Informatie voor de watersporter

Ook boten uit eerdere oceaanraces in de Scheveningse haven tijdens pitstop en Volvo Ocean Race Festival

PERSBERICHT
Den Haag – De Volvo Ocean Race wordt al vele jaren gevaren, de Volvo Ocean 65 boten waar de zeilers nu in varen, zagen er vroeger heel anders uit. Nu zijn het one design boten, ze zijn allen precies hetzelfde, eerder bouwde ieder team zijn eigen boot naar richtlijnen van de organisatie. Logischerwijs had degene met het meeste geld, de snelste boot. Een aantal van deze oude racemonsters zijn tijdens het Volvo Ocean Race Festival te zien, waaronder twee boten van ex-Volvo Ocean Race zeiler Hans Bouscholte.

Met de klok mee: Sanya, Racemonster, Flyer 1, Bouscholte 60
Met de klok mee: Sanya, Racemonster, Flyer 1, Bouscholte 60

De boten van nu zijn dan allemaal hetzelfde, de boten van vroeger hebben allemaal een eigen, uniek verhaal. Leer deze boten zelf kennen, lees het verhaal en praat met de huidige eigenaren. Ook varen een aantal van deze boten de haven in en uit, een prachtig gezicht om te zien.
Toekomstige Volvo Ocean Race zeilers
Hans Bouscholte, heeft zelf twee oude racemonsters in bezit, de Bou60, een Volvo Ocean 60, en de Sanya, een Volvo Open 70. Tijdens het festival vaart hij twee dagen lang met klanten van Volvo en zijn studenten voor de kust van Scheveningen. “Het publiek kan ons zien uitvaren, Ysbrand Endt (Mini-Transat zeiler) vaart de ene boot, zelf sta ik aan het roer van de ander”, vertelt Bouscholte.
Vorig jaar heeft Bouscholte de boten aangeschaft, hij gebruikt ze voor de jeugdopleiding Oceanrace Academy. Een opleiding voor jongeren die de ambitie hebben om ooit zelf de Volvo Ocean Race te zeilen. “We zijn na de start van de Volvo Ocean Race begonnen met de opleiding. De eerste groep begon op de Volvo Ocean 60, een aantal van hen zijn inmiddels doorgegroeid naar de Volvo Open 70. Grote kans dat zij bij de start van de volgende Volvo Ocean Race zelf meezeilen.” Want dat is het uiteindelijke doel van de opleiding: “Een Benelux boot aan de start.” Zo ver is het nog niet, nu varen ze de Europese etappes mee langs de zijlijn. Van Lissabon via Loriënt naar Den Haag. En uiteindelijk naar de finish in Zweden.
De Flyer
Niet alleen de twee boten van Bouscholte liggen in de haven, ook de Flyer is aanwezig. Eén van de bekendste en succesvolste Nederlandse boten uit de Volvo Ocean Race, voorheen de Whitbread Around the World Race. Dit was de boot waarmee Conny van Rietschoten met zijn bemanning tijdens de editie 1977-78 eerste werd. Een editie later was het opnieuw van Rietschoten die, deze keer met de Flyer II, deze race om de wereld won. Het is de Flyer die straks op het festival ligt te pronken. Deze heeft na de Whitbread Around the World Race verschillende eigenaren gehad en diverse lange afstand wedstrijden gevaren. In november 2013 kwam de boot weer in Nederlandse handen, dit vanuit het initiatief van ‘Revival of the Flyer’. Na een refit bij de Nederlandse werf, en tevens bouwer van de boot, Royal Huisman in Vollenhove, is de Flyer weer helemaal zeilklaar.
Monster Project Monster Project
Ook Monster Project is aanwezig. Deze boot voer voorheen als Team Russia, onder Russische vlag, in 2008-09 mee aan de race, maar heeft hem nooit helemaal gevaren. Het team kon geen sponsorpartner vinden en was hierdoor genoodzaakt de race na de derde etappe te staken. De boot is inmiddels helemaal opgeknapt door de huidige eigenaren Andrew Budgen en Fred Schwyn. Tot de vaste bemanning van schipper Budgen behoren de Nederlanders Petronella de Jong en Annemieke Bes, beide Olympische zeilers.
Meer informatie www.volvooceanracefestival.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht