Informatie voor de watersporter

Oceaanroeier Ralph Tuijn begint zijn oversteek van de Indische Oceaan nu rond half mei

Beverwijk – Op 8 mei vertrekt Ralph Tuijn voor zijn derde oceaanoversteek. Hij gaat met zijn roeiboot “Me Inc” de Indische oceaan oversteken. Solo en op eigen kracht. De tocht begint eind mei in Australië en zal circa 120 dagen later eindigen op het Afrikaanse vaste land. Een uitdaging die nog nooit iemand is gelukt en is daarom een wereldrecordpoging. Daarnaast is het de langste solo oversteek ooit over de Indische oceaan met een roeiboot. Ruim 10.000 kilometer van kust naar kust.
De expeditie is zeker niet zonder gevaren. Op eerdere expedities over de Atlantische- en Grote oceaan is Ralph aangevallen geweest door haaien en zat hij dagenlang midden in enorme onweersstormen. Hij heeft ontberingen doorstaan als rottend voedsel wat hij moest zien te compenseren met het vangen van vissen en haaien. Een defecte watermaker zorgde ervoor dat hij moest overleven op regenwater. Een vrachtschip voer bijna over hem heen. Negenmaal kapseisde hij als gevolg van heftige stormen en golven tot 10 meter hoog. Zijn ledematen raakte geïnfecteerd waardoor hij bloedvergiftiging kreeg. Hij roeide door het orkaanseizoen en wist op het nippertje te ontsnappen aan een orkaan met windsnelheden tot 275 kilometer per uur.
Dit alles was niet genoeg want maanden roeien op de Grote Oceaan sloeg hij zo heftig om dat hij schipbreuk leed op een klein eiland. Hij dacht op een onbewoond eiland te zijn gestrand, maar na anderhalve dag vond hij een kleine Polynesische stam. Deze gaven hem onderdak en hielpen hem zijn boot te hebouwen zodat hij na twee maanden zijn tocht weer kon vervolgen.
Ondanks al deze tegenslagen kijkt hij er naar uit om de derde en laatste oceaan ook over te roeien. Hoofdsponsor TriFinance en sponsors Technautic, Tos en DBV-advocaten maken ditmaal mogelijk dat Ralph zijn nieuwste uitdaging kan aangaan. Pieter Smit: “ Deze overtocht past precies bij TriFinance want wij staan voor professionals die ondersteund door een BaseCamp (ondersteunend team) hun carrière tot grote hoogte weten te brengen.”
Ralph zal begin mei naar Australië afreizen om als alles volgens plan loopt rond half mei voor het ruime sop te kiezen. Na circa 120 dagen en ruim 10.000 kilometer zal hij dan eind september op de vaste bodem van Afrika voet aan land zetten.
Ralph wil met deze opzienbarende expeditie aandacht vragen voor het Annelies fonds. Het Annelies fonds zet zich in voor kinderen die sociaal buiten de boot dreigen te vallen omdat zijn een ouder hebben met een psychiatrisch of verslavingsprobleem. Via dit fonds doen de kinderen weer mee en kunnen ze op dans- of muziekles of op een sportclub. Daarnaast zet hij zich in om duurzame waterpompen in Afrika te plaatsen.
Meer informatie www.trifinanceoceanchallenge.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht