Informatie voor de watersporter

Oostende voor Anker 2012 met 150 aangemelde historische schepen in het teken van stoom

Oostende (België) – Dit jaar zal het festival van de Noordzee, Oostende voor Anker van 25 tot en met 28 mei, extra aandacht geven aan authentieke stoomschepen.
De meer dan honderd jaar oude stoomsleper de Rosalie en collega de Hercules, beide uit Nederland, hakkepuffen in het rond. De Britse ‘puffer’ VIC 96 en de Hydrograaf zullen ook ‘de stoomshow’ stelen. Dit meetschip uit 1909 van de Nederlandse Marine werd ooit ingezet als officieel jacht voor Koningin Wilhelmina en de Nederlandse Koninklijke familie, en is eveneens open voor bezoek. Enkele stoommachines, de voorlopers van de bulldozer en de pletwals manoeuvreren op de kaaien. En ook de spoorwegen zetten een stoomtrein in die het Station van Oostende aandoet.
Er zijn circa 150 authentieke schepen aangemeld, stuk voor stuk met een hoge historische waarde. Meer dan duizend bemanningsleden en andere bezielers zijn de getuigen van het watererfgoed van de Noordzee en ons dichte binnenwaterwegennet.
De sfeer van de zee en de scheepvaart
Oostende voor Anker programmeert ook een honderdtal optredens met muziek van de zee, aan boord van de deelnemende schepen of op de podia op pleinen en de kaaien. De sfeer wordt mee bepaald door een nautische markt en een watererfgoeddorp waar de werkelijke bezielers van onze scheepvaartgeschiedenis alle vragen van het publiek beantwoorden, terwijl ze hun schatten tonen. Demonstraties van scheepsambachten en een reeks marineschilders uit België, de UK, Nederland en Frankrijk en aanverwante kunstenaars maken het plaatje compleet.
In Oostende wordt iedereen zeevaarder
Dit jaar bestrijkt de site van Oostende voor Anker de Mercator- en de Montgomerydokken, de Visserskaai, het Mercatorsluisplein, de Churchillkaai, het Visserplein en het St. Petrus- en Paulusplein en de Vindictivelaan.
Oostende voor Anker ontvangt ruim 200 000 bezoekers en zelfs 300 000 als het weer en de lentefeestdagen meezitten. Het festival is gratis te bezoeken en loopt van 25 tot en met 28 mei 2012 in en aan de oude dokken van Oostende. Het publiek komt best met het openbaar vervoer.
Meer informatie  Oostende voor Anker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht