Informatie voor de watersporter

Oude Zeilvaart Rijp Voor Nieuwe Marketing

Wanneer de schipper zijn aak bij veel zijwind met grommende diesel en ratelende zijzwaarden even behendig als kalm de haven in manoeuvreert, voel ik respect voor zijn vakmanschap en stille jaloezie. Toegegeven, zijn maat staat natuurlijk wel nét weer op de goede plaats met het stootkussen, of weet nét op het juiste moment de tros te beleggen of los te gooien. Maar goed, als schipper moet je óók dat maar voor elkaar zien te krijgen. In de ogen van de hectische stadsmens heeft de bemanning van de traditionele zeilvaart het mooi voor elkaar met zo’n vrijgevochten, overzichtelijk en rustig leventje op het water. Alles onder controle…

Alles? Nee, niet alles blijkt onder controle. De traditionele zeilvaart is zelf minder gerust op de toekomst, dan zo doet vermoeden. Men voelt dat het idee van een dagje zeilen met familie, vrienden of bedrijf aan populariteit verliest. Het ontbreekt aan een duidelijk verhaal, aan een hapklaar toeristisch zeilproduct, en aan promotie. Dat werd me zo’n maand geleden duidelijk op een bijeenkomst van deze zelfstandige ondernemers in Enkhuizen.

De beroepsgroep heeft zich voor een deel mede dankzij het internet de afgelopen jaren kunnen vrijvechten van te hebberige charterkantoren. Maar hoe nu verder? Geen boekingsplatform is zaligmakend en het unieke ‘uitwaai-product’ dreigt op de vrijetijdsmarkt ondergesneeuwd te raken door nieuwe alternatieven als ‘teambuilden op een razende rib’. Daarbij is ook de onderlinge concurrentie groot. De potentiële boeker ziet door de boten, het water niet meer. In Nauticlink alleen al staan zo’n 260 schepen.

Het is vaar jij of vaar ik? Dat helpt het wantrouwen in plaats van het gezamenlijk belang. Duitse scholen blijven weg vanwege bezuinigingen, vakantiegangers boeken liever ‘all inclusive’ in Turkije en bedrijven ontslaan in deze tijd eerder mensen, dan dat ze leuk collegiaal met ze gaan zeilen. Alle ontwikkelingen van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd, dat een professionele marketing er vrijwel compleet bij is ingeschoten. Hoe erg dat is, merk je natuurlijk pas goed in een crisis.

Dat er iets mist aan de marketing en promotie, blijkt bijvoorbeeld uit de afwezigheid van de traditionele zeilvaart op de jaarlijkse vakantiebeurs in Utrecht. De kans bij uitstek om zich binnen de reiswereld te presenteren en actief te netwerken. Terwijl alle provincies zich druk staan te promoten, is er zegge en schrijve maar één onopvallend standje van een individuele charterschipper te bekennen. De vloot ontbrak. Is het dan gek, dat je wordt vergeten? In het verleden stond ‘De Zeilvaart’ uit Enkhuizen nog gewoon op de Salon Nautique in Parijs!

Ieder gaat nu voor zich, en hoopt gratis mee te surfen op de promotie van een ander. De schippers drijven (letterlijk) hun eigen onderneming, werken hard aan het onderhoud van het schip, de administratie, de boekingen en moeten daarbij ook nog eens varen. Voor een breder en gezamenlijk belang en de langere termijn is dan weinig plaats. Begrijpelijk. Toch zouden alle schippers er zichzelf mee helpen de marketing en promotie van ‘het dagje uitwaaien’ beter te organiseren, dan nu het geval is. Maar dan moet je je schip ook wel willen zien als een beroepsmiddel in plaats van een ‘way of life’. Dan komt een gezamelijke visie en het bundelen van middelen om de hoek kijken.

Daarbij zal de charterschipper – hoe traditioneel hij ook mag zijn – het wezen van zijn eigen onderneming moeten willen doorlichten of herdefiniëren tot een product van onze tijd. Een strategie moeten verzinnen voor ‘overmorgen’, al was het om te overleven. Het meest opvallende in dit verband is het voorbeeld van de Zeeuwse klipper ‘Marinus’, waarvan schipper Johan Nieuwenhout er achter kwam het veel beter te doen, door zich niet meer aan te bieden als zeilend passagierschip, maar als ‘slaapaccommodatie voor groepen’. Het zeilen kan nog steeds, maar nu als een ‘extra’ voor een meerprijs. Zo eenvoudig, goedkoop en succesvol kan een beetje marketing al zijn!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht