Informatie voor de watersporter

Zeilen en afzien voor een betere wereld

Een maand geleden is de zeilfilm ‘Comme un seul homme’ (‘Alone at sea’) in de Franse bioscopen uitgekomen. Toont in 1 uur en 21 minuten alle drama en euforie van één mens in de Vendée Globe 2016-17. Alweer een zeilfilm zult u wellicht denken. Klopt, maar dit is toch wel een aparte. Niet om het gevecht van een zeiler met zichzelf, zijn boot en de zee, maar om het feit dat de Vendée Globe bijzondere kostgangers trekt. In dit geval Eric Bellion, een idealist met daadkracht, die letterlijk leeft voor én van een idee.

Bellion had de IMOCA-boot uit de film ‘En solitaire’ met François Cluzet overgenomen. Zijn deelname was een project voor zijn ideële organisatie ‘Comme un seul homme’ (‘Als één mens’ of zoiets). Eigenlijk is het meer een beweging met naar eigen zeggen 70.000 sympathisanten, die strijdt voor de acceptatie van diversiteit in de maatschappij. Bellion’s eerste plan was alleen een promotionele documentaire te maken om publiciteit voor zijn levenslessen te genereren en zo aanhangers te werven. Z’n Vendée Globe deelname moest bewijzen, dat zijn ‘leefregels’ uitvoerbaar zijn en effect hebben. Dat het is uitgedraaid op een bioscoopfilm, heeft vooral te maken met de vorige eigenaar van zijn boot – de producent van ‘En Solitaire’. Die had de smaak te pakken, en voorzag Bellion van een batterij bovengemiddelde camera’s op z’n boot.

De financiële basis van Bellion’s deelname aan de Vendée Globe was dus ook niet standaard. Wij denken bij sponsoring graag meteen aan de miljoenen euro’s, die multinationals ‘ongebruikt op de plank zouden hebben liggen'(..)…. Maar in dit geval ging het niet om ‘fondsen te werven om te zeilen’, maar juist om het omgekeerde: ‘te zeilen om fondsen te werven’. Dat idee kennen we natuurlijk ook van Mark Slats. Die had last minute financiële software-maker Ohpen binnen weten te halen als bescheiden sponsor voor zijn Golden Globe Race, en trachtte daarnaast geld in te zamelen voor zijn sailing4cancer-actie. Vooral dat laatste bleek op Nederlandse schaal niet zo eenvoudig. Het einddoel van 50.000 euro werd niet gehaald. (Een beetje cynische gedachte is dat we intussen wel bezig zijn vele miljoenen voor deelname aan de America’s Cup bij een te krijgen…)

In Frankrijk maakt de massale interesse voor de zeilsport marketing en sponsoring ‘door en voor’ een hemelbestormend, of filantropisch doel wat gemakkelijker. Bellion was ook niet de enige. In diezelfde Vendée Globe startte bijvoorbeeld ook de IMOCA ‘Initiatives Coeur’ van Tangy De Lamotte. ‘Initiatives Coeur‘ is een goededoelen-organisatie die zich beijvert voor levensreddende hartoperaties bij kinderen in ontwikkelingslanden. Zeilster Samantha Davies is op dit moment één van de gezichten. Iedereen kan het zijne denken van dit soort aan één doel opgehangen campagnes. De baten schijnen tegen de kosten op te wegen.

Maar nu nog even Bellion: “Ik heb ‘Comme un seul homme’ opgezet als een activistische organisatie, die zich ver wil houden van alle mooi-praterij zonder daden. Wij willen dienen als inspiratiebron om ‘anders te mogen, te willen, en te kunnen zijn’. De groep van die 70.000 mensen die we in vijf jaar hebben opgebouwd, moet internationaal verder groeien. Ik ben ervan overtuigd, dat de gedachte van een permanente samenwerking tussen mensen ongeacht de persoon, de eerste stap is voor innovatie, duurzaamheid en geluk.”

‘Comme un seul homme’ hanteert vijf basisregels ofwel levenstips, die direct toepasbaar zijn op elke wereldomzeiling.

  1. Verschillend durven zijn. “Wij kiezen voor het onbekende, en niet voor onze comfortzone.”
  2. Vertrouwen hebben. “We scheppen zelf de omstandigheden om onze eigen krachten te ontdekken en te beproeven.”
  3. Innoveren dankzij noodzaak en dwang. “We zien een probleem als een kans.”
  4. Ons doel is duurzaam. “We richten ons niet op de prestatie of het einddoel, maar gaan voor harmonie en de lange termijn.”
  5. Kunnen genieten. “Door alles en iedereen een kans te geven, verhogen wij ons eigen welzijn.”

Zoekt u desondanks wat extra tekst en uitleg? Voorbeelden vindt u op de (Engelstalige) Comme un seul homme-site. Bellion gebruikt de zeilsport als metafoor voor ons leven en inspiratiebron voor een uitdagend bestaan. Zowel op de wal als op het water. Zijn eigen gedachtengoed moet hem zelf ook van pas zijn gekomen. Ondanks zijn minimale ervaring met solozeilen – voor de start waren dat maar twaalf dagen (..) – heeft Bellion de Vendée Globe uitgevaren, en is hij ‘als een beter mens‘ in 99 dagen op de negende plaats geëindigd. Missie geslaagd op beide fronten.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht