Informatie voor de watersporter

North Sea Regatta sluit af met mooie zeilweer en veel kampioenen

foto's: North Sea Regatta
foto’s: North Sea Regatta
Den Haag, 16 mei 2016 – Betere zeilomstandigheden om de North Sea Regatta mee af te sluiten hadden zeilers, vrijwilligers en wedstrijdcomité’s zich, na drie onstuimige dagen op zee, niet kunnen wensen. Met een zonnetje en maximaal 15 knopen wind werden er kampioenschappen beslist en werd er gestreden om medailles, wimpels, poetsbeurten (voor de zeilboten), bekers en zeiljassen van Team Brunel – Holland sailing.
ONK TwoHanded gewonnen door John van der Starre en Robin Verhoef
Het ONK TwoHanded is op dit moment het enige ONK waarvoor zowel de offshore als de in shore wedstrijden van de North Sea Regatta meetellen. De organisatie laat de zeilers tijdens de prijsuitreiking weten dat dit in 2017 ook voor de andere klassen zal gelden, dit wordt met luid applaus ontvangen. Het was met de wind en de golven van de eerste dagen hard werken voor de TwoHanded teams. Tot aan het allerlaatst was het stuivertje wisselen tussen de aJeto! en de Panther van Erik van Vuuren en Yvonne Beusker. In het allerlaatste kruisrak werd het kampioenschap beslist. John: “Het was hard werken dit weekend, Erik en Yvonne hadden de offshore wedstrijden goed gevaren, waardoor zij begonnen met een voorsprong. Het is gelukt om van ze te winnen dit weekend, dus we zijn heel blij.”
Team Elke winnaars ONK ORC1 en ORC1 overall
Team Elke wint zowel het ONK ORC1 als de North Sea Regatta overall in hun klasse. Na twee dagen varen voor de kust van Scheveningen stond het team van Frans Rodenburg op de eerste plaats. “Nu volhouden, vroeg op bed”, was de reactie van Frans op zondag. Het betaalde uit, maandag voeren ze goed genoeg voor de winst en nemen de prijzen dankbaar in ontvangst. “We hadden niet het gevoel dat we heel snel gingen, dus uiteindelijk is het wel een verrassing dat we de laatste wedstrijd nog een eentje hebben gevaren. Dit is wel even genieten.”
De bemanning van de Coin Coin kon het net niet winnen van de Elke, maar ze gaan er wel vandoor met de Yeoman Cup (IRC1). “We hadden de ORC graag willen winnen, maar dit is ook heel leuk. Vorig jaar hebben we hem ook gewonnen, nu mogen we er nog een jaar naar kijken en onze naam voor de tweede keer erbij plakken.”
Bach Yachting Racing Team Kampioen ORC2
Bach Yachting Racing Team heeft het hele weekend in de ORC2 klasse voorop gevaren, ook op de laatste dag wisten ze deze plek te behouden, ondanks een minder goede eerste wedstrijd. “We hebben redelijk gevaren vandaag, we hadden vooral slechte starts. Maar we konden een goede inhaalslag maken waardoor we alsnog goed finishten,” licht Douwe Broekens toe. Team Redan wordt tweede op het kampioenschap maar wint in deze klasse de regatta overall en daarmee de North Sea Regatta Super Cup.
De Ondeugd in pittige weersomstandigen kampioen ORC3
In ORC3 was de Ondeugd op zondag al bijna zeker van een podiumplaats. Re Barends is erg tevreden met het uiteindelijke resultaat: “Het ging erg goed dit weekend, het was wel pittig gezien de weersomstandigheden. En vrijdag verloren we ook nog een protest tegen ons. Maar we hadden van te voren gezegd te willen winnen, en dat is gelukt.”
Klasse kampioen ORC4
Robert Jan Molenaar van de Ruimte is blij met de winst op het klasse kampioenschap ORC4: “Vandaag hebben we wat minder gevaren, misschien heeft het veranderde weer ons beïnvloed, of misschien waren we zelf niet zo goed vandaag. De rest van het weekend wel, dus we zijn heel blij met onze eerste plaats.”
Tijd voor meer stellen in het catamaranzeilen
In de F18 gaan Gunnar en Lisa Larsen er met de winst vandoor. “Het is goed om weer terug te zijn na een jaar,” zegt Lisa, die in oktober 2015 beviel van een prachtige dochter. “En meteen winnen is natuurlijk top. Het zou gaaf zijn als er meer stellen mee gaan varen. En nu met de Nacra15 als nieuwe olympische jeugdklasse verwachten we ook in de toekomst weer nieuwe aanwas. Dan kunnen we echt weer met veel boten gaan varen.” In de F16 klasse deden vier teams mee van Zeilvereniging Noordwijk. Het team van Robin Mineur en Sander Mineur wint alle vier de wedstrijden. De Hobie-16 klasse was met drie deelnemers de kleinste klasse en werd gewonnen door Henk de Boon en Charlotte de Boon.
De eenheidsklassen: J/111, J22, SB20 en de MaxFun25
J/111 is met haar 36 foot, uitgerust met standaard carbon mast en nodige gadgets, de grootste boot waar mee je in Nederland wedstrijden kunt varen in een eenheidsklasse. Klasse voorzitter Paul Gladdines is er trots op dat ze dit voor elkaar hebben gekregen: “Het is echt uniek in Nederland en iedereen is super enthousiast! In de aanloop naar het WK J/111 in Engeland deze zomer is de North Sea Regatta een belangrijke training geweest voor de teams, met vergelijkbare omstandigheden als in Cowes (UK), waar het WK wordt gehouden.” De winst in deze klasse op de NSR gaat naar Lallekönig.
In de J22 gaat de winst naar Fraporita, het team met bemanningsleden uit Frankrijk, Portugal en Italië, allen wonend en werken in Nederland en varend op een Nederlandse boot. Ondanks het grote aantal buitenlandse teams in de SB20 klasse werd de North Sea Regatta uiteindelijk door een Nederlands team gewonnen. In de MaxFun25 winnen de heren van de Yellow Rose. In deze zelfde klasse werd Sailing Team No Limits van het Revalidatiefonds vandaag gevolgd door Arie Boomsma voor het nieuwe human interest programma OverWinnaars. Het programma wordt 5 juni om 21.45 uur op Net5 uitgezonden.
Meer informatie www.nsr.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht