Informatie voor de watersporter

Oostende voor Anker vanaf donderdag 23 mei tot zondag 26 mei weer één groot maritiem feest van boten, zee en cultuur

PERSBERICHT
Oostende – Van 23 tot 26 mei 2013 organiseert de VZW Oostende voor Anker het grootse, jaarlijkse watererfgoed festival van de Noordzeekusten. Het brengt authentieke schepen en hun bezielers samen. En zet het verleden van de scheepvaart dichter bij een zo ruim mogelijk publiek. Het wordt een feest van vier dagen waar tal van demonstraties, tentoonstellingen,muziek en animatie centraal staan. Kom deze unieke sfeer opsnuiven van 23 tot 26 mei, dagelijks van 10 tot 18 uur in het centrum van Oostende op amper 250 meter van het station. Dus allen daarheen met het openbaar vervoer, want opnieuw verwachten wij veel volk. (255000 bezoekers in 2012) Het bezoek aan de site en de schepen is volledig gratis en wordt U vriendelijk aangeboden door de Oostendenaars.
Dit jaar kunnen wij al rekenen op de aanwezigheid van 170 schepen waaronder verschillende kathedralen van de Zee, zoals l’Etoile du Roy, de Mercedes, Astrid, Morgenster en een vijftigtal watererfgoed organisaties. Tijdens deze vierdaagse zal zowel op de verschillenden de podia als op de schepen een 70 tal optredens plaatsvinden waar de zee centraal staat.
14de editie Oostende voor Anker
Met de middeleeuwse scheepvaart als jaarthema slagen wij erin om jaarlijks de nadruk te leggen op een ondergeschoven aspect van de scheepvaartgeschiedenis. Tijdens de Middeleeuwen was de scheepvaart één van de belangrijkste pijlers van de economie. De Hanze compagnie met als hoofdzetel Brugge, is het beste bewijs van deze rijke geschiedenis. Om dit thema te benadrukken zullen diverse types van replica’s aanwezig zijn zoals het belangrijkste transport schip van de Middeleeuwen, de Kogge. Deze oersterke schepen bezeilden de Noord –en Baltische zee en verbonden de diverse Hanzesteden. Ook zal de middeleeuwse visserij niet vergeten worden met een voorbeeld van een Scute en ook het transportmiddel bij uitstek van de late Middeleeuwen, de barge, als trekschuit voortgetrokken door paarden of mensen.
De publieksverleiders
De meest interessante hoek van de seizoenstopper wordt het voorstukje van het Mercatordok, met aan de ene kant van het dok (kant Vindictivelaan) de middeleeuwse replica schepen. De Barge zal gebruikt wordt als podium voor muziekoptredens en de kamper Kogge zal open zijn voor het grote publieke en de bemanning zal je verwelkomen in Middeleeuwse kledij en voor de kleinsten worden doorlopend verhalen van ridders, jonkvrouwen en matrozen verteld. Aan de overkant van het dok zal de ‘Etoile du Roy’ alias ‘Grand Turk’ na zes jaar afwezigheid pronken voor het stationsplein. Deze replica gebouwd voor de BBC aflevering over het epos van ‘Captain Hornblower’ in beginjaren 2000. Het schip werd twee jaar geleden gekocht door de Franse reder Etoile Marine, en werd volledig vernieuwd . Ook l’Etoile du Roy zal ingezet worden voor animatie en doorlopend zal er kleinkunst aanwezig zijn op de buitendekken.
Meer informatie Oostende voor Anker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht