Informatie voor de watersporter

School op zee marketing

Je ben nauwelijks 16, betaalt 23.100 euro met nog een paar duizend euro reserve aan bijkomende kosten (zakgeld en telefoonkosten…) en je kunt via schoolatsea.com een half jaartje 4 HAVO of 4-5 VWO vieren op het tallship Thalassa. Samen met 30 leeftijdsgenoten en een paar leraren vaar je naar de Carieb en weer terug. Nee, zeker geen keiharde heropvoedingsoefening, maar bedoeld om je als wel-opgevoed mens verder te ontwikkelen. Willen of kunnen je ouders deze luxe niet betalen? Dan helpt de organisatie je met het zoeken naar sponsors.

Krijg je het bedrag dan nog niet bij elkaar, dan kun je een beroep doen op het ‘School at Sea-ondersteuningsfonds, of altijd nog kiezen voor masterskip.com. Want die zien ook wel dat niet elke scholier die 25.000 euro in z’n schooltas heeft slingeren. Masterskip heeft de reis met de Wylde Swan naar de Cariben in zeven delen geknipt en rekent 6350,00 tot 7350,00 per etappe van zo’n zes weken. Ook hier gaan weer docenten mee, zodat je op het schip ‘gewoon’ je huiswerk moet maken, en je school z’n medewerking nauwelijks kan weigeren. En omdat niet iedereen 7000,00 zakgeld krijgt, organiseert ook deze club ‘workshops’ hoe je aan je reisgeld kunt komen.

Daarin vast het advies je eigen webpagina te beginnen zoals lisabeth-zeilt.nl en thomas-at-sea.nl hebben gedaan, of je verhaal in een lokale krant (of zoals hier en hier) gepubliceerd te krijgen. Dat kan je sponsoring helpen, maar in elk geval de reisorganisatie aan slimme reclame. Dat zo’n schoolreisje in de Carieb in corona-tijden overigens ook nog kan uitdraaien op een onbedoelde oceaanoversteek, bleek afgelopen maand toen de Thalassa- en Wylde Swan-scholieren bij gebrek aan een vliegtuig maar per eigen boot terugkeerden.

Intussen hanteren beide clubs voor hun financiering wel een soort piramideverkoop-achtig mechanisme. Ze maken de jeugd eerst lekker met de ‘reis van hun leven’, om ze vervolgens op te leiden hoe ze hun familie geld kunnen aftroggelen of hoe ze naast hun school maar eens aan een baantje moesten beginnen. De reis wordt immers duur betaald. Doet een beetje denken aan ‘multi level marketing’, waarin relaties ook op scherp worden gezet om mee te doen en te dokken.

Op Masterskip lees ik, dat je al vroeg moet beginnen met geld in te zamelen voor je ideaal: “Het allerbelangrijkste van het bij elkaar krijgen van genoeg geld is op tijd beginnen en gewoon doen! Download ons sponsorboekje ‘Alles is mogelijk’ voor meer informatie over fondswerving.” Als voorbeeld ‘Schenkingen van familie in ruil voor een Caribische fles wijn’. Voelt u het sfeertje? ‘Alles is mogelijk‘… Ja, maar vaak ook niet!

Daarom belooft Schoolatsea je vier zondagen lang een uitgebreide training fondsenwerving. Daar betaal je dan wel 200,00 euro voor. Dat fundraising traject leert je “jouw talenten toe te passen en anderen te enthousiasmeren. En het werkt. Honderden School at Sea-leerlingen gingen je al voor!” Met andere woorden gelet op die ‘honderden, die je voor gingen‘: je bent een domme looser, als jij er niet in slaagt die 25.000 euro bij elkaar te hosselen.

Misschien begrijpt u mijn bedenkingen over de opzet van dit soort peperdure zeilreisjes voor scholieren nu beter. Die fondsenwerving zou binnen families en gezinnen ook best wel eens tot nare situaties kunnen leiden. Welk deel van de familie durft ‘nee’ te zeggen, en hoe zit het met gelijkheid voor eventuele broers en zussen binnen één gezin? Waarom moeten pubers eigenlijk zo lang en zo ver op reis voor 7.000 tot 25.000 euro? Je kunt toch ook een paar weekjes op een zeilklipper over het Wad zwerven?

Vaak maak ik u deelgenoot van mijn uitgesproken mening. Maar deze keer geef ik toe, dat ik nogal zwalk. Het lijkt me een mooi educatief initiatief, een onvergetelijke ervaring en een boost in de ontwikkeling van de deelnemers die het écht aankunnen. Maar die bedragen op die leeftijd, die aanmoediging om geld te bedelen bij familie en bekenden… Ik ben er nog niet uit. Maar misschien heeft u wél een uitgesproken idee over het School op Zee-marketing concept.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht