Informatie voor de watersporter

Eigen beleid talrijke veiligheidsregio’s maakt ‘intelligente’ lockdown voor watersporters minder slim

Vooropgesteld dat we tot nu toe blij mogen zijn met de Nederlandse coronamaatregelen en de relatief lichte beperkingen die ons zijn opgelegd. Alleen één ding: we wisten geen van allen meer goed wáár we wel of niet mochten varen, een brug of sluis konden passeren, en wel of niet op de boot in de haven mochten overnachten (of dat je wellicht eerst een chemisch toiletje moest aanschaffen op voorwaarde, dat de lokale sanitaire voorziening er dan weer in voorzag het ding in de buitenlucht te kunnen legen). Sommigen mochten wel aan hun boot werken, maar er niet mee varen… Anderen kregen het verzoek maar liever helemaal van de haven weg te blijven. Kortom: voor watersporters leidde de intelligente lockdown tot een hoop verwarring en ergernis.

Veel onduidelijkheid lijkt te zijn voortgekomen uit de niet minder dan 25 veiligheidsregio’s, die stuk voor stuk hun uiterste best hebben gedaan om ‘maatwerk’ te leveren. En sommige burgemeesters die graag nog even hun eigen stempel op de maatregelen wilden zetten. Het resultaat was dat niemand meer wist, welk gedrag nu nog door de beugel kon, en welk gedrag een overtreding riskeerde. Te meer omdat veel jachtjes gewend zijn van A naar B te varen, terwijl de regels op beide plaatsen lang niet dezelfde waren. En zelfs op de plaats van bestemming per gemeente- of verenigingshaven konden verschillen.

De slimme lockdown blijkt helaas een eerste try-out. Omdat volgens wetenschappers pandemieën ons in de toekomst wel eens vaker zouden kunnen verrassen. Er valt ook niemand kwalijk te nemen, dat je de maatschappij niet met een schaartje kunt knippen. Maar een try-out dient wel om er van te leren. De vraag is dus, hoe je de complete verwarring van de afgelopen maanden onder bootbezitters een volgende keer – we hopen op wat respijt… – zou kunnen voorkomen.

Om watersporters én watersportondernemers meer helderheid te geven, zou je wel willen dat die 25 veiligheidsregio’s het gebruik van de waterwegen en havens een aparte status geven. Nog steeds met het onderscheid tussen ‘beroepsvaart en recreatief varen’. En dat in elke provincie – ongeacht het aantal veiligheidsregio’s (Noord-Holland heeft er nota bene al vijf) – maar één enkele set gedragsregels voor de watersport wordt opgesteld. Dat zou alle onduidelijkheden zowat al halveren. Als een paar provincies en burgervaders zich dan ook nog eens zouden vinden in elkaars maatregelen, zouden we nog verder geholpen zijn.

Overigens openbaarde zich in lockdown context nog een andere onduidelijkheid: de kersverse HISWA-RECRON verspreidde het persbericht, dat de corona-maatregelen 20.000 banen op de tocht hebben gezet en er tot en met juni een omzetderving van 1,16 miljard euro wordt verwacht. Als watersporter wil je dan graag weten, of deze cijfers nu met name gelden voor watersportbedrijven, of vooral voor ‘recreatieparken in bos en hei’. Specifiek voor de watersport kun je uit zulke cijfers nauwelijks nog een betrouwbare conclusie trekken. En nog minder als je een paar dagen later leest, dat een deel van de sector juist méér bootjes verkoopt dankzij (..) het virus (‘Bootjes als warme broodjes’ – NH-NieuwsZeilen en RTV Utrecht)…! Zo dreigt de belangenorganisatie voor de watersportondernemer nu al te verwateren. Een gevaar, dat tegenstanders van de fusie tussen de twee brancheorganisaties al eerder vreesden.

Nu ja, het blijven details en gedachten vanuit een luxe positie. Van belang zolang je niet persoonlijk geconfronteerd bent geweest – of geconfronteerd wordt – met het virus zelf. Want op dat moment zal ’t hele varen je een rotzorg zijn, en richt het leven zich op overleven en genezen. Zich dat te realiseren kan misschien ook helpen de betrekkelijkheid van alle ongenoegens over onze ingeperkte ‘vaarvrijheid‘ in te zien. Tenslotte heeft onze ‘intelligente lockdown’ Nederland tot één van de Europese landen gemaakt, waarin de bootbezitter in algemene zin z’n meeste vrijheden kon behouden. Per saldo toch het prettigst.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht