Informatie voor de watersporter

Het toppunt van een comfortabele boot? Een boot die geen boot is!

Wat het begrip ‘vooruitgang’ inhoudt? Voor Eskimo’s zou het betekenen, dat zij in tegenstelling tot vroeger nu hard moet werken voor een koelkast in huis. Heb ik altijd een mooie relativering gevonden. Klinkt komisch en illustreert goed hoe mensen in absurde situaties kunnen belanden, die zij zelf hebben gecreëerd. Ik hoef u daarover niets te vertellen.

Een gelijke gedachte bevloog me, toen ik vorige week op de internationale Marine Equipment Trade Show (METS) in de Amsterdamse RAI liep. Een indrukwekkende vakbeurs van letterlijk wereldformaat voor alles wat er maar nodig kan zijn om een bootje of superjacht te bouwen. Plus alle accessoires voor de watersport. Voor een beetje extra tamtam heeft de beursorganisatie – de RAI zelf in dit geval – een jaarlijkse prijs bedacht voor de beste innovatie: de DAME Award. Dit staat voor Design Award METS.

Dit jaar is de onderscheiding binnengehaald door de Side Power ‘vector vin stabilisator’ van het Noorse Sleipner Motor. Het behelst de verfijning van een eerder bedacht principe tegen het schommelen van de boot. En de winst tegen het ‘dobberen’ zit ‘m met name, in de ontwikkeling dat de stabilisator nu ook zinnig gemonteerd kan worden op snelvarende boten onder de 70 voet. Ik gun Side Power alle roem en het is werkelijk een prachtig stukje techniek. En ook mooi vormgegeven. Maar heeft deze vooruitgang niet iets van een koelkast voor een Eskimo?

Kijk, dat gyroscopen en hydrodynamische vinnen veerboten en cruiseschepen zo rustig mogelijk op de golven laten liggen, is een kwestie van terecht nagestreefd comfort. Kan met een volle boot een hoop ongelukken, geklots, en gekots schelen. Maar deze passagiers zijn dan ook lang niet altijd vrijwillige passagiers, moeten de boot nemen bij gebrek aan ander transport, of zijn bejaard en slecht ter been. Dat in de pleziervaart stabilisatoren nu een rage dreigen te worden, is goed voor de handel – ik telde op de METS minstens twintig aanbieders van die dingen – maar heeft een opmerkelijk trekje.

Het is toch vreemd, dat mensen eerst een plezierjacht kopen en vervolgens een pakketje stabilisatoren om ‘de boot zo min mogelijk boot te laten zijn’. Dan missen zij voor mijn gevoel toch een unieke sensatie. Een boot hoort gewoon een beetje te dobberen en te klotsen. Wat is heerlijker dan de cadans van de golven te beleven of op het ritme van de deining in slaap te vallen? Voor sommigen betekent het zelfs de therapeutische herbeleving van hun eerste negen maanden. Een intense ervaring en een weldaad! Zo’n stabilisator is daar toch een aanslag op.

Goed, één van de argumenten vóór is, dat een boot als een waterwoning op palen, ook altijd ‘comfortabel blijft voor uw gasten’. Daar zit natuurlijk wel iets in. Maar misschien is het ook beter zulke gasten helemaal niet op een boot uit te nodigen. Geeft grote kans op stress. Tenslotte zou van al dat varen in de wind, behalve je maag ook nog je haar behoorlijk in de war kunnen raken… Nee, gasten zonder de minste avontuurzin kun je maar beter nooit voor een boottochtje uitnodigen.

Een boot koop je immers om je te laten verrassen, je te dwingen te improviseren, om moeilijke situaties netjes op te lossen en zo de gedachten te verzetten. En die boot beloont z’n misschien wat masochistische schipper op haar beurt voor elke reis, dat die haar de baas blijft met een hoop ontspanning en een goed gevoel. Dát is zo’n beetje de uitdaging van een boot. Moet je vooral zo houden.

Kortom: een échte plezierboot moet gewoon blijven dobberen, deinen, en rollen. Anders is het geen boot. En wie daarvan zeeziek wordt, kan altijd nog zo’n Boardring-brilletje opzetten. Ook een METS innovatie, en winnaar van z’n categorie. Alles went. Van die deinig kun je tenslotte ook nog leren genieten. Laat u die kans niet ontnemen door uw jacht op comfort! Verarming ligt op de loer. Voor je het weet, ben je een Eskimo die – als slachtoffer van de vooruitgang – z’n leven lang hard moet werken voor een sloep met een koelkastje én een stabilisator.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht