Informatie voor de watersporter

Geef olympische plak gewoon aan Vendée Globe winnaar

Zelfs al loopt het tegen de winter, we zetten toch maar even een paar ramen wagenwijd open om de hersenpan eens lekker te laten doortochten. Verse ideeën en daadwerkelijke acties zijn namelijk hard nodig. Want dat hele ISAF instituut (International Sailing Federation) zeult langzamerhand zoveel ‘legacy’ met zich mee, dat het sport en sporters in haar bestuurlijke chaos meesleurt. Haalt levens onnodig overhoop en jaagt sporters onnodig op kosten.

Wie neemt de ISAF nu nog serieus, nadat het is teruggekomen op het besluit, dat kiteboarden in 2016 het windsurfen als olympische discipline zou vervangen? Omdat achteraf ‘het eerste besluit niet hét besluit bleek…’ Dan klopt er echt iets niet meer in je kluppie en je koppie. Veel te ingewikkelde structuren, te politiek, en bemand door kudden concurrerende bobo’s, die vooral aan hun ego werken om nog een beetje te kunnen reizen op declareerbare kosten. De rest is bijzaak. Anders laat je zoiets toch niet gebeuren?

Ook in Friesland mag het wel een beetje doortochten. Daar zijn ze in handen gevallen van kostbare onderzoekbureaus om het antwoord te vinden op de vraag, hoe ze de jeugd weer het water op kunnen krijgen. Eerst denk je door de namen van die mooie meren op de richtingborden weer in het Nederlands te vertalen. Maar hoe luidt het advies van de onderzoekers? In feite zou je Friesland moeten ombouwen tot zo’n losgeslagen Grieks of Spaans alcoholparadijsje voor de jeugd! Althans zo heb ik het begrepen. Je kunt het verzinnen aan de keukentafel. Niemand die diepere oorzaken vermoedt. Om te huilen toch? En het Watersportverbond probeert intussen maar wanhopig het ledenaantal op peil te houden, terwijl de gemiddelde leeftijd van de leden maar blijft stijgen. Dat is wel weer om te lachen.

Alsof ’t allemaal niet voor te stellen is. Je bent een jaar of tien en je ouders denken dat je zeilen wel leuk vindt. Daarvoor moet je wekelijks met ze mee in de auto, gaan ze in een rib om je heen varen, en dankzij alle adviezen die je krijgt, is de sfeer snel om te snijden en alleen het wedstrijdreglement nog in staat je coachende pa op afstand te houden. Dan zijn de zeeverkenners toch veel leuker? Kun je nog een beetje avonturen op het water, zelfstandig op onderzoek uit, boten beuken, en andere dingen doen die niet mogen. Hoepel toch op met dat gezeul met peperdure optimisten en alle regeltjes!

Nu we toch aan het luchten zijn, ook een mooie gelegenheid om de match race nog even op de tocht te zetten. Al decennia lang moet het match racen van het zeilen een kijksport maken. Nu weer in ‘watersportstad’ Lelystad. Ik voorspel u: het gaat niet werken. Baantjes-zeilen zit in het zelfde schuitje als het hardrijden op de schaats. Ook ingehaald door de tijd. Daar helpt geen dweilorkest aan. Het maakt het alleen maar treuriger. Alle pogingen om van het baantjes-zeilen een ‘kijksport’ te maken, doen me denken aan het zoeken naar olie, terwijl het zwarte goedje een paar meter verderop de grond uitspuit. Want het kan ook anders.

De start van de Vendée Globe trok afgelopen 10 november met de twee weken ‘race village’ erbij over de miljoen bezoekers naar Sables d’Olonne. En heeft sinds dit weekend 60.000 Facebook fans en 15.000 volgers op Twitter. ’t Zou zomaar een kijksport kunnen worden! Maar wel dankzij het feit dat men wist dat deze twintig zeilers zich vrijwillig (..) hadden ingeschreven op minimaal 84 dagen afzien of op een of ander drama, dat hun ronde zou bekorten. Dat kweekt verwondering en respect. Nauwelijk twee weken na de start zijn al zeven zeilers uit de race. Door domme pech en falende techiek. De schermen staan bol van ambitie, tranen en emotie. Geluk, en ongeluk. Dan krijg je vanzelf helden. En volgt de jeugd.

Om de zeilerij bij de tijd te houden, stel ik daarom voor het optimisten-keurslijf weer te vervangen door een beetje vrij klooien met bootjes bij de zeeverkenners of plaatselijke watersportvereniging. En binnenwaterwedstrijdjes houden we alleen nog maar met één type boerenpraam. En tenslotte is er voortaan ook nog maar één olympisch zeilkampioen – man of vrouw – maakt niet uit: de winnaar van de Vendée Globe. Die vindt tenslotte ook maar om de vier jaar plaats en levert sowieso een held op, die tenminste iets heeft gepresteerd. Vergeet u niet de ramen nu weer te sluiten.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht