Persoonlijke rampen met technische oorzaak

Op 18 oktober explodeerde een motorjachtje in Gouda. Van de twee opvarenden uit Hengelo overlijdt de zoon van 23 ter plaatse, de vader van 60 wordt in shocktoestand zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd en overleeft het drama. Hij zou de boot juist de dag ervoor hebben gekocht. Volgens dezelfde berichten zou het om een gasexplosie gaan.

Een rampzalige gebeurtenis voor wie het is overkomen en hun nabestaanden. Maar ook voor de vorige eigenaar, die zich ongetwijfeld mede-schuldig zal voelen. En mogelijk is er bij de koop ook nog een makelaar of expert actief geweest? Je moet er niet aan denken, dat het jou zou overkomen. Dat je hebt willen beknibbelen op een verouderde gasleiding, een krakkemikkig elektrisch circuit of kapotte accu. Dit gewoon niet hebt ontdekt of er terwille van de verkoopprijs maar liever niet over hebt willen praten. Uitzonderlijk? Helaas, nee. Afgelopen zaterdag 7 november was het weer raak. Dit keer twee gewonden door een gasexplosie op een motorjacht in de jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Misschien hebben zij nog geluk gehad….

Risicofactoren voor explosies en brand zijn gemakkelijk op te noemen: het morsen van benzine op een warme motor bij het tanken, lekkende gasinstallaties, vorming van explosief waterstofgas door het doorladen van accu’s, en laswerkzaamheden. De meeste van deze ongelukken doen zich voor op motorjachten. Deels omdat er meestal grotere gasflessen in staan dan op zeiljachten – vaak voorzien van het relatief veilige Camping Gaz – en omdat de boten hoger zijn. Ontsnapt gas zinkt vanwege het hogere gewicht dan lucht naar de bodem van de boot, waar het zich ophoopt. Door minder ventilatie dan in een zeilboot hoopt het zich op motorboten eerder op in volumineuze explosieve gasmengsels, die door de vonk van de startmotor of elektrische apparatuur in één keer kunnen ontvlammen.

Sinds tien jaar publiceert Nauticlink watersportnieuws. Sinds tien jaar selecteren wij nieuws op de interesses van liefhebbers van boten. Eén criterium is de vraag of naast ‘leuk, informatief of interessant’, de watersportliefhebber ook echt iets kan leren van de inhoud van het nieuwsitem. Dat is de reden dat we regelmatig over branden en ontploffingen publiceren. Aan dit soort ongelukken is in de watersport bepaald geen gebrek. Zoekt u in Google maar eens op ‘ontploffing explosie plezierjacht‘. U zult ervan schrikken. Helaas zijn er geen openbare statistieken van. Nauticlink publiceert niet eens alle ontploffingen en branden. Het zou te eentonig worden….

In 2011 heeft de HISWA nog een brochure over gas aan boord uitgegeven met medewerking van wijlen Henk Bos. Wat betreft vuilwatertanks en registratie van vaartuigen denken we wat genuanceerd over de HISWA-politiek, maar wat betreft dit soort veiligheid van de techniek gaan de belangen van deze ondernemersclub toch hand in hand met die van de consument.

De preventie voor aanvaringen met plezierjachten krijgt een eindeloze ‘Varen-doe-je-Samen-Knooppunten‘-aandacht, terwijl leed en schade door brand en ontploffingen zowel in materiële als immateriële zin bijna nog wel groter lijken. Ik zie weinig preventieve campagnes voor deze ongelukken. Alsof we ons er maar bij hebben neergelegd. Daarom blijven we in elk geval een deel van deze ellende maar publiceren op Nauticlink. Niet uit sensatielust, en zonder hoge verwachtingen, maar in de hoop dat het misschien ooit ergens één ramp zal schelen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

23/11/2015

6 gedachten over “Persoonlijke rampen met technische oorzaak”

 1. Dag Bert
  Meestal lees ik jouw ontboezemingen kritiekloos door. Zo’n enkele keer denk ik er met instemming over.
  Deze benadering van november onderstreep ik volmondig.
  Groet, Gerd

 2. Volgens voorschrift dient op een gastank een gasdrukregelaar voorzien van een afblaasventiel aanwezig te zijn.
  Bij mij en ook vele andere zeiljachten kunnen deze regelaar niet kwijt omdat de gasbun op een zeiljacht niet groot genoeg is.

 3. LS, laten we proberen het gas van de schepen te VERBANNEN. Waarom gas= verwarming,koken,koelen.
  Dit kan ook op diesel danwel gedeeltelijk electriciteit.Investeer in je eigen veiligheid zou ik zeggen.Wil je toch gas gebruiken koop dan meerdere gasdetectors en verwissel de rubberslangen binnen de vereiste tijd of bij voorkeur ieder jaar. een rubberslang heeft bijv. in de winter extreem veel te lijden.
  Toch veel vaarplezier voor eenieder.

 4. Het is letterlijk een ramp als je dit overkomt. Ik heb een klein zeiljacht, Kievit 680, waarbij de gastank in het keukenkastje staat. Nieuwe slang, drukregelaar en elk jaar gecontroleerd met zeepsop. Maar hij moet eigenlijk in een bun boven de waterlijn met een afvoer naar buiten. Daarvoor is geen plaats. Hoe los je dit op. Zijn er wellicht watersporters die dit probleem hebben opgelost?

 5. Op de jaarlijkse bijeenkomst van opleiders voorhet vaarbewijs en de Vamex maakte ik een opmerking over het gevaar van rook bij brand aan boord. De reactie van de voorzitter: Kijk maar uit, anders nemen we het op in het examen.

 6. * Iedere keer dat de gasfles verwisseld wordt ontsnapt er gas.
  * iedere keer dat je het gas aansteekt ook
  * iedere keer dat de vlam uitwaait ook

  Als er gas onderin je boot terecht komt gaat het er nooit meer uit. Je kunt het niet zien en op die plaats ook niet ruiken. Wat moet/kan je er aan doen?

  Er is maar een 100% zekere oplossing en dat is GEEN GAS AAN BOORD!

  Maar daarmee ben je er nog niet. De koper van een gebruikte boot waar een gasinstallatie aanwezig is (geweest) weet niet hoeveel gas er door vorige eigenaren gelekt is.

  Wat kun je doen?
  – gasdetector kopen/lenen en controleren of er gas aanwezig is in de laagste punten van de romp.
  – indien ja dan moet het eruit
  – hoe doe je dat

  Wij hebben het met een ventilator gedaan. Met de detector gezocht waar gas aanwezig was en vervolgens met alles open de ventilator onderin het schip laten blazen. Toen we geen gas meer roken zijn we gestopt. De dag erna nog een keer met de gasdetector gecontroleerd en geen gas meer aangetroffen.

  Controleer ook de gasbun! Die heeft als het goed is een opening onderin die naar buiten voert. Controleer of die afvoer open is!

  Wij koken op spiritus. Het stinkt maar is een stuk veiliger dan gas.

  Ik ben een keer getuige geweest van een gasontploffing en uitslaande brand op een wat ouder motorbootje. Angstwekkend want de vlammen sloegen er gelijk aan alle kanten uit. En niemand die zich in de buurt waagde om hulp te bieden, zo hard brandde het. Gelukkig waren de opvarenden direct al over boord gesprongen en naar de kant gezwommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *