Informatie voor de watersporter
Header Column Bert Kuipers

Ongezonde uitwassen

RAI’s eigen METSTRADE, de wereldwijd bekende vakbeurs voor de toeleverindustrie van de jachtbouw, viel afgelopen november plotsklaps net onder de eerste opnieuw aangescherpte corona-maatregelen. Dat gaf paniek in de tent. Omdat het woord ‘lock down’ ook in de berichtgeving circuleerde, vonden een aantal voornamelijk buitenlandse exposanten het een reden om last minute weg te blijven. Maar wij gebruiken het woord ‘lock down’ inmiddels al zodra winkels en horeca een paar uur eerder moeten sluiten. Anders gezegd lijdt het woord in het Nederlands (..) aan inflatie. Dat veroorzaakt buiten onze grenzen onduidelijkheden. Daar mag je bij een lock down meteen het huis niet meer uit. Dat is andere COVID-koek.

De RAI checkte mijn coronapas overigens voorbeeldig inclusief identiteitsbewijs. Een reis per openbaar vervoer, of een bezoek aan een bouw- of XL-supermarkt zal op dat moment een groter gezondheidsrisico opgeleverd hebben. Blijft dus even de vraag, waarom ook het nog altijd in Nederland gevestigde Lankhorst Taselaar – een reus in watersportaccessoires – op de beurs met een simpel ‘excuusbord’ schitterde door afwezigheid. Waarschijnlijk omdat merkenverzamelaar Brunswick Corporation daar nu sinds 2017 als onderdeel van Mercury Marine aan de touwtjes trekt. In Amerika wint de angst voor alle mogelijke – én onmogelijke – claims het kennelijk inmiddels zelfs van de klassieke en diepgewortelde Amerikaanse sales force.

Maar de sfeer op de drempel van de vierde coronagolf was ondanks wat lege stands toch alles behalve depressing. In tegendeel. De orderportefeuilles van nagenoeg alle jachtbouwers zitten bommetje vol. Ondanks – of wie weet, juist dankzij corona. Want wie op zoek is naar een veilige haven, koopt in deze tijd een jacht om het water op te gaan. Met de razendsnelle ontwikkeling van techniek en materialen blijft innovatie nog steeds de spil van het succes bij al die orders. Alles tegen het groene, dan wel blauwe decor van duurzaamheid en uiteraard de energietransitie. Want de zoektocht naar de ideale elektrische voortstuwing is niet alleen op het land, maar ook op het water de Heilige Graal van het moment.

Dat brengt me bij de opvallend mobiele elektrische schroef-stick van het Franse Temo, dat in de RAI op zoek was naar vertegenwoordigers. Een superhandelbaar 450 watt motortje (200 watt voortstuwingspower), die je zó simpel op je dinghy, bijboot of opblaasboot prikt, dat je meteen denkt ‘da’s handig‘. Zowel in z’n vooruit als achteruit. Wel een uurlang. Helaas zit er een prijskaartje van ruim 1400 euro aan dit elektrische long tailtje. De accu is daarbij ook nog eens dusdanig in de buis geïntegreerd, dat je ‘m niet kunt vervangen. Na 500 tot 700 laadsessies (220 of 12 volt) belandt de Temo dus op de elektronica-belt. Dat is wel jammer. Wie desondanks verliefd raakt op dit hulpstuk, doet er verstandig aan direct de passende drijver aan te schaffen om te voorkomen dat de Temo op een onverwacht moment uit de hand schiet en verder gaat als afborrelende onderzeeër.

Maar goed, hou je ‘m boven water, dan kan de stijlvolle Temo voorlopig toch een verbrandingsmotortje uitsparen. Tegelijk zorgt de vroeg of laat onontkoombare transitie naar andersoortige voortstuwing ook voor minder gewenste uitwassen. Ook op het water, en dus niet alleen op de weg. Ter verduidelijking: prima hoor, al die elektrische fietsen. Ongetwijfeld van wezenlijk nut als het gebruik een autoritje uitspaart, of een bejaarde letterlijk verder helpt. Maar wat te denken van al die jonge gebruikers, die voorheen op eigen kracht fietsten en zich nu hebben geëlektrificeerd? Met de elektrisch aangedreven mountainbike als meest tegenstrijdige uitvinding. Ronduit ongezond voor een generatie die met overgewicht kampt.

Op de METSTRADE vonden we voor op het water een even zorgelijke variant van de elektrische mountainbike. Een elektromotortje voor de aandrijving van… je supboard of kajak! Hoef je daar ook niet meer op te bewegen. Ja echt, we blijven onbeperkt comfort vreten. In dit geval de Vaquita van Epropulsion. In Nederland voor 799,00 euro te bestellen bij Drinkwaard. Die laat je 70 minuten full speed ‘passief’ op je plankje staan of in je kano zitten. Of helpt je op halve kracht vijf uur lang je spieren te ontzien. Je bindt het vier kilo electro-slaafje in twee minuten onder je sportattribuut, en daar ga je! De paradox van onze tijd. In plaats van minder energie te verbruiken, consumeren we met z’n allen steeds meer. Dat is niet gezond. En ook nog voor de leut. Kan niet de bedoeling zijn.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht