Informatie voor de watersporter

Noord-Holland: start vaarseizoen 2024

Vaarseizoen 2024 staat voor de deur en dit betekent dat het weer drukker gaat worden op het water. Graag wijzen wij vaarweggebruikers erop dat er op verschillende plekken in Noord-Holland sprake is van beperkingen of andere bijzonderheden op de vaarwegen. Dit is met name van invloed op de gebruikers van de Staande Mast Route.

Zomerbediening

Voor veel bruggen en sluizen geldt dat het zomerregime ingaat; dat betekent in de meeste gevallen een verruiming van de bedieningstijden. Zo wordt de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur bediend en in het weekend en op feestdagen tussen 09.00 en 23.00 uur.

In juli en augustus wordt de brug op alle dagen van 09.00 tot 23.00 uur bediend. De scheepvaart kan zich bij de brug melden via de meldknop of marifoonkanaal 18. Kijk op de website Vaarweginformatie  voor het actuele bedienregime van de bruggen op uw route.

Schipholbrug (A9 over de Ringvaart)

De Schipholbrug wordt momenteel verbreed en vernieuwd. In verband met de werkzaamheden wordt de brug niet bediend  en is de doorvaart voor schepen hoger dan 6,20 m gestremd. Voor lagere schepen is er in augustus en september ook op enkele momenten hinder door werkzaamheden. Dit kan leiden tot maximaal 1 uur oponthoud.

Coenbrug (A8 over de Zaan)

De Coenbrug wordt niet bediend in verband met de schade die in 2021 is ontstaan naar aanleiding van een storing. Dit betekent dat er een beperking geldt voor schepen hoger dan 6,20 m; deze kunnen niet onder de Coenbrug doorvaren.

De situatie van vaarseizoen 2023 ten aanzien van de Coenbrug en brug Krommenie over de Nauernasche Vaart geldt dit voorjaar en deze zomer ook nog.

Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C

Rijkswaterstaat opent in juli en augustus de Brug in A9 Spaarndam over Zijkanaal C doordeweeks vaker, maar korter voor de scheepvaart.

Voor het vaarverkeer betekent deze aanpassing dat vaartuigen op doordeweekse dagen in de ochtend en middag in zuidelijke richting eerst door kunnen varen en de vaartuigen in noordelijke richting moeten wachten.

Hierna wordt de brug gesloten om de wachtrij op de weg op te lossen. Als de wachtrij weg is, kan de brug nogmaals worden geopend voor de vaartuigen in noordelijke richting.

Ga goed voorbereid het water op

Provincies en gemeenten beheren veel bruggen en vaarwegen. Ook daarvoor kan de vaarweggebruiker terecht op de website;  Vaarweginformatie  voor actuele informatie om verrassingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Voor meer informatie: rijkswaterstaat.nl

Foto: Rijkswaterstaat

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht