Informatie voor de watersporter

Ondanks 8500 belangstellenden minder Boot Düsseldorf 2015 met 240.000 bezoekers toch positief geeindigd

PERSBERICHT
Düsseldorf – Boot Düsseldorf blijft een veilige haven voor de internationale boten- en watersportindustrie: ’s werelds grootste boten- en watersportbeurs die op zondag 25 januari na negen beursdagen ten einde liep, heeft de verwachtingen van haar exposanten in de verschillende segmenten van het aanbodpalet weten te vervullen. 240.000 watersporters uit circa 60 landen kwamen naar Düsseldorf om in 17 beurshallen informatie in te winnen over nieuwe boten, watersportartikelen, uitrustingen en maritieme dienstverlening bij 1.741 exposanten uit 57 landen. Ter vergelijking: in 2014 kwamen 248.600 bezoekers naar boot.
Het programma ‘360° watersport beleven’ boekt duurzaam effect
“We zijn met het verloop van de beurs absoluut tevreden, ook al hebben we de topresultaten van het voorgaande jaar niet kunnen evenaren. Het winterse weer tijdens de traditioneel sterkst bezochte tweede zaterdag heeft veel gasten weerhouden om naar de beurs te gaan. Ook tijdens enkele doordeweekse dagen telden we een gering verlies van het aantal bezoekers. Dit verandert echter niets aan de totale waardering van de beurs en haar positie in het beurslandschap: met het jaarlijks ver boven de 200.000 uitkomend aantal hoogwaardige bezoekers in het meest koopkrachtige deel van Europa blijft boot Düsseldorf een garantie voor goede contacten en zaken en een betrouwbare marktplaats voor de boten- en watersportbranches,” aldus Werner Matthias Dornscheidt, voorzitter van de directie van Messe Düsseldorf.
“Het programma ‘360° watersport beleven’ boekt duurzaam effect. De 20 belevings- en themawerelden werden uitstekend bezocht. Bijna 25 procent van de bezoekers, vooral gezinnen en jongeren die in watersport zijn geïnteresseerd, maakte van de gelegenheid gebruik om de watersport onder het dak van de beurshallen te beleven en informatie in te winnen over de talloze disciplines. We leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de branche.”
boot_dusseldorf_2015
Vele premières gaven bezoekers nieuwe impulsen
Ook Jürgen Tracht, directeur van de branchevereniging Bundesverband Wassersportwirtschaft (BVWW) uit Keulen, beoordeelde boot 2015 positief. “Het groot aantal bootpremières en noviteiten heeft zijn uitwerking niet gemist: de boten- en jachtenkopers uit het binnen- en buitenland honoreerden de innovatieve bootconcepten in iedere afmeting en klasse. De stands van de exposanten zijn gedurende alle beursdagen goed bezocht door kopers en koopgeïnteresseerden die gericht informatie kwamen vergaren.
Zeilboten meest populair bij bezoekers
De zeilboten en zeiljachten zijn net als voorheen de favoriet van de bezoekers van boot: bijna de helft van hen interesseerde zich voor het varen met zeil. Bijna een derde zocht informatie over motorboten. Ditzelfde gold voor bootuitrustingen en toebehoren. Bij meer dan een kwart van de bezoekers stonden duikreizen en duikuitrustingen op de wensenlijst. Twintig procent ging naar de reiswerelden in de hallen 13 en 14.
Internationaal karakter als handelsmerk van boot
Het aantal buitenlandse bezoekers ontwikkelt zich heel positief. Ruim 50.000 bezoekers kwamen dit jaar van buiten Duitsland naar de beurs aan de Rijn. Een derde van de bezoekers kwam uit het zuiden, oosten en noorden van Duitsland.
Handel in nieuwe boten op hetzelfde sterke niveau als voorgaande jaar
Volgens de informatie van de BVWW-directeur Jürgen Tracht ligt de handel in nieuwe boten op hetzelfde sterke niveau als het voorgaande jaar. Dit geldt zowel voor de motorboten als voor de markt van zeiljachten en zeilboten. In sommige segmenten is er zelfs sprake van groei. “De vraag naar grote jachten trekt weer aan. De branche kon op de beurs veelbelovende, internationale contacten leggen en terugkijken op een goede verkoop. Er is ook veel dynamiek aan het andere eind van het scala: de interesse in kleine boten is door de regelgeving dat boten tot 15 pk zonder vaarbewijs mogen worden bestuurd duidelijk toegenomen.”
Refit-trend geeft markt voor uitrustingen vleugels
De aanbieders van hoogwaardige bootuitrustingen en toebehoren profiteren van de demografische ontwikkeling. Hun omzetten overstijgen duidelijk die van het voorgaande jaar. Veel booteigenaren die de middelbare leeftijd zijn gepasseerd, kiezen ervoor om hun boot op te waarderen in plaats van een nieuwe boot te kopen. Ze investeren behoorlijke bedragen in hoogwaardige comfort-uitrustingen zoals boord- en consumentenelektronica, kookapparatuur en koel- en klimaatinstallaties voor hun ‘tweede thuis’.
Duiksportbranche kan weer doorademen
Voor de producenten van duiksportuitrustingen betekende boot 2015 een adempauze. Goede omzetten in de handel en een uitstekend bezochte duiksporthal bewezen dat de interesse in de duiksport nog steeds groot is. Dit geeft de branche frisse moed. En dat was nodig daar ze de afgelopen jaren qua omzet behoorlijk heeft moeten inboeten op basis van de moeilijke politieke situatie in Egypte, het belangrijkste duikgebied voor beginners.
Cruise-thema kent een geslaagde start op boot
De chartermarkt heeft veel boekingen kunnen noteren voor het watersportseizoen 2015. Na de zonnige Noord-Duitse zomer in 2014 zijn met name de vaarbewijsvrije binnenwateren van Duitsland en de Oostzee erg populair. Op internationaal niveau staat de Middellandse Zee bovenaan de lijst, en dan vooral de geliefde chartergebieden Kroatië en Griekenland die met een goede prijs-kwaliteitverhouding punten scoren.
Vanaf de start succesvol: het nieuwe thema cruises. In het Cruise Pavilion in hal 14 vergaarden volgens een representatieve bezoekersenquête rond de 14.000 bezoekers informatie over de mogelijkheden om de vakantie aan dek van een internationaal cruiseschip te beleven. De verwachtingen van de deelnemende rederijen werden duidelijk overtroffen.

Nieuwe hal voor staaljachtbouw
De Nederlandse staaljachtbouw presenteerde zich dit jaar in al haar exclusiviteit en kwaliteit in hal 17. Dit nieuwe concept dat door Messe Düsseldorf, tezamen met de branche was gecreëerd, viel zowel bij de bezoekers als de exposanten in de smaak. De verhuizing van hal 15 naar de kleinere hal 17 werd extra luister bijgezet door de Holland Open – een netwerkbijeenkomst die onder het genot van een drankje en een Indisch buffet na afloop van de beursdag plaatsvond en waar de organisatoren, te weten het Nederlands Consulaat-Generaal in Düsseldorf, de branchevereniging Nederlandse Jachtbouw Industrie ‘NJI’, Messe Düsseldorf en Fairwise bv ruim 220 bezoekers konden verwelkomen.
Het ‘actief meedoen-concept’ van boot slaat aan bij bezoekers
De 20 belevingswerelden van boot 2015 raakten met het activiteitenaanbod, de sprekers en de informatieve programma’s bij de bezoekers de juiste snaar. De grote hit dit jaar was het Segel Center met daarin wereldreizigers en de sterren uit de branche, maar ook het Tauchsport Center met de proefduikbekken was populair. Ook het Motorboot Center, de Urlaubswelt en de Beach World als ontmoetingsplek voor jonge watersporters, werden heel goed bezocht.
In de algemene beoordeling heeft boot 2015 wederom hoge cijfers kunnen noteren: volgens de eerste enquêtes gaf 98 procent van de bezoekers aan dat hun verwachtingen waren vervuld.
We verheugen ons op een weerzien op boot Düsseldorf 2016 die van 23 tot en met 31 januari 2016 plaatsvindt.
Meer informatie www.boot.de

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht