Nicolas Heiner trainde alleen

No excuse to loose

‘No excuse to loose’, dat is de nieuwe motto voor de Olympische Spelen van 2024. Hoofdcoach Jaap Zielhuis praatte deze week de pers bij. Hij keek terug op de afgelopen Spelen in Japan en schetste een beeld van de toekomst met een WK voor eigen kust, een ‘route naar Marseille’ en als vergezicht de Spelen van 2028 in Los Angeles.


Oostblok-aanpak?

Geen excuus om te verliezen, zo’n motto verwacht je eerder van een turn-coach uit het voormalige Oostblok dan van de leider van een moderne topsportcampagne in een succesvol zeilland als het onze. Gelukkig legt Zielhuis duidelijk uit wat hij bedoelt. In de aanloop naar de afgelopen zomerspelen werd goed duidelijk welke voorbereiding wel werkte en welke niet. Zo is een algemene strategie voor de hele kernploeg veel minder effectief dan een aanpak op basis van maatwerk per sporter. Waar Marit Bouwmeester mee floreert kan voor Lilan de Geus totaal niet werken. De slogan ‘No excuse to loose’ heeft eigenlijk meer betrekking op de gecreëerde omstandigheden door de sportbond, dan op de wil en prestaties van de sporters.

Traningsgroepen

Een van die condities om zeilers klaar te stomen voor een succesvolle strijd op het hoogste niveau is het werken met een sterke trainingsgroep. Zo had Marit het ‘Team Turbo’ met Mirthe Akkerman, Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart. In de RS:X hielden Dorian, Kiran en Sil elkaar scherp en ook in de 49erFX traint een groep dames al jaren samen. Precies in die disciplines won Nederland medailles terwijl Nicolas Heiner in de Finn-klasse moeite had om een geschikte trainingsgroep te vinden. Hij ging zo hard dat de anderen zeiden: ‘Train jij maar in je eentje, we gaan jou niet nog beter maakte.’ Een excuus dat de Zeilbond zich aantrekt en dat in de toekomst dus niet meer kan worden gebruikt. No excuse to loose.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin