Informatie voor de watersporter

Omtzigt Watersport bestaat 125 jaar

Van vervoer van veen tot verkoop van luxe boten. De geschiedenis van Omtzigt Watersport in een notendop.

Lang geleden is C.F. Omtzigt, de opa van Cor (C.Th.) Omtzigt, mijn opa, een bedrijf begonnen als vervener en handelaar in Brandstoffen en heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in januari 1898, wat nu nog steeds zichtbaar is in onze huidige KvK inschrijving.
Bij deze handel werd er natuurlijk al gebruik gemaakt van schuiten en vletten (boten voor het transport).
Dit hebben we o.a. ook herleid uit een advertentie van 25 jan. 1898 in het Leidsch Dagblad, C.F. Omtzigt heeft besloten om rond 1900 reeds het bedrijf over te doen aan zijn oudste zoon Jacobus Hendrikus Omtzigt welke zijn assortiment aanvulde met zand en grind.

De oudste zoon van J.H. Omtzigt is mijn opa Cor Omtzigt (geboren in 1899) welke het bedrijf van zijn vader overnam, maar het bedrijf was inmiddels zoveel groter gegroeid, dat Cor heeft besloten het bedrijf te splitsen en heeft het deel zand en grind overgedaan aan zijn 2 jongere broers Piet en Henk en is zelf verder gegaan in de brandstoffen handel, wat steeds meer naar handel in kolen en stookolie ging, waar nog steeds de schuiten en vletten werden gebruikt voor het transport. Voor het duwen en slepen van de schuiten en vletten werden inmiddels buitenboord motoren gebruikt, wij bezitten nu nog 1 van deze oude Volvo Penta bb. motoren.

Cor Omtzigt kreeg 2 zonen en zijn jongste zoon Ko (J.P.) Omtzigt kwam werken in het bedrijf van zijn vader en werd mede eigenaar, eind jaren ’60 kwam het aardgas in Nederland en de mensen in de omgeving schakelden vrij snel om naar aardgas verwarming,  waardoor de brandstoffen handel snel achteruit ging en het personeel wegliep, mijn opa Cor overleed in 1968 en mijn vader Ko was toen te jong om een subsidie te verkrijgen om het bedrijf om te schakelen. Zijn interesse in de boten en buitenboordmotoren was er al, want die gebruikte en verhandelde de fam. Omtzigt al jaren, hij besloot een botenkraan te bouwen in de kolenloods aan de Rijn, waarmee hij plezierboten uit het water kon halen voor winterstalling.

Joop den Uil kwam aan het bewind en de mensen in Nederland kregen meer vrijetijd en gingen meer geld verdienen, waardoor er mensen kwamen vragen of de gestalde boten in de kolenloods niet te koop waren? Ko heeft toen in 1971 met zijn vrouw Ria besloten om het roer om te gooien van brandstoffen handel naar botenhandel en is 51 jaar geleden het watersportbedrijf begonnen.
Een gouden zet bleek het later te zijn om dat samen met zijn vrouw aan de Hoge Rijndijk te  Zoeterwoude te doen. Ko kreeg 3 kinderen 2 jongens en 1 meisje waarvan de oudste zoon Alexander er ook wel oren naar had om in de watersport te gaan.

Maar aangezien het bedrijf (wat vanaf de eerste generatie Omtzigt aan de Hoge Rijndijk gevestigd was) uit zijn jasje was gegroeid, zijn ze gezamenlijk gaan zoeken naar een geschiktere plaats
en die werd gevonden in het mooie Sassenheim nabij de Kagerplassen.
Samen met Ko, Ria en Alexander hebben ze hun naam gevestigd in Sassenheim door een prachtig watersport bedrijf neer te zetten met het merk Chris*Craft en div. sloepen merken.
In 2010 heeft zoon Alexander samen met zijn vrouw Miriam het watersportbedrijf volledig overgenomen en zij hebben het verder uitgebreid met o.a. een nieuwe hijskraan aan de Industriekade, een ruime winterstalling/opslag hal voor boten en een extra import RAND Boats voor BeNeLux..
Nu anno 2022 is dit nog steeds zo en we hopen er nog heel wat jaren aan vast te knopen.
Waarna 1 of meerdere van onze kinderen Bryan, Shaya en Jayden het misschien ook leuk vinden om de 6de generatie te worden, die ons mooie familie bedrijf Omtzigt Watersport verder voort gaat zetten.

Voor meer informatie: Omtzigt.com

Foto: Omtzigt Watersport

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht