Wel een mooi metertje, maar onvoldoende kennis

U leest het verhaal van een schipper zonder boot. Want deze is verkocht. Niet vanwege de crisis en niet omdat wij het varen wel voor gezien houden. Het tegendeel is waar. Wij hadden namelijk graag een ligplaats gehad in La Rochelle aan de Franse westkust. Maar daar maak je de volgende tien jaar (..) weinig kans mét een boot. Een wachtlijst van hier tot gunter, moet u weten. Dáár een boot kopen zou wel een oplossing kunnen zijn.

Zo zijn we dus aan een nieuw avontuur begonnen. Bij de verkoop van onze boot hoorde ook de keuring. En de spanning die je erbij cadeau krijgt. In het water en uit het water. Het blijven hachelijke momenten, wanneer een even gecertificeerd als zwijgzaam expert met de modernste middelen de aluminium boot eindeloos bevoelt en beklopt. Stel je voor, dat hij in zijn niet aflatende zoektocht inderdaad een verborgen gebrek of corrosie zou vinden.

Na een seance van ruim twee uur voor alleen motor, romp en roer volgt zijn uitspraak: het schip is in orde. Verbaast me toch ook weer niets… Alleen één dingetje: de dynamo laadt niet goed op de draaiende motor. En dat is gek na tien jaar probleemloos varen met een nieuw gekochte boot. Van huis uit zijn wij wel nogal sober in stroomgebruik. Ik voedde hoogstens incidenteel m’n laptop op de accu en sporadisch lagen we een paar dagen drooggevallen op het Wad. Met veel plezier, koelkast aan, en zonder enige klacht. We lagen aan walstroom, waar het mogelijk was, maar dat was zeker geen must. Het gevonden euvel kon overigens ook geen invloed meer hebben op de overeengekomen prijs. Daar ging het niet om, want die stond vast.

Ik ben niet a-technisch, maar ook geen technicus. Het was me wel opgevallen dat het voltmetertje boven de kaartentafel alleen tot de 14 volt steeg wanneer we aan de walstroom lagen. Bij een draaiende motor nooit. En dat had wel gemoeten, heeft de bewuste expert mij nu uitgelegd. Raar geval dus: je motor al die jaren keurig laten onderhouden, maar toch met een half functionerende dynamo gevaren.

Had ik eerder wijzer kunnen zijn? De boot was in onderhoud geweest bij drie door alle instanties erkende bedrijven. Vaklui. Die voeren stap voor stap hun organieke onderhoudshandelingen uit en starten ter controle de motor. Die prompt aanslaat. Na zeven jaar zijn de accu’s vervangen. Niks bijzonders. Wie kijkt er dan verder? Ook de diodebrug bleek in orde. De expert vertelde me, dat de dynamo mogelijkerwijs pas stroom ging leveren, wanneer de accu’s een minimum hadden bereikt. Volgens de nieuwe eigenaar bleek de regelaar op de dynamo after all de boosdoener te zijn.

Conclusie: al koop je een nieuwe boot, en gun je hem al het geadviseerde en erkende onderhoud, dan nog kan al die geboden service je dus tien jaar lang onnodig op ampère-rantsoen stellen. Omdat niemand je heeft geleerd, dat je voltmeter ook bij een draaiende motor een paar volt meer moet aanwijzen. En je nooit hebt geklaagd of gevraagd. Zo simpel en dom werkt dat. Een leermomentje, hoe verklaarbaar ook, waaraan ik toch een behoorlijk knullig gevoel over hou. Maar natuurlijk liever dit, dan een wezenlijk gebrek. En minder gelukkig zijn we er nooit om geweest. Nu maar kijken hoe we verder ‘varen’…

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

 

19/12/2012

6 gedachten over “Wel een mooi metertje, maar onvoldoende kennis”

 1. Zijn er nog bedrijven die wel zelf kijken of alles goed is? pas als er klachten komen zetten ze eerst de kassa stopwatch aan en gaan dan pas kijken en als je geluk hebt, hebben ze het klachtenlijstje niet goed gelezen en kun je nog weer terug. Ze monteren te korte dingen, vergeten van alles en als je er iets van zegt ben je een zeurpiet. Dus dat jij tien jaar met een kapot metertje hebt gevaren verbaasd mij na wat ik zo allemaal mee gemaakt heb helemaal niets meer, maar het is te treurig voor woorden want het uurtarief wat ze rekenen staat werkelijk niet meer in verhouding tot de kennis en werkmoraal van degene die zich tegenwoordig techneuten noemen en dat is niet alleen in de scheepvaart maar in alle technische beroepen helaas.
  Ik zei tegen de fietsfabriek dat een boot verbouwen minder energie kost dan een nieuwe fiets kopen!!! Stress van alles wat niet werkt is erger dan gewoon hard werken.

 2. beste Bert Kuijpers,

  Zo heeft iedereen wel eens wat, waarvan hij/zij achteraf zegt had men me dat niet kunnen vertellen of had ik het maar geweten. Toen ik jonger was heb ik wel een gedacht dat ik iedereen alles moest vertellen waarvan ik dacht dat ze het niet wisten, maar dan kiest men er in de meeste gevallen voor om dan toch maar onwetend te blijven met het risico dat je eens moet zeggen had ik maar…. Zo erg is het nu ook weer niet dat je met de motor de accu’s niet helemaal oplaadt, als het regelmatig wel gebeurt via de walspanning. Dan is er geen probleem.

 3. Nou Doris, toch hele fijne Feestdagen en volgend jaar niet alles zo zwart zien, want daar heb je zelf het meeste last van. Alles over één kam scheren noemen ze dit

 4. Beste Bert,
  Wat ik uit jouw verhaal lees is een veel gemaakte fout bij de montage van een klassieke diodebrug, deze heeft een spannigsval in doorlaatrichting van 0,7 volt, welke gecompenseerd moet worden door de laadregelaar van de dynamo 0,7 volt te verhogen, waardoor na de diodebrug de maximale laadspanning weer aanwezig is.
  Op deze manier worden de Accu’s weer volledig geladen.
  Verder veel succes met de zoektocht naar een nieuwe boot met ligplaats en met Nauticlink.

  mvg

  Ed Hos

 5. In oktober het omgekeerde meegemaakt, wat volgens mij wel wat slechter (gevaarlijk?) is. Alleen op het IJsselmeer met nieuwe boot en motor (38 draaiuren) de wind gaat helemaal weg, dus motor aan en zeilen bergen. Even daarna, terug in de kuip voelde ik dat motor iets anders ging lopen, iets meer trilling ofzo. Eerst naar uitlaat gekeken: kwam witte rook mee met koelwater. Daarna bedieningspanel kijken. Duurde even voordat doordrong dat voltage op 19,5 volt stond en toerental met 100 toeren was teruggelopen. Dus motor ging (gelukkig) door z’n knieen door energie, die in één accu’tje gestopt wordt. Stom genoeg eerst langzaam nog wat doorgevaren, pas daarna dynamo (V-snaar) van motor gehaald. Eén accu behoorlijk warm geworden en waarschijnlijk kapot. Dynamo terug naar leverancier.
  Hoe gevaarlijk is dit?
  Ik zal verder heel veel naar de voltmeter gaan kijken

 6. Als ik het verhaal van Dorus lees brgrijp ik waarom mensen zo blij met mij zijn.
  Maar ja, 60jr zeezeil ervaring en werktuigbouwer en interesse bovenal laat mij altijd alles zien.
  Als ik op een schip loop dan is er automatisch visuele controle v alles. En die laad toestand? tja degene die dat overkwan, die fiets normaal zeker. In mijn auto zit standaard ook een voltmeter en die hobbelt na starten ook naar even boven de 14 volt.
  En Ed Hos, het ging hier niet over de spanningsval van de diodebrug temeer daar aangegeven was dat de regelaar in de dynamo defect was. En als het wel over de diodebrug zou zijn gegaan met de spanningsval dan is er bij installatie van die diodebrug iets fout gegaan omdat dit te compenseren is op de dynamo.Soms met een aanpassing van de dynamo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *