No Limitships vanaf 3 november op Fort Lauderdale Boat Show na geslaagde Atlantische oversteek

nolimt_lauderdaleGroningen, Ft. Lauderdale (VS) – De drie gebroeders Braam zijn met een No Limit 15.50 motorboot de oceaan overgestoken, bijna 5000 zeemijlen van Nederland naar Ft. Lauderdale USA.
No Limit Ships in Groningen bouwt sinds 1996 motorschepen, gebaseerd op het concept van de reddingsboten van de KNRM. Als werkschepen voor professionele partijen, maar ook als plezierjacht voor schippers die het summum van veiligheid zoeken en die van kracht en stevig houden. De geestelijk vader van de No Limit, Evert Stel, is watersporter pur sang en naast het varen, ontwierp en bouwde hij in het verleden diverse schepen. Uit ervaring weet hij hoe de zee tekeer kan gaan en zo ontstond bij hem in 1995 het idee een motorjacht te bouwen die dezelfde zeewaardigheid bezit als dat van een reddingboot. Hij ontwerp en bouwde de No Limit voor zichzelf en al spoedig groeide zijn idee onder bezieling van zijn maat Piet Wierenga uit tot een internationaal bekend product.
Door toenemende belangstelling uit Amerika en Canada is het idee geboren om met een No Limit naar de Ft. Lauderdale boatshow te gaan. Deze boatshow is de grootste van de wereld en trekt een internationaal publiek. In eerste instantie werd gekeken naar het vervoer per zeeschip, maar dit hield een behoorlijk financieel risico in. De plannen werden o.a. ook gedeeld met Edzard Braam, eigenaar van de No Limit 15.50 Four Seasons. Een lange reis zoals een Atlantische oversteek was altijd al zijn wens. Bij het ontwerp en de bouw van zijn No Limit was dan ook al rekening gehouden met een dergelijke tocht.
Een oversteek met een motorboot van ruim 15 meter is een prestatie op zich. Op advies van zeezeiler Henk de Velde is gekozen voor de Noordelijke route. Het is de meest ongebruikelijke, langste en gevaarlijkste route. Bij een oversteek over de oceaan is bij een motorboot ook het verbruik van de brandstof in combinatie met de mogelijkheden om diesel te bunkeren een zeer belangrijke afweging. De noordelijke route biedt de meeste mogelijkheden tot bunkeren en werd om die reden dan ook door Henk de Velde geadviseerd.
Na een gedegen voorbereiding zijn de mannen 7 augustus vertrokken. …. zijn ze aangekomen op de eindbestemming. Veel meegemaakt en gezien, ook trajecten gehad met zwaar weer en hoge golven. Of zoals de bemanning het omschrijft alsof we in een rollercoaster zaten. Maar de No Limit Four Seasons is zonder problemen op de eindbestemming aangekomen. Respect en zeker een prestatie om aandacht aan te besteden in de media. Zoals de website Nauticlink.com het omschreef “De Hollandse Koopman bestaat nog ! No Limit Ships vaart zelf naar de USA “
Er zijn weinig van deze oversteken bekend, maar deze zestigers hebben de reis van hun leven gemaakt. Jurgen Braam is een professioneel cameraman en heeft diverse reportages gemaakt voor allerlei TV stations. Ook van deze spectaculaire reis is goed beeldmateriaal aanwezig. Gedurende de reis zijn er reisverslagen en foto’s gepubliceerd op de voor deze reis gemaakte blog.
De werf is sinds half oktober naar Ft. Lauderdale om het schip beursklaar te maken. De boatshow is van 3 tm 7 november. Wilt u aandacht aan deze bijzondere onderneming en reis besteden neem dan contact op met Hans Molenaar, No Limit Ships B.V. telefoon 06-51784344
Meer informatie nolimit-goes-usa.nolimitships.com, fraaie foto’s van de reis, Fort Lauderdale International Boat Show