In de haven wil je geen fluisterstille generatoren horen

Op je boot autonoom je eigen boontjes kunt doppen, draagt bij aan je gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Bevrijd van de wereld, gaan en drijven we met ons comfort, waar we maar willen, en zolang we maar willen. Tegelijk neemt het verbruik van mobiele energie steeds meer toe. Of het nu gaat om de boordcomputer, de televisie, de boiler, de watermaker, het 12volt koffiezetapparaat, of voor mijn part alle smartfoons van de hele bemanning, ze lurken allemaal gretig aan de beschikbare amperes.

Onze energiehonger buiten de deur is nu zo onverzadigbaar, dat de ‘mobiele energie-markt’ booming is. Niet alleen duurzaam met zonnecollectoren, windmolens, en watergeneratoren, maar ook met zogenaamde ‘fluisterstille’ en compacte mini-generatoren op fossiele brandstof. Populair om je hybride sloep wat verder te laten varen of om met je ‘zelfgedraaide’ kilowatt-uurtjes goedkoper uit te zijn, dan bij de havenmeester op de steiger…

Tegelijkertijd is het gebruik van generatoren door binnenvaart- en passagiersschepen aan de wal in Amsterdam en Rotterdam inmiddels verboden en zijn de boten verplicht walstroom af te nemen. Overdreven? Ik denk het niet. Wanneer fluistert een generator nu echt? Het vorige seizoen werd ik ongewild ervaringsdeskundige. En door die ervaring denk ik nu, dat ook het gebruik van generatoren in jachthavens wel eens om nieuwe regels zou kunnen vragen. Het voorval.

We liggen op een zonnige dag in onze eigen haven, wanneer er een fraaie Pikmeerkruiser de box naast ons binnenschuift. Gezellig, buren… De passant wordt bemand door grootouders met zoon of schoonzoon, die – amper tussen de palen – zijn jonge kinderen luidkeels probeert te vermaken met een zwempartij, zelfs al heeft die nieuwste generatie daar totaal geen zin in. Daarbij probeert hij ze ook nog op te voeden. Even luidkeels. Afijn, zo’n herkenbaar tafereeltje, waarvan je oprecht vindt dat het moet kunnen, maar dan liever wel een paar ligplaatsen verder. De televisie brengt rust…

Zondagochtend om halfnegen – we rekenen op een rustig ontbijtje in de kuip – ruimt de buurman z’n walstroom op en lijkt het vertrek aanstaande. Wat een mooie stille motor! Maar als na een kwartier niemand aanstalte maakte de trossen los te gooien, en het motorgepruttel desondanks aanhoudt, begint het mij te dagen. De boot ligt doodleuk stroom te draaien in de haven. Ook zo’n handige generator gekocht, die – als je ‘m eenmaal hebt – goedkoper stroom levert dan de ‘sep key’-paal op de steiger. Zeker voor een paar uur, omdat je toch denkt te vertrekken en de niet-universele sep-key (een mooi, maar onvolgroeid systeem) misschien al is ingeleverd.

De schipper is nergens te zien. Dus vraag ik op een assertief moment aan zijn vrouw ‘waarom ze in de haven stroom draaien, en geen walstroom gebruiken’. Ze antwoordt dat ze ‘daar geen flauw idee van heeft…‘ (..), maar het aan haar man zou vragen. Resultaat was dat het motortje een paar minuten later ophield met stilletjes grommen. Het antwoord op mijn vraag heb ik nooit gekregen. Twee uur later waren ze weg.

De steeds compactere, stillere en goedkopere generatoren zijn ideaal voor wie in alle eenzaamheid dagen voor anker wil liggen, lange reizen maakt of voor wie even iets heeft te klussen. Je ziet ze steeds meer. Maar je hoopt toch niet, dat deze mobiele stroomproducentjes als algemeen goed via de hybride sloepen hype ook stilletjes de Nederlandse jachthavens binnensluipen. Daarvoor maakt zelfs de nieuwste generatie ‘fluisteraars‘ gewoon nog te veel lawaai. Hopenlijk zullen ook jachthavens niet te lang wachten het gebruik van die dingen aan banden te leggen. Want in de haven houdt dat mooie gevoel van vrijheid gewoon nog steeds op bij de buren. ’t Is niet anders.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

21/03/2011

11 gedachten over “In de haven wil je geen fluisterstille generatoren horen”

 1. Bert, ik heb je gemist op de beursvloer meestal kom ik je tegen, er was ook niet zo veel aan. reactie op fluisterstille gen. in bijna alle havens waar ik kom is het verboden om generators te laten draaien voor stroom, alleen voor service. ik denk dat dat ook moet gebeuren in Nederlanse havens want het zeer hinderlijk.
  vr gr Paul

 2. Bert,
  Het gebruik van al dan niet “fluisterstille” generatoren begint steeds meer gewoonte te worden, niet in de laatste plaats omdat je tegenwoordig al voor rond de 150 euro zo’n ding bij de bouwmarkt kunt aanschaffen. Vroeger was het een soort van internationale afspraak om op verre ankerplaatsen en eilanden je generator alleen te laten draaien als het echt nodig was, en dan alleen tussen vier en vijf uur. Maar dat is allang niet meer zo. Vorig jaar maakte ik het nog mee dat een amerikaans stel met hun boot in nota bene Tranquil Bay (Griekenland) – terwijl iedereen zat te genieten van een prachtige en rustige avond – hun generator aanzwengelden en met de bijboot naar de vaste wal vertrokken, de rest van de baai kon de hele avond “genieten” van het gebrom van hun generator. En ook op de Grevelingen is de herrie van die dingen op de ankerplaatsen en eilandjes gewoon geworden helaas. Waar kun je tegenwoordig nog wel in alle rust liggen? Vluchten kan niet meer…

 3. Ik ben het hiet hartgrondig mee eens. Wellicht ben ik nog wel erg van de oude stempel, maar ik zou mijn ogen uit mijn hoofd schamen als ik zo’n ding in een haven zou aanzetten. Zelfs op de Marrekriteplaatsjes zou het verboden moeten worden. Als je stroom nodig hebt ga je maar varen. Punt uit!

 4. Wij bewoonden een fraaie plaats aan de nieuwe haven (alweer gewijzigd uiteraard) van een stadje in het noordoosten. Geliefd bij onze dierbare vrienden uit het oosten.
  Zij kwamen dan ook met clubs tegelijk overgevaren. De meest vervelende tijden waren de bbq uren. Geur van de worst, en geluid van de stroombrengers.
  Een open kade, en geen “huismeester”.
  De “afkeur” gedacht wordt ook met de hier gelezen gebeurtenis verhevigd.
  Met groet, Gerd

 5. In alle eerlijkheid? Ik vind het een issue van niks Bert. Kom op, waar is je scherpte? Waar is onze watersportluis in de pels?

 6. Wat een gezeur over een generator
  Net zoals dat motorboten te veel golven maken kom nou eens naar het buitenland waar de markt voor boten honderd keer groter is daar zeuren ze niet als iemand bijv bij elba een generator aanzet ook de zeilers niet en hard varen doen ze ook allemaal en niemand die er iets van zegt

  Nederland zeurland

 7. Ik zet hem aan wanneer ik wil. Als mensen er last van hebben dan gaan ze maar ergens anders liggen.

 8. Camperaars beginnen nu ook steeds met de generators. Ik vind dit écht niet kunnen. Kwestie van mentaliteit; en dat heeft helemaal niets te maken met zeuren, maar met rekening houden met een ander

 9. Je kan inderdaad heel goedkoop een generator kopen, maar over het algemeen zijn deze generators niet bestand tegen langdurig gebruik. Als je daar een gewoonte van maakt, zal je er achter komen dat walstroom voor lange duur goedkoper is, dan elke keer een nieuwe generator moeten kopen.

 10. Meneer Ole Niepars is vast ook weer zo iemand met een grote boot en alle luxe aan boord. Daarom zitten de normale watersporters in de herrie.Neem een luxe hotel meneer Niepars dan heeft niemand last van u. Te gek dat een ander maar ergens anders moet gaan liggen door de herrie die U maakt. Erg asociaal van u.

 11. Een generator vinden wij nodig tegenwoordig, zo koken wij op inductie en gebruiken en elektrische oven, stofzuigen, fietsen opladen. Echter heb ik een heel stil exemplaar die ik zeker niet in de haven ga laten draaien, Want de Victron multiplus 2 en de accus icm met een Walamperage van 6A of meer geven genoeg vrijheid om dus, te koken op inductie en dan in de avond de accu,s (4x 100AH AGM) bij te laden op het gemakje om de volgende dag khet ritueel dan overnieuw te beginnen indien nodig. Generator nodig, jazeker varend om de koken/voor anker maar niet in een fatsoenlijke haven waar minimaal 6A ter beschikking is. Lang leven de multiplus dit dit allemaal voor mij regelt, zonder dat ik er naar om hoef te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *