Informatie voor de watersporter

Gezond verstand-bewijs, HISWA perspleidooi en de twee Volvo Ocean Race-walletjes

Er is veel gebeurd deze zomer. Los van nogal wat ongemak bracht de droge hitte van de afgelopen weken ons natuurlijk een prachtige zomer. Om te varen. Al die boten op het water leverden weer de gebruikelijke ongelukken op. Los van die fatale tijdens de Volvo Ocean Race waren het vooral weer de ‘reguliere watersportincidenten’. Tot voor kort maakten we in ons nieuws hier vaak melding van: een brandje hier, een explosietje daar, man (zelden een vrouw) door hartstilstand of dronkenschap ‘zomaar’ afgeborreld van steiger of boot. Het idee was, dat wij daar met z’n allen iets van konden leren. Maar de stroom incidenten houdt maar aan en wordt zelfs te saai om te lezen. Met die berichten zijn we dus maar gestopt. Een enkele bijzondere uitgezonderd. Misschien is het u opgevallen. Branden bij laswerkzaamheden, tanken, gaslekken en mannen die zomaar dood in het water vallen, iedereen lijkt zich er bij te hebben neergelegd. Die dingen gebeuren nu eenmaal.

Nee, dan het vaarbewijs…. Gezien de reacties op het recente artikeltje van opleider Ben Ros voor veel watersporters nog steeds de ‘zaligmakende aflaat‘ van veiligheid op en rond het water. Terwijl het leeuwendeel van de bootongelukken helemaal niets met het vaarbewijs te maken heeft, maar vooral met eerder genoemde zaken. En natuurlijk met te hard varen. Zo hard, dat je ook met alle regels in je kop geen tijd meer hebt om te reageren. Zeilboten zijn zelden bij ernstige aanvaringen, en helemaal niet bij die met lichamelijk letsel betrokken. Wat mij betreft hoeft voor deze categorie geen regel te worden veranderd. En voor de rest zijn gedrag, normen en gebrek aan gezond verstand de grootste boosdoeners. Nog meer regelkennis-eisen en ‘een stukje praktijk varen’ zullen weinig helpen om het varen nog veiliger te maken. Ondanks het uitgebreide rijexamen voor motorvoertuigen scheuren er immers nog steeds proleten over de weg, zijn straatraces ‘stoer'(..), en schiet een categorie ‘gestoorde motorrijders’ – als de handhaving er even niet lijkt te zijn – als een raket over het asfalt om ‘die roes even te pakken’. Aan een gezond verstand-bewijs heb je meer dan aan watvoor vaarbewijs dan ook. Daarom eerst maar eens wat meer handhaving op het water, in plaats van nieuwe vaar-barrières op te werpen.

Nieuwe barrières dreigen ook uit onverwachte hoek. Het blijft namelijk een terugkerend raadsel waarom de HISWA zo graag alle boten wil doen registreren. Omwille van een ‘functie meer’, invloed, macht, geld? Waar zit ‘m toch dat belang? In 2009 was dat al zo met betrekking tot de vaarbelastingplannen en het Blauwfonds alternatief van toen, het kwam terug in 2014 (‘HISWA reanimeert registratie van boten en Blauwfonds vooral voor zichzelf’ en als het AD afgelopen 2 juli kopt ‘Politie: Witwassen via boot is kinderspel‘, komt de HISWA een dag later met het persbericht – of eerder perspleidooi – dat het registreren van alle type vaartuigen net zulk kinderspel zou zijn… Laat ik helder zijn: criminelen moet je aanpakken. Maar niet over de rug van een beperkte groep burgers, die daar extra voor gaan betalen. Want te vaak is in het verleden een band gelegd tussen registratie van boten en een vaarbelasting. Of deze nu Blauwfonds heet op niet. Vaarwegen behoren gewoon een nutsvoorziening te blijven. Registratie met hogere kosten voor de watersporter – en wie weet een jaarlijkse ‘Box 3 aanslag’ – kan de watersportondernemer belangrijke omzet schelen. Het blijft dus super-interessant om te volgen hoe onze branche-organisatie in weerwil van haar eigen politiek de beste vriend van haar leden zal proberen te blijven (of worden…).

En dan de Volvo Ocean Race (VOR). Die zal in 2021-22 de wereld rond gaan in twee verschillende klassen: de VO65’s en de foilende IMOCA 60 boten. De IMOCA-organisatie hoopt te kunnen profiteren van de sterke VOR-marketing en de VOR organisatie hoopt op de helden uit de IMOCA-klasse. Want die beroemde solozeilers domineren de pas écht ‘zwaarste oceaanwedstrijden’. Het is de enige helden-klasse in heel de zeilerij. De huidige 60’s kunnen eventueel two-handed gezeild worden. Met nog meer wordt het een krappe boel. Of de IMOCA’s straks ook solo gezeild mogen worden is nog niet duidelijk. Dat de Volvo Ocean Race geen keus heeft kunnen of willen maken voor één boot en één klassement houdt in, dat die twee klassen straks de publiciteit gaan delen. Stel je voor dat de Formule 1 autoraces in twee klassen tegelijk zouden rijden… Wat is een kampioen waard als hij niet uniek is? Historisch hebben de talrijke zeilklassen de zeilsport bij gebrek aan één kampioen nooit aan een groot publiek geholpen. Of aan één voorbeeldfiguur zoals in Frankrijk IMOCA-solozeiler François Gabart op weg is te worden. Wat rijkdom lijkt, is in praktijk de beperking van de sport. Zolang de Volvo Ocean Race geen heldere keus maakt en van twee walletjes hoopt te eten, zal er ook nooit een zeiler met ‘Max Verstappen-impact’ uit ontstaan.

Inderdaad twee volle vaarmaanden voor wie genoeg water overbleef…. Nu alleen nog hopen op regen in de nacht en lang nazomeren.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht