Informatie voor de watersporter

Olympische zeiler Pieter Jan Postma winnaar van Europese titel in de Finn Klasse

postma_finnBarcelona – Zeiler Pieter-Jan Postma heeft in Barcelona de Europese titel in de olympische Finn Klasse veroverd. Op de laatste dag eindigde de ervaren Fries als zesde in de medalrace. Dat was meer dan genoeg voor de eindoverwinning. Postma plaatste zich met 11 punten voorsprong als leider van het klassement voor die medalrace.

Dit is de eerste echte overwinning die Postma op zijn naam schrijft op een groot toernooi. De gedreven Finn zeiler pakt de titel in een olympisich jaar op een evenement met bijna 100 deelnemers, van wie slechts twee grote concurrenten ontbreken: “Ik heb een hele goede serie gevaren. Ik ben hier hartstikke blij mee. Het waren niet helemaal mijn omstandigheden maar ik was hier toch echt de beste, en dat met afstand. Dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst. Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is inderdaad een eerste overwinning op een groot toernooi. London (olympische spelen red.) was natuurlijk een harde tik. Daar ben ik langzaam van aan het opkrabbelen.”

Postma werd in 2007 al eens tweede op een WK in Cascais. In 2011 pakte Postma ook het zilver op het WK in Perth. Op de Olympische Spelen viel de Friese zeiler net naast het podium. Vorig jaar eindigde Postma nog op een zesde plaats op het WK in Takapuna NZL. In 2014 won Postma, een een Volvo Ocean Race avontuur met Team Brunel, de wereldbekerwedstrijd in Hyeres en nu dus de Europese titel.

Opvallend is dat Postma het toernooi in Barcelona slecht begon met een 33ste plaats in een veld van bijna honderd boten. Maar na deze slechte eerste race zeilde Postma een zeer sterk toernooi. (2016.finneuropeans.org, www.pieterjanpostma.com)