Informatie voor de watersporter

Dure grap

Aan 1-april grappen dit jaar geen gebrek. Zo werd de alledaagse werkelijkheid van de watersporter en watersportondernemer begin deze maand opgevrolijkt door zowel het blad Zeilen, de HISWA-vereniging als DutchSail. Hopelijk geen teken aan de wand. Want humor wil wel eens de laatste reddingboei zijn. De ‘grap’ van DutchSail blijkt intussen ook helemaal niet zo bedoeld. En dan doelen we niet eens op het DutchSail-fake news, dat de verenigingen De Maas en Muiden zouden fuseren.

Het tijdschrift Zeilen had wel een aardige over het Koninklijk Huis, dat in de Ocean Race zou investeren.”Offshore wedstrijdzeilen heeft me altijd geboeid en met de komst van de IMOCA naar The Ocean Race is het tijd voor actie”, aldus onze Koning in het nieuws op de site. Al lezend begon ik al snel nattigheid te voelen en na de tweede alinea spoot het water uit de grap. Als onze Koning nu had verklaard, dat hij niet wilde onderdoen voor de Formule 1 ambities van z’n neef, had ik het vast nog een alinea langer geloofd. Maar goed. Het was een geslaagd opzetje, dat je toch ging lezen. Tenslotte heeft de voormalige Spaanse Koning Juan Carlos ook z’n bijdrage geleverd aan de zeilsport in z’n land.

De tweede grap kwam van de HISWA-vereniging. Door de bank genomen toch geen club grappenmakers. Het betrof een persbericht, waarin werd gewezen op een nieuwe verordening: “Alle bootbezitters mogen vanaf volgend jaar nog maar één kleur antifouling (anti-aangroeiverf) op hun boot smeren. Tenminste als het aan de handhavende instanties ligt. Om deze handhaving beter uit te voeren, zijn er plannen om de toegelaten antifouling voor de pleziervaart een unieke kleur te geven: geel. HISWA Vereniging – ondernemersorganisatie van de jachtbouw en watersport – is fel tegen dit plan. Watersportleveranciers en watersporters worden zo aan nog meer regels gebonden en watersportwinkels en verfleveranciers kunnen hun voorraden met andere kleuren nu in de prullenbak gooien.” In de prullenbak? Dat was de definitieve spoiler. Maar wel aardig verzonnen en gelovenswaardig gepresenteerd door een club, die zich regelmatig fel tegen plannen keert.

Het langst tuinde ik nog in de actie van Simeon Tienpont en voormalig KPN baas Eelco Blok, die op zoek waren (en wellicht nog steeds zijn) naar zo’n slordige 60 miljoen euro (..) voor de Nederlandse deelname aan de America’s Cup. Zij vroegen particulieren om maar even 2400 euro in de grap van de America’s Cup te stekenJa écht! Je kunt onbeperkt certificaten kopen. We lezen op de website van DutchSail: “De certificaten kosten 100 euro per maand. Deze kosten zullen in rekening gebracht worden gedurende 24 maanden vanaf 1 april (de duur van de campagne).” Een betere grap kon ik me niet bedenken. Maar nu schijnt het, dat ze het serieus hebben bedoeld.

In de vorige America’s Cup heeft Frankrijk zich met een minimaal budget ondanks al z’n grandeur en zeiltalent behoorlijk vertild aan de ‘Auld Mug’. Daar was de grap er toen snel vanaf. En echte interesse is er nauwelijks geweest. Dat Tienpont in de eerste plaats z’n ambitieuze zeilcarrière wil veilig stellen valt te begrijpen. Maar wat zou het leuk zijn, als hij z’n kennis, ervaringen en vaardigheden niet in die megalomane America’s Cup zou steken, maar in plaats daarvan zijn zinnen zou zetten op een ‘Dutch Sail-renstal‘ voor Nederlandse oceaanzeilers. Als je het mij vraagt, zou je zo voor veel minder geld, veel meer plezier kunnen beleven.

Wie kansen ziet voor een Nederlandse last minute bijrol in de zeilwedstrijd ‘tussen de machtigste syndicaten op aarde’, moet toch zeker Mark Slats van middelen kunnen voorzien voor een succesvolle Vendée Globe 2024. Zonder zelf op een houtje te hoeven bijten. Voor zo’n onderneming is tenslotte niet meer dan het schijntje van een miljo of zes nodig. En wie weet, kan het kankeronderzoek er dan ook nog wat aan hebben.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht