Informatie voor de watersporter

Frankrijk, Het Andere Land Van De Watersport

Als rechtgeaard Nederlander denk je wel eens in hét watersportland van Europa te wonen. En inderdaad kunnen we als klein landje in Europees verband behoorlijk meezeilen, meevaren en meebouwen, met name superjachten. We groeien met z’n allen rond en op het water op. En hebben de pleziersloep uitgevonden. Niet zozeer als boottype, maar eerder als typische Hollands staaltje koopmanschap met een ongekende prijs-lengte verhouding. We verkopen ze nog onderling ook! Maar hét watersportland van Europa? Heeft u zich nooit afgevraagd, waarom de merken Jeanneau, Beneteau, Dufour, Wichart, Zodiac of Plastimo wereldwijd zo groot zijn geworden en Bernard Moitessier, of Eric Tabarly internationale zeehelden?

Ik wil u vooraf wel even waarschuwen: ik ben al decennia francofiel. Een afwijking die mij mogelijk een niet reële kijk op de wereld geeft. Persoonlijk hindert mij dat absoluut niet. Net zo min als de macho inslag en het chauvinistisch denken van de nazaten van Asterix en Obelix. Het vertedert mij eerder in tijden van emancipatie en globalisering. Een mediterraan volkje dat tegelijk spreekt en zingt. U voelt het al aankomen. Ik denk, dat het werkelijke watersportland van Europa toch Frankrijk is. Een week geleden ben ik er speciaal voor naar La Rochelle gereden, het epicentrum van het ‘nautisme’. Ik kan u vertellen: de kwalificatie is nog steeds op z’n plaats. Het plezier begint al als je de oude vrijstad aan de oceaan nadert. Productiebedrijven van Feeling, Dufour, Fontaine Pajot en Jeanneau zijn in deze streek geconcentreerd en geven de wereldwijd bekende merken hier een gezicht. Natuurlijk wel met een Frans sprekende mond. Dat blijft lastig, maar alles went.

Het aangename van de drijvende botenbeurs ‘Grand Pavois‘ in La Rochelle (in 2010 met 104.000 bezoekers ‘de grootste van Europa‘ – Ik geloof het onmiddellijk…), is het weer, dat eind september nog steeds zomers aandoet. Wat verder helpt is de permanente nautische sfeer, die de stad ademt. Begint al met de wedstrijd 650 mini-transats, die achteloos in de Vieux Port dobberen. Die haven is zo’n beetje het stadshart van La Rochelle. Een paar meter verderop praalt op de hypertoeristische kade vol bistro’s en restaurants een 40 voets Dufour, om tijdens de beurs de band met de stad als ‘chantier rochelais’ te benadrukken.

De beurs vindt op loopafstand plaats in de jachthaven ‘Port de Minimes’ (de ‘grootste van Europa‘, ik denk dat dit vast ook waar is…). De haven heeft namelijk 3300 ligplaatsen. Er komen binnen enkele jaren ook nog 1500 boxen bij, en dan nog is de wachtlijst zo lang, dat je vijf tot zeven jaar op een plaats moet wachten. Fransen zijn watersport- en zeegek. Hebben ze het prachtige tv-programma’s Thalassa voor. Tegenwoordig ook via internet te bekijken. De enige Nederlandse werf die haarscherp aanvoelt, dat hier wat te halen valt en op de Grand Pavois potentiële klanten rondlopen, is overigens de aanwezige Atlantic-werf uit Harlingen. Maar die hebben er dan ook wel de juiste stoere boot voor. Komt bij, als je Fries kunt spreken, valt dat Frans ook wel weer mee…

Op 17 oktober vertrekt de zware solorace Velux 5 Oceans vanuit la Rochelle om daar na een ‘rondje wereld in etappes’ ook weer terug te keren. De organisatie terplekke is in handen van dezelfde club als die de Grand Pavois organiseert (en ook de complete Mini-Transat trouwens). De zee zit de Fransen hier diep in de genen. Vlakbij het stadscentrum en jachthaven staan de reusachtige wedstrijdjachten op een gigantische parkeerplaats omzoomd door nautische bedrijfshallen, alle gericht op het grote werk. Hier is oceaanracen het hele jaar door business as usual.

De zaterdag van de Grand Pavois is van ouds de dag van het vuurwerk ‘Voiles de Nuit’ (zoiets als ‘Zeilen in de Nacht’ deel 1deel 2) bij de haveningang aan de voet van de historische stadswallen. Het gigantische geluid- en lichtspektakel weerspiegelt de haat-liefde verhouding met de zee (in februari verdronken hier twaalf mensen in de storm Xynthia), maar is in feite een ode aan alle oceanen, zeelieden, en solozeilers. Compleet met SAR-heli, vol drama, gevoel en Lady Gaga (begin deel 2). Doordrenkt van mens, zee en respect. Op z’n Frans en dus groots en meeslepend. Dit vuurwerk zou ook wel eens ‘het grootste van Europa’ kunnen zijn… Jazeker, zelfs voor wie niet houdt van ‘vin, pain of Boursin’, is er geen ander watersport-gek-land, dat kan tippen aan Frankrijk.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht