Informatie voor de watersporter

Ook programma Masterskip-zeilschip Wylde Swan vol Nederlandse scholieren in de knel door coronavirus in de Carieb

Persbericht
Nes-Akkrum – De 25 middelbare scholieren, 4 docenten en 12 crewkleden die al bijna 3 weken in de Caraïben zeilen op het Nederlandse zeilschip de Wylde Swan komen steeds meer klem te zitten. Het schip heeft bij verschillende eilanden al de grootste moeite om nog in te klaren. De leerlingen zijn aan boord met het programma Masterskip waarbij Nederlandse scholieren zes weken hun schoolwerk aan boord van een zeilschip volgen en zich verder verdiepen en verbreden in bètavakken en werken aan persoonsvorming en socialisatie.

Foto’s: Masterskip

Christophe Meijer van Masterskip: “Aan boord gaat het geweldig. We zijn al bijna 3 weken onderweg en niemand is ziek. Het hygiëne besef is groot dus er zal ook niemand ziek worden. Maar de wereld waar we in rond varen verandert met het uur.” Bij aankomst een dag geleden in Saint Lucia had de Wylde Swan grote moeite om door de douane en immigratie te komen. Nadat dit gelukt was konden de trainees gelukkig gewoon aan wal voor een leerzame hike en een ontspannen middag catamaranzeilen.
Ondertussen sluiten veel eilanden hun havens en luchthavens voor alles wat van buiten komt en zoeken de mensen van Masterskip naar een oplossing. Er veel contact tussen rederij en schip en lokale contacten om een passende oplossing te vinden.
Meijer: “Eén van die oplossingen kan zijn dat we de Wylde Swan klaarmaken voor een oceaanreis en binnenkort de Caraïben verlaten om met iedereen aan boord terug te zeilen naar Nederland. Meijer benadrukt nogmaals dat er bij Masterskip geen zieken zijn en de opvarenden al bijna drie weken in heerlijke vorm van quarantaine verkeren.”
Aanvulling 170320
Slecht nieuws? Nee! Goed nieuws!
Toen vervolgens achtereen de U.S.A. en de ABC eilanden hun luchtruim sloten is er crisis overleg gevoerd tussen schip en rederij. Met daarna het sluiten van het luchtruim van Sint Maarten werd duidelijk dat er maar één manier is om de leerlingen nog naar huis te krijgen: Zeilend de oceaan over.
“Zondagavond hebben we hier contact over gehad met alle ouders. De algemene stemming was opgelucht. Men maakte zich zorgen over hun kind in het overzeese en was blij dat er een andere overweging werd gemaakt.”, aldus Christophe Meijer van Masterskip.
Aan boord werd de mogelijkheid om terug te zeilen bij de trainees wisselend ontvangen. Inmiddels is iedereen over de eerste schok heen en is de stemming positief.
100% oceaanwaardig
Meijer: “Het is een geluk dat we ons bevinden op een 100% oceaanwaardig zeilschip. In principe zijn we van niemand afhankelijk. De reis over de oceaan is een drastische maar ook noodzakelijke maatregel. Lokale overheden in de Carieb maken ad-hoc besluiten over hun eilanden en havens. Daar valt niet meer op te anticiperen.
Crew en trainees zijn nu bezig met de voorbereidingen van de oversteek. De planning is om woensdag 17 maart te vertrekken vanaf Saint Lucia en in de tweede helft van april in Nederland aan te komen.
Meer informatie www.masterskip.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht