Die Chinezen zijn goed bezig met de Nederlandse pleziervaartuigen!

Toen ik de wereld ontdekte, konden de Chinezen op bevel van hun totalitaire leider Mao Tse-tung met name goed kezen (..). De hieruit voortgekomen nieuwe generatie bleek vervolgens over minstens zo veel talent voor reproductie te beschikken als hun ouders. In dit geval voor het kopiëren van westerse techniek, machines en uiteindelijk onze producten. En natuurlijk waren ze in staat al die spullen daar in China veel goedkoper te maken, dan wij konden. En wij maar bestellen. En zij maar buffelen. Zes dagen in de week, als het er geen zeven zijn. Ze werden er in vijftig jaar tijd hemeltjerijk van. Met al dat geld begonnen ze de wereld te kopen. Grondstoffen in Afrika en Zuid-Amerika. Onroerend goed en bedrijven in het Midden-Oosten, de VS en Europa, daarbij ook nog Franse Grand Cru chateautjes en zelfs grote lappen Franse landbouwgrond. Wie het benauwd krijgt van al deze Chinese expansie en een handelsoorlogje start, wordt beleefd bediend. Ook hieraan doet China graag mee.

Dit forse introotje om u toch even de sfeer en achtergrond te schetsen van het opmerkelijke feit, dat China sinds 25 november 2019 nu ook stilletjes eigenaar blijkt te zijn geworden van het voormalig Nederlands Keuringsinstituut voor Pleziervaartuigen (NKIP Classification B.V.), al eerder omgedoopt tot Dutch Certification Institute (DCI) in Joure. Het betreft nota bene de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen instantie, die controleert of in Nederland verkochte plezierjachten voldoen aan de EU-richtlijnen en het CE-keurmerk waard zijn.

U denkt dat dit een grap is? Nee, dit is onze nieuwe werkelijkheid. U kunt het ’t gemakkelijkst hier even checken (scrollen tot ‘openbare publicaties’). De enige bestuurder lijkt nog de NOA Testing & Certification Group Ltd China gevestigd in Pudong, een district van Shanghai. De site wekt de indruk, dat ze daar – heel slim – de hele wereld certificeren. Goed, het is een ‘private’ onderneming. Maar hoe privé is privé in China? Of het legaal is? Ja, geheel in onze vrije wereld. Of het netjes gespeeld is? Dat betwijfelt de Nederlandse Jachtbouw Industrie (NJI, onderdeel van de Metaalunie), die het gegeven naar buiten heeft gebracht. We lezen: “Tijdens het laatste regiegroep overleg tussen brancheorganisaties, keuringsinstanties waaronder ook DCI en overheid dat plaatsvond op 30 januari dit jaar, is niet over deze verandering gesproken.” Dat zou twee maanden na de overname naar ons gangbare idee toch op z’n plaats zijn geweest.

Een mens wil nu eenmaal weten met wie hij aan tafel zit. Is het erg dat ze in China nu meekijken? Het betreffende ministerie ziet er geen kwaad in: “IL&T laat in haar reactie weten dat de handelswijze van DCI ongewijzigd blijft. Certificaten worden door dezelfde personen afgegeven als voorheen.” Alsof certificering van personen afhangt. Daarbij voel je op je Hollandse klompen aan, dat het een nogal rare situatie is. Het gaat misschien ook wel niet over nu, maar over straks. Soms bekruipt me het gevoel, dat welvaart ons – het bestuurlijke apparaat bij uitstek – in staat heeft gesteld om heel zuiver rationeel en ethisch te denken, maar dat de wereld toch anders in elkaar steekt.

Dit is nu zo’n moment van nationale naïeviteit, waarbij een beetje meer straatwijsheid van pas zou kunnen komen. Want laten we voor meer inzicht de situatie eens omkeren. Zou de Chinese overheid een onderneming in Nederlandse handen aanwijzen om in China te controleren of daar verkochte producten wel aan de Chinese wettelijke norm voldoen? En zo ja, om deze vervolgens van een wettelijk Chinees certificaat te voorzien? Welnee, ze lachen zich suf daar in China. En hebben ‘op Joure off all places‘ een mooie Grand Cru open getrokken. Ik voorspel u, die Chinezen komen er wel. Wat…? Ze zijn er al!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

21/09/2020

6 gedachten over “Die Chinezen zijn goed bezig met de Nederlandse pleziervaartuigen!”

 1. Ja en Kruitvat en trekpleister zijn ook bezit van een Chinees en die stoppen drugs in hun eigen merk paracetamol en maken ons langzaam verslaafd aan het kopen met korting. Waar moet het heen in deze wereld. Ha ha.

 2. Ik beweer en waarschuw al jaren dat China de hele wereld verovert en inpikt. Als de rest er achter komt is het te laat. Ze werken als een koekoek die overal zijn ei legt …. Komt de autochtoon toch het besef dan is het te laat en passen ze allerlei manieren toe om hun heerschappij af te dwingen. Hun leger is niet ceremonieel! Dat is een leger nooit.

 3. Slimme chinezen. Alle innovatie’s in Nederland gratis verkrijgbaar c.q.er wordt zelfs voor betaald. Gratis uitgewerkte tekeningen, teksten etc.

  Geen spionnen meer nodig, geen rechtzaken meer en ze worden nog rijkere heersers.

 4. Weer zo’n staaltje van China bashen?
  Door de balk in ons eigen oog ….
  Wij, hier in t westen, hebben zeer veel boter op ons hoofd: de Chinezen doen hetzelfde als wij al eeuwen doen! Alle biermerken in het arme buitenland zijn van Heineken en Budweiser. Alle oliebronnen zijn van westerse olie maatschappijen. Alle grondstoffenhandel is in westerse handen.
  Alle ex kolonies zijn al onlosmakelijk verbonden aan onze westerse banken vanwege hun schuld! Zo kan ik wel even door gaan!
  De Chinezen pikken Afrika in? Nee, zij bieden in ons kapitalistische systeem slechts betere prijzen en betere voorwaarden dan de oude koloniale machten zoals WIJ! Die oude kolonies waren al eeuwen “VAN ONS”? Zij hebben heel goed naar ons gekeken en hebben gezien waar wij het hebben laten liggen.
  We doen al meer dan 100 jaar aan ‘ontwikkelingshulp’ en dat dien we zo slecht dat die meeste arme landen nog steeds niet ontwikkeld zijn! Het enige dat wij ontwikkelen is hun financiële schuld en onze banken!
  De Chinezen hebben zichzelf ontwikkeld, zijn in 50 jaar van een middeleeuwse gemeenschap naar het ‘machtigste’ Land van de wereld geklommen!
  Zij waren het echt niet die Apple hebben gevraagd om de IPhones te helpen maken: dat was Apple zelf die naar China ging! Velen volgden op weg naar meer marge!

 5. Bert je hebt weer volkomen gelijk. Dit is werkelijk schandalig. Schande dat dit niet in de openbaarheid is geschied.

 6. Het lijkt mij te gek voor woorden dat een Nederlands bedrijf, belast is met een uitvoeringstaak van de overheid, in Chinese handen kan vallen.
  Als we tegelijk de uitvoering van het medische tuchtrecht ook hadden meeverkocht, zouden we dan in de media nog openlijk mogen spreken en schrijven over corona ? ? ?
  Chinese bedrijven zijn ofwel staatseigendom, ofwel ze staan onder staatstoezicht. De Chinese Communistische Partij houdt nu dus indirect ook toezicht op de Nederlandse jachtbouw.
  Is dit uit te leggen aan de Nederlandse kiezer ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *