Oude Zeilvaart Rijp Voor Nieuwe Marketing

Wanneer de schipper zijn aak bij veel zijwind met grommende diesel en ratelende zijzwaarden even behendig als kalm de haven in manoeuvreert, voel ik respect voor zijn vakmanschap en stille jaloezie. Toegegeven, zijn maat staat natuurlijk wel nét weer op de goede plaats met het stootkussen, of weet nét op het juiste moment de tros te beleggen of los te gooien. Maar goed, als schipper moet je óók dat maar voor elkaar zien te krijgen. In de ogen van de hectische stadsmens heeft de bemanning van de traditionele zeilvaart het mooi voor elkaar met zo’n vrijgevochten, overzichtelijk en rustig leventje op het water. Alles onder controle…

Alles? Nee, niet alles blijkt onder controle. De traditionele zeilvaart is zelf minder gerust op de toekomst, dan zo doet vermoeden. Men voelt dat het idee van een dagje zeilen met familie, vrienden of bedrijf aan populariteit verliest. Het ontbreekt aan een duidelijk verhaal, aan een hapklaar toeristisch zeilproduct, en aan promotie. Dat werd me zo’n maand geleden duidelijk op een bijeenkomst van deze zelfstandige ondernemers in Enkhuizen.

De beroepsgroep heeft zich voor een deel mede dankzij het internet de afgelopen jaren kunnen vrijvechten van te hebberige charterkantoren. Maar hoe nu verder? Geen boekingsplatform is zaligmakend en het unieke ‘uitwaai-product’ dreigt op de vrijetijdsmarkt ondergesneeuwd te raken door nieuwe alternatieven als ‘teambuilden op een razende rib’. Daarbij is ook de onderlinge concurrentie groot. De potentiële boeker ziet door de boten, het water niet meer. In Nauticlink alleen al staan zo’n 260 schepen.

Het is vaar jij of vaar ik? Dat helpt het wantrouwen in plaats van het gezamenlijk belang. Duitse scholen blijven weg vanwege bezuinigingen, vakantiegangers boeken liever ‘all inclusive’ in Turkije en bedrijven ontslaan in deze tijd eerder mensen, dan dat ze leuk collegiaal met ze gaan zeilen. Alle ontwikkelingen van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd, dat een professionele marketing er vrijwel compleet bij is ingeschoten. Hoe erg dat is, merk je natuurlijk pas goed in een crisis.

Dat er iets mist aan de marketing en promotie, blijkt bijvoorbeeld uit de afwezigheid van de traditionele zeilvaart op de jaarlijkse vakantiebeurs in Utrecht. De kans bij uitstek om zich binnen de reiswereld te presenteren en actief te netwerken. Terwijl alle provincies zich druk staan te promoten, is er zegge en schrijve maar één onopvallend standje van een individuele charterschipper te bekennen. De vloot ontbrak. Is het dan gek, dat je wordt vergeten? In het verleden stond ‘De Zeilvaart’ uit Enkhuizen nog gewoon op de Salon Nautique in Parijs!

Ieder gaat nu voor zich, en hoopt gratis mee te surfen op de promotie van een ander. De schippers drijven (letterlijk) hun eigen onderneming, werken hard aan het onderhoud van het schip, de administratie, de boekingen en moeten daarbij ook nog eens varen. Voor een breder en gezamenlijk belang en de langere termijn is dan weinig plaats. Begrijpelijk. Toch zouden alle schippers er zichzelf mee helpen de marketing en promotie van ‘het dagje uitwaaien’ beter te organiseren, dan nu het geval is. Maar dan moet je je schip ook wel willen zien als een beroepsmiddel in plaats van een ‘way of life’. Dan komt een gezamelijke visie en het bundelen van middelen om de hoek kijken.

Daarbij zal de charterschipper – hoe traditioneel hij ook mag zijn – het wezen van zijn eigen onderneming moeten willen doorlichten of herdefiniëren tot een product van onze tijd. Een strategie moeten verzinnen voor ‘overmorgen’, al was het om te overleven. Het meest opvallende in dit verband is het voorbeeld van de Zeeuwse klipper ‘Marinus’, waarvan schipper Johan Nieuwenhout er achter kwam het veel beter te doen, door zich niet meer aan te bieden als zeilend passagierschip, maar als ‘slaapaccommodatie voor groepen’. Het zeilen kan nog steeds, maar nu als een ‘extra’ voor een meerprijs. Zo eenvoudig, goedkoop en succesvol kan een beetje marketing al zijn!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

21/02/2011

6 gedachten over “Oude Zeilvaart Rijp Voor Nieuwe Marketing”

 1. Beste Bert, we staan al jaren met een redelijk opvallende stand op zowel de vakantiebeurs in Utrecht als de vakantiesalon in Antwerpen. Misschien volgend jaar zelfs in Brussel. Collega’s stonden ook dit jaar weer met een stand op Boot Dusseldorf. Er gebeurt dus best wel wat maar bij het grote publiek is het nog steeds niet bekend dat het zeilen op een traditioneel schip een prettige en aangename vakantie kan zijn. Er kan dus nog een hoop gewonnen worden

 2. Wat een toepasselijk artikel en wederom mooi beschreven, zoals altijd.

  Mochten (charter)schippers naar aanleiding van dit verhaal meer informatie willen over genoemde promotie in de vorm van marketing en verkoop, bieden wij hier hulp in.

  Als vertegenwoordigingskantoor, zorgen onze contacten in combinatie met marketing en promotie voor meer bekendheid op de Nederlandse markt.

  Mocht u ook interesse hebben en hier meer informatie over willen ontvangen, neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit hoe wij werken.

  Met vriendelijke groet,
  Ine Vonken

  KEIS & Caribbean | Charter
  [representation]

  Résidence Solea | La Bonne Aventure 2 | 6041 MC Roermond | The Netherlands
  T (KEIS & Caribbean) +31 (0)475 332059 | T (KEIS & Charter) +31 (0)475 332249
  F +31 (0)475 310573 | E (Sales & Marketing) ine.vonken@keis.nl | I http://www.keis.nl

 3. Beste Bert. Dank voor je juiste typering van ‘ons’ bruine vlootje. Persoonlijk ben ik meer op zoek naar de juiste balans tussen beroepsmiddel en way of life. Iedereen wil wel op een beurs staan, maar meteen boekingen voor zijn eigen schip ontvangen/incasseren. Als de bezoekers niet van tevoren al beloven te boeken, wil men niet op een beurs staan. Hoe zout kan het zijn…Promotie maken voor ons allen, waar veel mijn centjes heengaan, vind men te hachelijk. Dit zijn zo opmerkingen vanuit het werkveld. Er gaat vast wel iets gebeuren; er is één en ander in beweging. Afwachten welke koers ingezet gaat worden. Groet

 4. Tsja alweer een stukje bijna negatieve publiciteit over een van de mooiste producten van de Nederland.
  Dat dit op het moment een afspiegeling van een groot deel van de Nederlandse chartervloot is dat is waar, maar er zijn ook al een geruimetijd ondernemers in deze vloot die het licht wel hebben gezien.
  En dat het op het moment zich niet meer rendeerd om een charterschip alleen met traditionele zeilvakanties te bedrijven dat heeft grotendeels gelegen aan de chaterkantoren die dit prachtige product ver onder de marktwaarde hebben verkocht en er dan ook nog exorbitante comissies op hebben gevangen.
  Nu bedrijven ook wij een van deze prachtige producten en hebben ook wij een tijdje geleden besloten om het gehele product zelf aan de man te brengen doen veel meer dan alleen zeilen, en zijn daar niet ontevreden mee.
  Maar betere voorbeelden zijn de al jaren geleden opgestarte site van slaapschepen.nl en zeilklippers.nl niet et vergeten oostzeezeilen.nl, nemen schepen van ons in Duitsland deel aam de kerstmarkten licht er een schip in Dortmund de hele winter als hotel en drijvende kroeg ligt het in winter in groningen vol met bed en breakfast schepen.
  Ondernemers in deze vloot die elke dag keihard werken om het product de bekendheid te geven die er nodig is om deze brance in leven te houden.
  Maar dat we als indifiduele Ondernemingen de koppen eens bij elkaar moeten steken valt niet te ontkennen, daar valt of staat straks een deel van de vloot mee.
  Prijsvechten,exorbitante comissies en charterkantoren oorlogen en niet te vergeten de centificerings politiek kunnen deze branche regelrecht in de afgrond drijven.
  Maar wie neemt nu het voor touw en wie word er vertouwd want vertouwen in elkaar daar is waar het hier volledig aan ontbreekt.
  Aan goed ondernemerschap ontbreekt het in ieder geval niet daar heb ik alle vertouwen in.

 5. De doelstelling van de onafhankelijke stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie (VHZC) is het wereldwijd bevorderen, stimuleren, ondersteunen en de promotie van de Nederlandse zeilende beroeps charter- en handelsvaart om het aanbod van ruim 400 Nederlandse beroepsmatig zeilende charterschepen weer op de kaart te zetten van de Nederlandse consument.
  Een belangrijke schakel in de marketing van de vloot is deelname aan en de presentatie van de vloot tijdens maritieme evenementen aan de wal en tijdens maritieme beurzen in binnen en buitenland. Verder nog de uitgave van het VHZC Scheeps Journaal, persberichten en free-publicity.

  Om bij de consument “vraag” te creëren wil de VHZC medio 2011 starten met een marketing campagne voor de hele Nederlandse zeilende beroeps- chartervaart. Voorafgaand heeft de VHZC in 2010 een “platform” georganiseerd op haar site waar de geïnteresseerde consumenten kunnen “landen” voor het overzicht van het hele aanbod van ruim 400 zeilschepen, gesorteerd op zeven schepenlijsten naar scheepsnaam, haven, vaargebied, dag en nachtplaatsen en een foto- pagina om de grootste vloot vindbaar te maken. De KNRM, DGzRS, Hartstichting en andere maritiem gerelateerde instellingen liften mee.
  In de campagne worden de aspecten van Nederlands historie als zeilende natie, het maritieme erfgoed, de moderne, veiligste en nog steeds grootste wereldwijde zeilvloot, de fascinerende wereld van het zeilen verwerkt.
  Ondersteund door een special van het VHZC Scheeps Journaal, opnieuw deelname aan beurzen zoals Klassieke Schepen Beurs Enkhuizen in november 2011, Vakantiebeurs Utrecht – medio januari 2012 en ook weer op de Boot Düsseldorf – eind januari 2012.

  De VHZC heeft voor eind 2011 een symposium gepland, dit staat in het teken van de bevordering van de Nederlandse zeilende chartervaart in Nederland, Europa en wereldwijd. Uiteraard voor schippers/eigenaren, worden ook de vertegenwoordigers/sprekers van betrokken gemeentes, provincies, organisaties zoals regionale en landelijke bureaus toerisme, VVV’s, opleidingsinstituten zee – en zeilvaart, rederijen, ontwikkelingsmaatschappijen e.d. uitgenodigd deel te nemen, het e.e.a. te organiseren met steun van industrieën, toeleveranciers en subsidies.
  Naast algemene centrale lezingen denkt de VHZC aan het organiseren van workshops voor de diverse onderdelen en uitgebreide informatievoorziening door betrokken partijen tijdens dit symposium “in de wandelgangen’”. De VHZC is onafhankelijk, er wordt niet bemiddeld, er worden geen provisies berekend. De ANBI status is aangevraagd.
  De BBZ ondersteunt de activiteiten van de VHZC. Voor meer informatie: http://www.vhzc.nl

  Overveen, februari 2011

 6. De VHZC hoopt van harte dat de negatieve publiciteit over een van de mooiste producten van Nederland eens en voor altijd stopt, alhoewel wij wel beseffen dat spraakmakende “negatieve” verhalen meer lezers trekken dan positieve geluiden.
  Er is geen tijd meer voor oeverloze discussies over het verleden.
  Het wordt tijd eens aan de toekomst te werken:

  The way to get started is to quit talking and begin doing (Walt Disney)

  Er zijn genoeg schippers die wel starten met actie, al lang opgehouden zijn met oeverloos ……, rap zijn van begrip en ook handelen.

  ‘Wanneer je een schip wilt gaan bouwen
  breng dan geen mensen bijeen
  om timmerhout te sjouwen
  of te tekenen alleen.
  Voorkom dat ze taken ontvangen,
  deel evenmin plannen mee.
  Maar leer eerst de mensen verlangen
  naar de eindeloze zee’.

  (Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle, 1948)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *