Verdachte boten

De banner-actie van de politie om watersporters te werven als vrijetijds-rechercheurs, heeft het vast niet gezelliger gemaakt in de havens van Zeeland en West-Brabant. Daar verscheen zaterdag 15 mei op smartphone en tablet een ‘verzoek’ van de politie om melding te maken van ‘verdachte boten’. Dat blijken boten, waarvan u denkt dat deze mogelijk met ‘fout geld’ zouden zijn betaald. Hoe u dit kunt vermoeden? Geen flauw idee. Er moeten mensen geweest zijn die van deze actie stilletjes gebruik hebben gemaakt om van hun sacherijnige buren aan de steiger af te komen. Een buitenkans, want het lijkt me sterk, dat onze ‘crime fighters’ dit nog eens zullen herhalen. Omdat deze holistische actie in beginsel van iedere bootbezitter een potentiële verdachte maakt, een risico voor zijn buurman, en een criminele schaduw werpt op een onbekommerd dagje op het water.

Voortbordurend op deze weinig verfijnde strategie – waarin het volgens de politie draait om ons ‘buikgevoel’ te laten spreken – kennen we er nog wel een paar. Zo zou de politie in villawijken met huizen van tig-miljo, ook wel eens een flyertje in de brievenbus kunnen stoppen met de vraag even te bellen bij onbekendheid met de bron van de rijkdom van de buren. Die zou tenslotte ook zo maar eens minder kosjer kunnen zijn. En kan een afwijkende levensstijl in zo’n welstandig wijkje ook niet wijzen op een ongewone, of wellicht verdachte afkomst? Kortom: betrapt u iemand met een versleten jas, maar ogenschijnlijk kostbaar horloge in de tram? Bel de politie!

Toch willen we hier bepaald geen lans breken voor de ‘foute-bootbezitter’. Dat de politie deze strategie eens uitprobeert in onder andere West-Brabant zal geen toeval zijn. Er wil in deze regio immers nog wel eens een illegaal pilletje worden gedraaid, waarvan enkelingen hemeltje rijk worden. Maar menigeen doodongelukkig. Daarbij hebben we diep respect voor iedere politievrouw en politieman, die iets probeert te doen aan deze droevige ontwikkeling. Tegelijk doet de Brabantse aanpak alle lokale bootbezitters in een verdacht daglicht staan. En leidt deze ertoe, dat de gemiddelde Nederlander de watersport als criminele vrijplaats ziet. Daar zit niemand op te wachten, terwijl het maar de vraag is in hoeverre zo’n ‘klik-actie‘ nu succesvol is.

Natuurlijk, heeft er in het verleden heel wat zwart geld in Nederland rondgevaren én rondgereden… Maar de ‘kleine fraudeur’ heeft het de laatste jaren beslist moeilijker gekregen om z’n illegale winsten in luxe goederen om te zetten. En zo hoort het ook. Maar tegelijk zijn in de loop der tijd juist grove mondiale winsten dankzij een boekhouding via al dan niet exotische belastingparadijzen juist verveelvoudigd. Om dat een beetje te demotiveren zouden interpol accountants misschien beter eens een periodiek invalletje kunnen doen bij Royal Huisman, Oceanco of Feadship, in plaats van een banner te plaatsen voor het opsporen van een te dure sloep.

Sloepen kunnen inderdaad relatief kostbaar zijn ja, maar wanneer zijn ze te duur en voor wie? Het zijn onze eigen waarden en normen, die ons ‘buikgevoel’ bepalen. Voor een 10-meter jachtje in een Noordzee-haven met een 16-koppige bemanning, van wie we de taal niet kunnen achterhalen, bellen we de kustwacht sowieso al. Maar wanneer is een standaard eigenaar-vaartuig combinatie nu verdacht? Begint dat bij boten van boven de 15 meter, 20 meter, bij buitenboordmotoren van boven de 150 PK, een joekel van een waterscooter als bijboot, een asociale stijl of dit alles pas in combinatie met een ringetje door een of ander lichaamsdeel, een tatoo op ongebruikelijke plaatsen, een driedelig kostuum (..)? Weet u het?

Nee, deze politieactie schiet met hagel op de complete Nederlandse watersport, en dat is niet fijn. Al dan niet ‘toevallige’ steekproef-controles aan boord zoals we in zeehavens wel meemaken verdienen de voorkeur. Daarvoor heb je wel voldoende mensen nodig, die nu lijken te ontbreken. Vandaar die banneractie natuurlijk – mogen we hopen… Want we begrijpen wel, dat er gescoord moet worden, om te voorkomen dat de onderwereld nog verder in de bovenwereld doordringt. Dit stigmatiserende experiment, dat van elke watersporter aangever of verdachte wil maken, is wat mij betreft echter een misser. Maakt meer kapot dan ons lief is. Maar wie ben ik… Zonder boot in Dintelmond of Kamperland.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
opstapper van Nauticlink

20/05/2021

Eén gedachte over “Verdachte boten”

  1. Het in het Wetboek van Strafvordering genoemde begrip ‘verdachte’ heeft betrekking op personen. Hoe het ‘hij die’ vertaald moet worden naar ‘vaartuigen te wier aanzien op grond van feiten en omstandigheden……etc. ‘is mij niet duidelijk. En wie is straks de verdachte als het gaat om beschadiging van iemands eer of goede naam?
    Investeren in een goede awereness en verstandhouding met havenbeheerders ligt meer voor de hand. En wat te denken van het benutten van de buitengewone opsporingsbevoegdheid van sluismeesters en brugwachters? Zij zijn gewend om op bootjes neer te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *