Ondanks moeilijke tijden is Nederland dankzij André Hanzens toch weer een nieuwe topzeilschoener voor internationale zeilvaart rijker

PERSBERICHT
avatarHarlingen – De traditionele chartervaart op zee kent momenteel moeilijke tijden. Het is onzeker hoe het in de toekomst met de certificering van zeezeilschepen zal lopen en banken verstrekken niet makkelijk een financiering voor de bouw van een nieuw schip. En toch lukt het André Hanzens om een nieuwe topzeilschoener in Nederland te bouwen. Zijn nieuwe schip Avatar, genoemd naar de film van James Cameron, moet eind dit jaar klaar zijn en wordt volgend jaar in de vaart genomen.
In een tijd waarin het economisch moeilijk gaat, een bankfinanciering moeilijk te verkrijgen is en de zeezeilschepen problemen hebben met de erkenning van hun certificaten, durft André Hanzens het aan om zijn schip te koop te zetten en een nieuw schip te bouwen. Voor zijn Twister, een mooi en goed onderhouden zeilschip, wordt ondanks de genoemde problemen al snel een koper gevonden. Een nieuwe eigenaar die de reizen met de Twister gelukkig voort wil zetten. Dat geeft André de ruimte om zich volledig aan de bouw van de Avatar te wijden.
Van het casco van een KFK-kotter die in zijn laatste jaren onder de naam Grietje Maria in de (sport-)visserij is ingezet is inmiddels een mooie topzeilschoener gemaakt. Ze heeft een snelle rompvorm en de uitstraling van een jacht. In het dekhuis is ruimte voor de salon met bar en een navigatiehoek. Benedendeks komen de keuken, zes tweepersoonshutten met eigen douche, twee toiletten en de bemanningsverblijven. Tijdens dagtochten kunnen er maximaal 55 personen meezeilen. De Avatar is geschikt om wereldwijd mee te varen, maar de eerste jaren zal André Hanzens zich richten op nautische evenementen en zeiltochten in Europa. Om vervolgens de horizon te verbreden naar verder gelegen vaargebieden, zoals mogelijk Canada.
De Avatar wordt gebouwd bij de werf Scheepsbouw & Reparatie Friesland van Lex Tichelaar in Harlingen, waar al veel traditionele charterschepen gerestaureerd en gebouwd zijn. Als Harlinger schip zal de Avatar officieel in de vaart genomen worden tijdens het evenement The Tall Ships Races Harlingen, dat van 3 tm 6 juli 2014 in de havens van Harlingen georganiseerd wordt. Vervolgens zal zij haar krachten gaan meten met andere tall ships tijdens de race van Harlingen naar Fredrikstad in Noorwegen. Aan boord zullen jongeren in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar onderdeel uitmaken van de bemanning.
Voor André Hanzens is dit de tweede keer dat hij een schip bouwt. In 1998/1999 bouwde hij een voormalige Scheveningse viskotter om tot de tweemastschoener Twister. Met dit snelle zeilschip zeilde hij veertien jaar lang door Europa, waarbij de Oostzee het belangrijkste vaargebied was. In deze jaren heeft hij met zijn schip en team een goede naam weten op te bouwen bij nautische evenementen en onder bedrijven en particuliere groepen die zeilen voor hun uitje of vakantie kiezen.
Meer informatie www.tallship-avatar.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X