Nog nooit zoveel deelnemers voor jubilerende Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen

PERSBERICHT
strontrace_2013Workum, Warmond – Met nog een kleine week te gaan voor de start van de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen is er sprake van een recordaantal deelnemers. Sinds het vijfentwintig jarig jubileum in 1998 zijn er niet zoveel schepen aan de startlijn verschenen als dit jaar. De Strontrace telt er negentien, het Beurtveer achttien en de Visserij maar liefst vijfentwintig deelnemende schepen. Samen met de caféschepen ‘De Avontuur’ en ‘Frisius van Adel’ zal de havenkom van Workum dus weer gezellig vol en bedrijvig zijn vanaf zaterdag 19 oktober.
Oefening onder zeil
Op maandag 21 oktober starten de drie wedstrijden voor een meerdaagse uitputtingslag voor mens en materiaal. De strontrace bootst de traditionele handel van Friese koemest naar de bollenstreek in Zuid-Holland na, het Beurtveer het eeuwenoude personenvervoer over de Zuiderzee en de Visserij de authentieke wijze van vissen. De drie disciplines delen één centrale noemer: een Oefening onder Zeil. Gebruik van motoren en moderne navigatiemiddelen is niet toegestaan. Dit betekent dat wanneer het windstil is of de wind niet uit de juiste richting waait er geboomd en gejaagd zal moeten worden.
Strontveiling door Tweede Kamerlid
Niet alleen de massale start door it Soal van Workum naar het IJsselmeer kunt u bijwonen, maar rondom de havenkom is er vanaf zaterdag de braderie met ambachten en streekproducten, fototentoonstellingen over 40 jaar Strontrace en theater. Ook bij het keerpunt in Warmond (Zuid-Holland) zijn allerlei activiteiten georganiseerd. Terwijl de strontschepen daar gedurende dinsdag 22 oktober de zakken gedroogde koemest afleveren, worden er demonstraties in de touwslagerij en zeilmakerij gegeven, treden er koren op, kunt u de strontschepen tijdens hun twee uur lange rustpauze van dichterbij bekijken en wordt om 20.00 uur de stront geveild door tweede kamer lid Ard van der Steur. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Lopen tegen Kanker.
Fotoboot en Track&Trace
Voor de pers is er een fotoboot aanwezig die na het startschot een stuk met de vloot meevaart vanuit it Soal. Er is ruimte voor +- 15 fotografen. Gelieve van te voren aanmelden via info@zeilvracht.nl.
Meer informatie www.zeilvaartwarmond.nl en live te volgen via  ttsr.zeilvaartwarmond.nl en ttbv.zeilvaartwarmond.nl