Op 16 en 17 juli bieden de Van Loon Hardzeildagen weer een bijzonder schouwspel op 'de reede van Veere'

PERSBERICHT
vanloonVeere (Zeeland) – Bollende zeilen, zwaarden die door het water snijden, sprankelend witte boeggolven en schuimend kielzog. Schepen die “er lekker inhangen”. Kan het nog Zeeuwser? Zaterdag 16 en zondag 17 juli a.s. is het allemaal te beleven tijdens de drieëntwintigste editie van de Van Loon Hardzeildagen.
Georganiseerd door Stichting Behoud Hoogaars (SBH) als eerbetoon aan de legendarische Hendrik Willem van Loon (woonde van 1927-1931 in Veere) die in 1928 het initiatief nam tot dit festijn. Op zaterdag is er de Hardzeilwedstrijd. Onder de karakteristieke fluittonen van de historische stoomsleper Hercules passeren op de rede van Veere zo’n veertig rond- en platbodems de startlijn, waarvan live verslag wordt gedaan. Aan de walkant is ook van alles te beleven! Er staan shanty koren te galmen, er worden garnalen gepeld, netten geboet, scheepsartikelen verkocht en er zijn kinderspelen. Op zondag kunnen de acht schepen van SBH gratis worden bezichtigd en kan iedereen er op meevaren. Aanmelden is niet nodig, wees wel op tijd i.v.m. de drukte. Iedereen is welkom.
Historie
Hendrik Willem van Loon Hardzeildag. Vanwaar die naam? De in Amerika wonende Hendrik Willem van Loon, vertoefde graag in het stadje Veere. Samen met zijn vriend ingenieur Frits Philips besloten ze een zeilwedstrijd te organiseren voor de Arnemuider visschers met hun houten hoogaarzen. Het was crisis en de leefomstandigheden waren voor de vissers in die tijd niet best. Dus de heren wilden wat leven in den garnalenketel brengen. Op 4 augustus 1928 vond deze wedstrijd plaats. Het werd een groot, maar éénmalig succes! De winnaar kreeg 40 zilveren rijksdaalders en elke schipper een fles jenever. Dat laatste is nog steeds het geval.
PROGRAMMA
Zaterdag 16 juli 11:00 – 18:00
Van Loon Hardzeildag
Maritieme Markt |Oude Ambachten
40 Historische Schepen | Rondvaarten
Kinderspelen | Live muziek |en meer
Zondag 17 juli 13:00 – 18:00
Thema jaren zestig. Als je daar iets van aan hebt mag je gratis meevaren op een van de SBH schepen!
Alle acht schepen van de SBH zijn gratis te bezichtigen.
Meer informatie www.hoogaars.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X