Informatie voor de watersporter

Een ondernemer is nooit klaar

Zou hij ’t flikken? De Nederlander Pieter Heerema (64) staat op de deelnemerslijst van de vierjaarlijkse Vendée Globe, een non-stop solo wereldomzeiling in wedstrijdverband, die 6 november start in Les Sables d’Olonne. De race is de ‘Himalaya’ voor de top van de zeilwereld en enkele 60+ zeilveteranen. Nooit eerder nam een Nederlander deel aan deze wedstrijd, die iedere zeiler naar een eenzame confrontatie met zichzelf leidt.

Heerema heeft nog één hindernis te nemen. Dat is de kwalificatie: de komende maanden moet-ie twee maal alleen de oceaan over. Maar een ras-zeiler-en-knokker met een boot van drie miljoen euro moet dat toch lukken. Heerema staat op het punt om in de Nederlandse zeilsport geschiedenis te schrijven. Zijn deelname is echter op z’n zachtst gezegd wel een regelrechte verrassing. Wie is die Pieter Heerema eigenlijk?

Het is oorverdovend stil gebleven, nadat het nieuws op 3 februari in Parijs wereldkundig is gemaakt. Dat heeft vooral te maken met Heerema zelf. Die zoekt in deze fase eerder de luwte dan de publiciteit. Waarom zou hij ook? Een sponsor hoeft hij niet te pleasen, want Pieter Heerema is zijn eigen sponsor. De offshore-tycoon zou goed zijn voor een slordige 900 miljoen en staat 17de in de Quote 500 van afgelopen jaar. Zijn uitgave van 3,5 miljoen euro voor de splinternieuwe 60-voets IMOCA – eerder voor de Italiaan Andrea Mura bestemd, maar niet geleverd vanwege wanbetaling – is nauwelijks van invloed op zijn bezit. Hij doopte hem als zijn vorige boot ‘No Way Back’. Heerema zal de enige senior zijn mét foils. Zonder deze boot zou hij naar eigen zeggen niet eens aan dit avontuur begonnen zijn.

Pieter Heerema is zijn leven lang al een fervent wedstrijdzeiler. Van 470- tot de J-klasse. Hij heeft de laatste tien jaar internationaal meegedaan aan het ‘luxe’ RC44-wedstrijdcircuit van Russell Coutts, en werd in 2015 nog Nederlands kampioen Draken. Geen bijzonderheid, want dat is hij al sinds jaren. Maar om nu te zeggen, dat zijn beslissing om zich in te schrijven voor de allerzwaarste zeilrace ter wereld voor de hand lag… Nou nee.

Heerema is de Vendée Globe ‘binnen’ geholpen – of misschien wel erin gesleurd (wie zal het zeggen?) – door de Franse zeilgrootheid Michel Desjoyeaux met zijn bedrijf ‘Mer agitée‘ (Woelige zee), waar zo’n twintig man (..) werken. Tot eerdere klanten van deze ‘renstal voor de oceaan’ behoorden Foncia en Macif (met de 2012 Vendée Globe winnaar François Gabart). En de huidige SMA met Paul Meilhat, óók deelnemer aan de 2016 editie. Desjoyeaux zelf heeft de Vendée Globe 2000-2001 en 2008-2009 gewonnen. Aan beschikbare know how zal het Heerema niet ontbreken.

Zelfs al doet de Warmonder niet mee om te winnen, het blijft toch een beetje malle situatie. Twee maanden lang geïsoleerd van de wereld op zichzelf aangewezen zijn en zich willens en wetens overleveren aan alle gevaren van de zee is geen sinecure. Weliswaar maakte de zakenman-zeiler in 2004 met zijn vrouw en twee kinderen al een wereldomzeiling met zijn Nautor Swan Escapade, met een IMOCA 60 non-stop met 20 knopen in je uppie rond de wereld raggen is toch even andere koek… Wat beweegt een zo’n vermogend man, niet de jongste meer en zonder vergelijkbare ervaring om mee te doen aan zo’n heftige wedstrijd als deze?

Die laatste vraag is de meest intrigerende. Het gaat Pieter Heerema in elk geval niet om de publiciteit rond zijn bedrijf. Dan had hij een ervaren profzeiler uit het IMOCA-circuit op die boot moeten zetten. Hij tuigt zijn deelname dan ook gewoon op als privé-campagne. Of de avonturier nog eens het gelijk van zijn zwaar bevochte leiderschap van het familiebedrijf wil bewijzen? De wegen van de psyche kunnen wonderlijk lopen. Zijn initiatief zegt in elk geval iets over het archetype van een ras-ondernemer: nooit klaar.

Waarschijnlijk gaat het de succesvolle zakenman vooral om de thrills en het genot bij het zoeken naar de eigen grenzen en moeten we er maar niet te veel achter zoeken. Pieter Heerema is een nuchter mens met een voorkeur voor eenvoud (..). Op de site van de Vendée Globe zegt hij: “Ik hou niet van de hotelwereld en geef de voorkeur aan een simpel bestaan. Ik hou van het leven op zee…” Een spirit die het merendeel van de solozeilers eigen is. Als man en boot kloppen, wat kan er dan nog misgaan?

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht