! Over welk probleem hebben we het?

  2. Hiswa is een ondernemers club. Wat wil je daarvan verwachten?

  3. Natuurlijk is dat vuilwatertank voor de kleine recreatievaart complete waanzin, terwijl er nog steeds vergunningen worden afgegeven voor “riool” afvoer van chemische verontreinigingen in het oppervlakte water.Beide hebben naaturlijk een commercieel belang.

 11. Geert.. Jullie letterlijke ‘blijheid’, ‘veel voordelen voor watersporters’ en de ‘kansen voor leveranciers’ uit het persbericht valt moeilijk te rijmen met jullie genuanceerdere internetconsultatie. Het lijken bijna twee verschillende sporen, voor twee verschillende doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *