Informatie voor de watersporter

Op 13 juni vertrekken 90 zeiljachten 350 jaar na De Ruyter vanuit Vlissingen voor Tocht naar Chatham

PERSBERICHT
IJsselstein – Op dinsdag 13 juni vertrekken zo’n 90 zeiljachten uit Michiel de Ruyter’s geboorteplaats Vlissingen voor een oversteek naar het Engelse Chatham. Ze gaan de roemruchte Tocht naar Chatham herdenken die De Ruyter 350 jaar geleden ondernam. Dit keer staat de tocht, die de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert, echter in het teken van vriendschap. Want waar De Ruyter vertrok om de Engelse marinevloot te verwoesten, is het ditmaal de bedoeling samen met de Engelsen de historische inval op feestelijke wijze te herdenken.

beeld: visitmedway.org
Uitzwaaien
Het vertrek van de grote vloot jachten op 13 juni zal een spectaculair gezicht zijn. De deelnemende jachten moeten namelijk allemaal de sluis bij Vlissingen passeren om zee te kiezen. Omdat ze echter niet allemaal tegelijkertijd in de sluis passen, zullen er de hele ochtend boten geschut worden. Vanaf de sluis kunnen de deelnemers worden uitgezwaaid voordat ze de Westerschelde uitzeilen en aan de oversteek van de Noordzee beginnen.
Feestelijke herdenking
Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter de roemruchte Tocht naar Chatham ondernam, de Engelse vloot een flinke slag toebracht en daarmee het einde van de Tweede Engelse Oorlog wist te bespoedigen. De 90 Nederlandse jachten die op 13 juni voor de herdenking van deze roemruchte tocht uit Vlissingen – de geboortestad van De Ruyter – vertrekken, hebben vriendelijker bedoelingen. Bovendien worden ze ditmaal door de Engelsen verwacht. Er staat hen een feestelijk herdenkingsprogramma te wachten met als hoogtepunt het spektakelstuk “Medway in Flames” op zaterdag 17 juni. Daarna keren de deelnemers terug naar hun thuishavens of vervolgen ze hun tocht langs de Engelse kust.
Veiligheidscontrole voor oversteek
De deelnemers verzamelen op maandag 12 juni in de 1e Binnenhaven van Vlissingen. Daar vindt vervolgens een steekproefsgewijze veiligheidscontrole plaats om te controleren of de jachten aan de veiligheidseisen voldoen die voor deelname aan de tocht gelden. Voor de Kustzeilers is veiligheid op zee namelijk een belangrijk thema.
Meer informatie www.kustzeilers.nl, visitmedway.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht