Informatie voor de watersporter
Delta21

Omvaren voor een buffermeer

Stel, onze stormvloedkeringen moeten dicht door storm op zee, maar de rivieren naderen het topje van de dijken door extreme regen. Door klimaatverandering lijkt dit noodscenario steeds realistischer. We weten het wel, maar we doen er niks aan. Of toch wel? 

Plan Delta21

Benieuwd naar een mogelijke oplossing? Kom dan op 19 maart naar het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Daar verzorgen Huub Lavooij en Leen Berke van Delta21 de lezing ‘Lessen van de St. Elisabethsvloed voor nu’. Lavooij en Berke zijn de initiatiefnemers van het ambitieuze plan Delta21. 

Dam, kering en gemaal

Volgens het plan Delta21 zou er een dam komen tussen de Tweede Maasvlakte en het eiland Goeree Overflakkee, zeg maar voor de hele monding van het Haringvliet. Deze afsluiting bestaat uit een duinenrij, een gemaal en een afsluitbare kering. Door de waterkering ontstaat een meer van ongeveer twintig vierkante kilometer. Het gemaal heeft zoveel capaciteit dat ook bij de allerhoogste rivierwaterstanden het overtollige water in zee kan worden gepompt. De duinen en de afsluitbare kering zorgen voor voldoende bescherming tegen hoge zeewaterstanden.

Zee-route kwijt?

Een nieuwe afsluiting van een al afgesloten zeearm? Een snelle blik op Google maps laat een gebied zien met een vaarroute, een royaal strand en veel natuur. De sluis bij Stellendam ligt in de zomer dagelijks vol met zeegaande jachten. Wordt dit net zo’n levenloos waterreservoir als Volkerak? En raken we een belangrijke vaarverbinding naar zee kwijt? 

Omvaren

Tijdens de lezing in het Baggermuseum kunnen we het de heren zelf vragen. Maar een blik op de site www.delta21.nl geeft een zeer verhelderende kijk op de plannen. Eerst maar eens ons eigen belang als watersporters: op de getekende overzichtskaarten van de plannen zien we zeilbootjes ingetekend. De zaak gaat niet op slot. Sterker nog, het wordt een zeer dynamisch gebied. Eb en vloed keren terug op het Haringvliet waar de sluizen permanent open zullen staan. De brakke riviermonding staat garant voor interessante natuur. In het buffermeer komt een getijde-centrale, goed voor 60 MW. Maar het belangrijkste is toch wel de waterveiligheid van ons lage landje. Alleen zullen wij als watersporters daar wel een stukje voor moeten omvaren, met een groot meer voor de ingang van het Haringvliet. Dat hebben we er graag voor over, toch?

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht