123 stickers

Oceaanzeiler en later scheepsmakelaar Ties van Os overleden na val tijdens skiën

Enkhuizen, Feldkirch, Oostenrijk – Op 29 december, na een ongelukkige val tijdens het skiën met zijn zoon, is oceaanzeiler en later scheepsmakelaar Ties van Os (61) in het ziekenhuis van Feldkirch, Oostenrijk, overleden aan een hersenbloeding.

Ties van Os, gelauwerd zeiler en alom gerespecteerd scheepsmakelaar, gold in zeilerskringen, zeker in Enkhuizen en omgeving, als een instituut. Hij was betrokken bij talloze zeilevenementen en heeft met name de markt van traditionele schepen, zowel groot als klein, decennia lang als geen ander op de kaart gezet en vertegenwoordigd.

Ties zeilde al vroeg internationale races: hij maakte in 1979 deel uit van het team van Dirk Nauta op de ‘Prodent’ tijdens de Nedlloyd Specerijenrace van Jakarta naar Rotterdam en zette daarna samen met Schout Schouten een campagne op voor de Trans-Atlantische Zeilrace van Rotterdam naar New York in 1982. Op deze race, waarin zijn team derde werd met de ‘Samsonite’ en op de terugweg eerste, bewees hij zich als navigator door eigenhandig met behulp van via de radio verkregen informatie van collega-schippers en de Engelse kustwacht een zeekaart van het Engels kanaal te tekenen, die in het kaartenvak bleek te ontbreken.

Enkele jaren later werd zijn kwaliteit als navigator nog eens onderstreept, toen hij meedeed in het Whitbread-team van Pleun van der Lugt op de Equity & Law: na de race, waarover hij een boek schreef, kreeg hij uit handen van Princess Diana de prijs uitgereikt voor de beste navigator.

Die internationale zeilcarrière hield hem echter niet weg van zijn vrienden in Enkhuizen, waar hij actief was in de chartervaart. Hij schipperde al vroeg op platbodems voor Zeilvaart Enkhuizen, werd maatje onder Jan Schoen op de legendarische ‘Nordwind’, die in de Middellandse Zee charterde, en deed samen met Caspar Mooyman zijn eerste stappen in de scheepsbemiddeling.

Die capaciteit bouwde hij enkele jaren later zelfstandig uit tot de meest toonaangevende scheepsmakelaardij op het gebied van klassieke schepen, charterschepen en internationaal varende jachten en schepen. Als beginnend makelaar verkocht hij de eerste ‘Eendracht’, waarmee hij zijn naam vestigde. Hij werd een expert op het gebied van internationale transacties, maar bleef ook een bevlogen adviseur en vraagbaak voor eigenaren van rond- en platbodems, voor wie hij soms wel tot drie keer toe een schip verkocht.

Ondertussen bleef hij zeilen. Hij was, soms samen met anderen, soms alleen, eigenaar van verschillende jachten en zeilde in het verband van de Enkhuizer zeilvereniging ‘Almere’, waarvan hij ook nog enkele jaren voorzitter was, veel van de donderdagavond- wedstrijden met Caspar Mooyman. (Panta Rei-Peter Fokkens, Scheepspost)

3 Berichten

 • Gerda Ott-Wanders

  3 jaar geleden / 2 januari 2019 om 20:27 uur

  Vreselijk bericht. Ik vond Ties een geweldige kerel. Heb veel met hem te maken gehad op het notariskantoor in Enkhuizen, waar ik werkte en onder andere
  de “ schepen” deed. Veel in samenwerking met hem toen zijn makelaarskantoor nog in de running was. Hij was zeer kundig, altijd behulpzaam en heel gezellig. Met Ties samenwerken was een feest, we hebben ook de vreemdste en leukste zaken gehad en dat met hem altijd met veel plezier gedaan. Ik wil met een glimlach op mijn gezicht aan hem denken, hoewel ik gewoon nu met tranen zit. Heel veel sterkte toegewenst aan zijn familie, vrienden en bekenden. Verder zijn hier geen woorden voor, te erg.
  Gerda Ott-Wanders

 • Hilde Bax

  3 jaar geleden / 3 januari 2019 om 09:28 uur

  Wat een triest bericht. Mijn condoleances voor familie en vrienden van Ties. Lang geleden (ruim 40 jaar) waren we beiden instructeur bij zeilinstituut de Bird in Heeg.

 • Paul Huisman

  3 jaar geleden / 3 januari 2019 om 19:20 uur

  Wat een schrik, zo een plotseling afscheid van Ties. In mijn HISWA tijd als bedrijfsgroep manager van HISWA Makelaars, veel met Ties als bestuurslid van deze groep samengewerkt. Natuurlijk waren deze twee eigenwijze heren het niet altijd eens, maar wel altijd samen constructief aan het werk om het beste voor de jachtmakelaars naar boven te halen en voor elkaar te krijgen. Ties, altijd zeer betrokken en gedreven voor het vak met een jarenlange ervaring stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken. En daar had iedereen iets aan. Daar waar tweespalt dreigde, zag Ties altijd mogelijkheden voor partijen om elkaar te versterken in plaats van dwars te zitten. Daar is bijvoorbeeld de Coöperatie Nederlandse Jachtmakelaars uit voort mogen komen. De branche gaat hem missen. Ik wens Ties’ familie en vrienden heel veel sterkte met dit veel te vroege afscheid.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X