Ongeluk omgeslagen zeiljacht Frans Maas voor Belgische kust eist minstens twee levens

Oostende – Op tien mijl uit de kust bij Oostende is vanochtend rond halfnegen het zeiljacht ‘Capella’, dat onder Nederlandse vlag voer, met zes opvarenden omgeslagen. Minstens twee bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen. Een derde bemanningslid wordt vermist. Omdat er geen noodsignaal was uitgezonden, werd er pas zaterdagmiddag alarm geslagen.

Het jacht uit Breskens van wedstrijdzeiler en jachtontwerper Frans Maas (79) nam deel aan de ‘The Light Vessel Race’, een wedstrijd over lange afstand, die startte in Zeebrugge. Maas was zelf ook aan boord, met zijn kleinzoon en vier anderen. Maas behoort tot de overledenen. Zijn kleinzoon is gered. Naar een opvarende van 18 jaar wordt nog gezocht.

De drie drenkelingen die gered zijn, zaten op de romp van het schip. Zij werden naar het ziekenhuis in Brugge gebracht. Eén van hen is onderkoeld. Ze zullen ondervraagd worden om na te gaan wat er exact is gebeurd. Volgens de laatste berichten zou de kiel zijn afgebroken en wordt het wrak geborgen.

Bij de zoekactie naar de vermiste zeiler zijn Nederlandse reddingshelikopters en verscheidene schepen ingezet. (NOS, HLN, nieuwsblad.be, Omroep Zeeland, PZC, De Telegraaf, Clubracer )