Informatie voor de watersporter

Oceaanzeiler en later scheepsmakelaar Ties van Os overleden na val tijdens skiën

Enkhuizen, Feldkirch, Oostenrijk – Op 29 december, na een ongelukkige val tijdens het skiën met zijn zoon, is oceaanzeiler en later scheepsmakelaar Ties van Os (61) in het ziekenhuis van Feldkirch, Oostenrijk, overleden aan een hersenbloeding.

Ties van Os, gelauwerd zeiler en alom gerespecteerd scheepsmakelaar, gold in zeilerskringen, zeker in Enkhuizen en omgeving, als een instituut. Hij was betrokken bij talloze zeilevenementen en heeft met name de markt van traditionele schepen, zowel groot als klein, decennia lang als geen ander op de kaart gezet en vertegenwoordigd.

Ties zeilde al vroeg internationale races: hij maakte in 1979 deel uit van het team van Dirk Nauta op de ‘Prodent’ tijdens de Nedlloyd Specerijenrace van Jakarta naar Rotterdam en zette daarna samen met Schout Schouten een campagne op voor de Trans-Atlantische Zeilrace van Rotterdam naar New York in 1982. Op deze race, waarin zijn team derde werd met de ‘Samsonite’ en op de terugweg eerste, bewees hij zich als navigator door eigenhandig met behulp van via de radio verkregen informatie van collega-schippers en de Engelse kustwacht een zeekaart van het Engels kanaal te tekenen, die in het kaartenvak bleek te ontbreken.

Enkele jaren later werd zijn kwaliteit als navigator nog eens onderstreept, toen hij meedeed in het Whitbread-team van Pleun van der Lugt op de Equity & Law: na de race, waarover hij een boek schreef, kreeg hij uit handen van Princess Diana de prijs uitgereikt voor de beste navigator.

Die internationale zeilcarrière hield hem echter niet weg van zijn vrienden in Enkhuizen, waar hij actief was in de chartervaart. Hij schipperde al vroeg op platbodems voor Zeilvaart Enkhuizen, werd maatje onder Jan Schoen op de legendarische ‘Nordwind’, die in de Middellandse Zee charterde, en deed samen met Caspar Mooyman zijn eerste stappen in de scheepsbemiddeling.

Die capaciteit bouwde hij enkele jaren later zelfstandig uit tot de meest toonaangevende scheepsmakelaardij op het gebied van klassieke schepen, charterschepen en internationaal varende jachten en schepen. Als beginnend makelaar verkocht hij de eerste ‘Eendracht’, waarmee hij zijn naam vestigde. Hij werd een expert op het gebied van internationale transacties, maar bleef ook een bevlogen adviseur en vraagbaak voor eigenaren van rond- en platbodems, voor wie hij soms wel tot drie keer toe een schip verkocht.

Ondertussen bleef hij zeilen. Hij was, soms samen met anderen, soms alleen, eigenaar van verschillende jachten en zeilde in het verband van de Enkhuizer zeilvereniging ‘Almere’, waarvan hij ook nog enkele jaren voorzitter was, veel van de donderdagavond- wedstrijden met Caspar Mooyman. (Panta Rei-Peter Fokkens, Scheepspost)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht