windverwachting

Ondanks inzet olympisch wonder Ainslie door Amerikanen, lijkt Nieuw-Zeeland nu zeker van America’s Cup

San Francisco (VS) – Vanwege de tot vandaag erbarmelijk resultaten in de America’s Cup tegen Emirates Team New-Zealand (4-1) bracht Oracle Team USA donderdag plotseling het olympisch kanon Ben Ainslie in stelling. Niet als stuurman, maar dit keer als tacticus. Het mocht niet baten. Oracle verloor beide races en de Kiwi’s zijn nu zo goed als zeker van de America’s Cup.

De bemanningswissel hielp in elk geval om de zesde race aanvankelijk uiterst spannend te maken. In het kruisrak forceerden de boten een aantal maal een typische ‘match race’ bakboord-stuurboord situatie en passeerden elkaar op een paar meter afstand met een snelheid van zo’n 40 knopen. Ondanks de inbreng van alle ervaring van Ainslie was het Nieuw-Zeeland, die de strategie dicteerde en voorsprong afdwong, en moest Oracle deze volgen. Aan het eind van het kruisrak was het verschil toch weer uitgegroeid tot 44 seconden. En bleef groeien tot op de finishlijn. Zo veranderde na race 6 de stand in 5-1 voor Nieuw-Zeeland.

En ook de zevende race ontwikkelde zich niet anders dan de vorige. Opnieuw nam Emirates Team New-Zealand de leiding, dit keer zelfs al vóór het begin van het kruisrak, en behield deze tot de finish. Met nog drie winstpunten te gaan, kan de America’s Cup de Kiwi’s nauwelijks meer ontgaan bij een stand van 6 – 1. Zeker niet als men bedenkt, dat de Amerikanen eerst nog twee strafpunten hebben weg te werken.

Op zaterdag 14 september – Nederlandse tijd 22:00 uur – staan volgens het schema race 8 en 9 op het programma. Ook deze zijn in Europa live op internet te volgen. (Nauticlink, America’s Cup met YouTube live kanaal)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X